Wat is een succesfactor voor de langdurige borging van Welzijn op Recept?
Judith Bierens is als projectcoördinator Welzijn op Recept werkzaam bij de welzijnsorganisatie Radius in Leiden. Hier heeft zij o.a. als taak om het project Welzijn op Recept te borgen. Borgen houdt in dat je de samenwerking en resultaten op lange termijn vasthoudt. Hoe zorgt zij dat de nieuwe werkwijze Welzijn op Recept verankerd raakt in de werkzaamheden van de organisaties die hiermee werken?
Succesfactor
Het succes van Welzijn op Recept is volgens Judith het netwerken. Welzijnscoaches moeten veel netwerken met de huisartspraktijken. Het is van belang om zichtbaar te zijn en met elkaar contact op te nemen. Door met elkaar te netwerken, krijgen de huisartsen vertrouwen in de welzijnscoach en zullen dan sneller patiënten naar hen verwijzen “Netwerken valt snel van het takenlijstje.” Medewerkers denken vaak dat het geen werk is en hebben nog veel andere werkzaamheden te doen. “Wij hameren bij welzijnsmedewerkers erop de voortgang van de doorverwijzing en het welzijnstraject van de patiënt te communiceren aan de huisartsen, deze geven aan dit ook graag te willen.”
Hoe kom je met elkaar in contact?
“De samenwerkingspartners binnen dit project zijn de huisartsen en praktijkondersteuners, de sociale wijkteams (en hierbinnen de welzijnswerkers) en de andere professionals die samen met burgers en vrijwilligers activiteiten en projecten in de wijk organiseren. Om huisartsen te benaderen en te informeren is er op 6 maart jl. een symposium geweest. Hier waren veel huisartsen, praktijkondersteuners en ook welzijnswerkers aanwezig. Tijdens dat symposium is Welzijn op Recept duidelijk op de kaart gezet en is de werkwijze nog eens goed benadrukt en uitgelegd.
Op de conferentie bleek dat veel huisartsen het lastig vinden om de denkwijze van vanuit het medisch model te verruimen naar het sociale model. Judith geeft aan dat ze moeten ‘omdenken’. In haar optiek helpt het als de huisartsen meer bekend zijn met het welzijnswerk. Huisartsen moeten welzijnscoaches zien als collega’s. Het is belangrijk dat ze makkelijker met elkaar in contact kunnen komen en veilig onderling kunnen mailen. De sociale wijkteams zijn op dit moment in gesprek om zich aan te sluiten bij zorgdomein, een digitaal platform waarin veilig gemaild kan worden, door zorg- en hulpverleners.
Resultaten vasthouden op lange termijn
Hoe zorg je ervoor dat mensen op lange termijn samenwerken en de resultaten vasthouden? “Mijn taak is om het huidige projectteam overbodig te maken. De organisaties en huisartspraktijken die nu werken met Welzijn op Recept moeten het overnemen. Bij de borging en het vasthouden van resultaten, is het altijd belangrijk dat er kartrekkers zijn; personen die de resultaten bewaken en het op de agenda blijven houden.” Verder is er intervisie en scholing georganiseerd voor zowel de welzijnscoaches als praktijkondersteuners over Welzijn op Recept. Dit om Welzijn op Recept in de denkwijze van de huisartsen en praktijkondersteuners te krijgen. Tevens zijn bijeenkomsten in de meeste wijken in Leiden georganiseerd. Door middel van de nieuwsbrief zal de aandacht op Welzijn op Recept gericht blijven bij de huisartsen en beleidsmedewerkers en is er een stedelijk overleg twee à drie keer per jaar over Welzijn op Recept.
Toekomst
De gemeente en zorgverzekeraar dragen Welzijn op Recept een ‘warm hart toe’ maar hebben nog geen duidelijkheid gegeven of nog projectfinanciering komt. Zelf denkt Judith dat dit ook niet nodig is voor de werkwijze want die is volgens haar goed geïmplementeerd, alleen het borgen van de werkwijze vraagt meer tijd en aandacht. Judith heeft er vertrouwen in dat deze manier van werken toekomst heeft.
Heb je ook een intervisieverhaal over Welzijn op Recept? Deel dit met anderen en maak jouw organisatie zichtbaar bij het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept! Mail deze naar info@welzijnoprecept.nl. Samen ontwikkelen we Welzijn op Recept 2.0!