Op zoek naar de activiteit waar jij echt blij van wordt
foto: Jolijn Jurgens
Eenzaamheid is ook in de gemeente Utrecht een belangrijk thema. Voor Utrechters die willen leren wat je er zelf aan kunt doen, heeft welzijnsorganisatie U Centraal ‘Leuke dingen doen, nu en later!’ opgezet. Jolijn Jurgens, projectleider trainingen en zelf trainer bij U Centraal, vertelt enthousiast over de workshop én over wat die en Welzijn op Recept voor elkaar kunnen betekenen.
‘Leuke dingen doen, nu en later!’ is ontwikkeld vanuit Sharing Stories samen met Gerdi Keeler, de bedenker van dit ‘spel’. Hiervan wordt een onderdeel overgenomen: “Bij de workshop focussen we op positief leven. Sharing Stories gebruiken we om terug te gaan naar het leuke wat je vroeger graag deed. Iets wat je echt zélf leuk vond, niet door anderen opgedrongen, zoals piano spelen omdat je ouders dat belangrijk vonden. We onderzoeken ook waarom je dat leuk vond. Stel je voetbalde vroeger veel. Was dat dan omdat je de sport leuk vond, vanwege het competitie-element, omdat je graag aanvoerder van het team was of vanwege ‘de derde helft’, omdat voetballen je vrienden gaf met wie je leuke dingen ondernam?”
De workshop stimuleert dus het achterhalen van waar je blij van werd en als vervolgvraag daarop: Waar zou je nu voor jezelf weer mee aan de slag willen?
Zaadjes planten
De workshop wordt vier keer per jaar gehouden, voorafgaand aan de cursus “In vijf stappen naar meer sociale contacten en plezier”. Ook daar speelt Sharing Stories een rol. De cursus gaat dieper in op eenzaamheid en werkt met stappen. Uiteindelijk stelt iedereen zelf echt een stappenplan op en gaat daarmee aan de slag.
“In de workshop worden als het ware zaadjes geplant. Sommige deelnemers kunnen daarna zelfstandig verder en gaan zelf op zoek naar een activiteit of vrijwilligerswerk. Voor wie na de workshop niet weet hoe hij dat moet aanpakken, is er de cursus.”
Actiever en zinvoller de tijd besteden
Leuke dingen doen, nu en later! bestaat uit één bijeenkomst van 2,5 uur en is praktisch opgezet: “We beginnen met kennismaking. Daarbij wordt een foto of afbeelding gebruikt van iets wat ze nu doen en leuk vinden. Vooraf is hen gevraagd die mee te brengen. Soms zijn er meerdere mensen die hetzelfde doen, waardoor meteen verbondenheid ontstaat.”
De deelnemers zijn zeer divers qua leeftijd, opleidingsniveau en sociale positie. “Maar zij vinden elkaar elkaar in het verlangen om actiever en zinvoller hun tijd te besteden. Soms hebben mensen hun baan verloren, zijn ziek geworden of hebben te maken met levensgebeurtenissen als scheiding of overlijden van dierbaren.”
De groep telt ongeveer tien personen maximaal. “Na de kennismaking vragen we elke deelnemer: ‘ga terug naar een eerdere levensfase en beschrijf twee activiteiten die je leuk vond. De andere deelnemers kunnen daar vervolgens vragen over stellen. Wat je leuk vond, is ruimer dan iets concreets. Het kan bijvoorbeeld ook uitslapen of feestvieren zijn. Vervolgens onderzoeken we: wat zou je willen herontdekken, dat je blij maakt?
Welzijn op Recept
Utrechters kunnen zichzelf opgeven of worden er door buurtteams of sociaal makelaars (= welzijnscoaches) van DOCK naartoe verwezen: “We zorgen steeds dat het cursusaanbod bekend is bij inwoners én professionals.”
De relatie met Welzijn op Recept is niet verwonderlijk: het gaat om dezelfde doelgroep en tijdens de workshop gebeurt hetzelfde als in het traject met de welzijnscoach, alleen nu in groepsverband en minder diepgravend. Voordeel van de groep is dat daaruit vaak nieuwe sociale contacten ontstaan. Deelnemers gaan bijvoorbeeld samen naar de film of mensen die bij elkaar in de buurt wonen, besluiten samen te gaan koken. “Dat is mooie ‘bijvangst’, maar de mogelijkheid creëer je in elk geval.”
“Andersom verwijzen wij soms ook deelnemers door naar Welzijn op Recept, bijvoorbeeld bij multiproblematiek. Ik kijk dan in welke wijk die persoon woont, neem contact op met de sociaal makelaar daar en vraag ‘wil je deze mevrouw/meneer bellen voor Welzijn op Recept?’ Er vindt in zo’n geval geen officiële terugkoppeling plaats. Ik zie de sociaal makelaars regelmatig bij allerlei activiteiten en informeer dan even hoe het met die doorverwezen persoon gaat.”
Eén platform voor alles
Om het voor de workshop-deelnemers makkelijker te maken zelf activiteiten te vinden die ze leuk vinden en waar ze blij van worden, krijgen ze een lijst mee van het aanbod. Een dat is heel veel op allerlei gebieden. Het aanbod is nu nog verspreid over diverse platforms. Jurgens pleit daarom voor één platform waar alles te vinden is.
De Vrijwilligerscentrale Utrecht heeft al één website, met daarop alle vrijwilligersvacatures. Ook biedt zij gratis cursussen, workshops en een vrijwilligersadviseur voor hulp bij het oriënteren: “Vrijwilligerswerk is zo veelzijdig, maar vaak niet bekend. Jammer, want juist met vrijwilligerswerk voel je je weer waardevol voor de samenleving.”
De volgende workshop is dinsdag 1 oktober van 9.30 tot 12.00 uur, Drift 11 in Utrecht.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin