Nieuwsbrief oktober ’18
Beste mensen,
Hierbij de eerste nieuwsbrief na de zomer. Inmiddels hebben we een aantal trouwe lezers van deze nieuwsbrief en heten we deze keer ook een groot aantal nieuwe lezers en leden welkom bij het kennisnetwerk Welzijn op Recept.
De afgelopen tijd was een zeer drukke en hectische tijd voor het kennisnetwerk. We hebben de periode afgesloten waarin we met de leergemeenschap van 6 koplopergemeentes de doorontwikkeling hebben besproken, een boekje over samenwerken hebben geschreven, een filmpje hebben gemaakt en waarin we de kennisdag hebben voorbereid. De kennisdag was drukbezocht met meer dan 230 deelnemers die met elkaar veel kennis en ervaring hebben gedeeld. Deze dag was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de bijdrages van al diegenen die een workshops sessie hebben gegeven. De kwaliteit van een kennisdag wordt bepaald door de inhoud en iedereen was bereid om zijn/haar expertise en ervaring op deze dag te delen. Fijn om zo met elkaar te kunnen samenwerken. De energie was gedurende de hele dag voelbaar en hopelijk kunnen we gezamenlijk met de 60 gemeentes die werkzaam zijn met Welzijn op Recept deze interventie verder uitrollen en naar een ander niveau tillen.
De lobby voor Welzijn op Recept en voor het kennisnetwerk gaat door en we zullen iedereen hiervan via nieuwsbrieven op de hoogte houden.
De doorontwikkeling Welzijn op Recept
Het afgelopen jaar heeft de leergemeenschap van het kennisnetwerk Welzijn op Recept gewerkt aan de doorontwikkeling van Welzijn op Recept. In 6 workshops van een dag hebben we met elkaar vastgesteld wat de essentiële bestanddelen zijn van Welzijn op Recept en hebben we vervolgens van ieder onderdeel besproken wat de successen, knelpunten en uitdagingen zijn. Op deze manier hopen we te komen tot een kwaliteitsmodel van Welzijn op Recept dat als onderlegger kan gaan dienen voor een monitoringssysteem.
We zijn op dit moment zo ver dat we een lijst met indicatoren hebben. Deze lijst met indicatoren en het monitoringssysteem zal verder uitgewerkt en in een aantal pilot gemeentes getest moeten worden. Op dit moment gaan we op zoek naar financiering en gaan we in gesprek met gemeentes met de vraag wie wil mee doen in de pilot.
Aan een uitgebreide beschrijving van de essentiële bestanddelen van het model wordt druk gewerkt.
Hieronder een link naar het eerste concept model voor Welzijn op Recept en een filmpje waarin mensen van de leergemeenschap iets vertellen over de doorontwikkeling.
https://welzijnoprecept.nl/verbreding/videos/
Kaartje Nederland en onbenut potentieel
Afgelopen jaar is het aantal gemeentes dat werkt met Welzijn op Recept fors uitgebreid. Hadden we in februari 2017 nog 35 gemeentes, op dit moment staat de teller op 60 gemeentes die werken met Welzijn op Recept. Het geeft aan dat we Welzijn op Recept niet hoeven te verkopen, dat het concept van samenwerken tussen zorg en welzijn mensen aanspreekt en dat Welzijn op Recept een concretisering is voor deze samenwerking. De implementatie van Welzijn op Recept in een gemeente lijkt logisch en eenvoudig. Echter, we zien ook het onbenut potentieel van Welzijn op Recept. Hiermee bedoelen we dat het aantal verwijzingen binnen Welzijn op Recept stabiel, maar laag is. Bij een normpraktijk van 2000 patiënten, waarbij 20 tot 30% van de patiënten psychosociale klachten heeft en bij 24 contactmomenten met de huisarts per dag, bezoeken dus ongeveer 5 tot 8 patiënten met psychosociale klachten per dag hun huisarts. De vraag die dit oproept is hoeveel van deze mensen zou je dan kunnen doorverwijzen naar Welzijn op Recept? Op de kennisdag Welzijn op Recept hebben we de huisartsen en POH’s uitgedaagd te kijken of 1 verwijzing per week mogelijk is, en zo niet om dan te bekijken welke knelpunten hieraan ten grondslag liggen en met elkaar hierover in gesprek te gaan.
Meerwaarde Welzijn op Recept
Binnen de leergemeenschap Welzijn op Recept hebben we gesproken over de meerwaarde die Welzijn op Recept heeft voor de praktijk.
Voor mensen die binnen Welzijn op Recept worden door verwezen is dat dat zij meer eigen regie ervaren, hun zelfvertrouwen terugvinden, gezondheidswinst ervaren en aangeven weer een toekomstperspectief te hebben. Op de kennisdag werd het gemis aangegeven van betrokkenheid van de doelgroep van Welzijn op Recept bij de doorontwikkeling van Welzijn op Recept. Dit is een aandachtspunt waar we aan zullen gaan werken. Verder is de benaming van de doelgroep ook een aandachtspunt, hebben we het over patiënten, cliënten, klanten, inwoners of deelnemers? Het blijft lastig, we werken met verschillende domeinen die ieder een eigen benaming hebben voor deze doelgroep. Binnen Welzijn op Recept verandert de benaming daarom algauw van patiënt, naar cliënt/klant, naar deelnemer aan een activiteit tot inwoner. Ook hierin wordt de meerwaarde voor de doelgroep wordt aangetoond: van patiënt tot weer gewoon inwoner van je wijk.
Over wat de meerwaarde is voor de huisarts/POH, welzijn en gemeentes hebben we een aantal korte filmpjes gemaakt, waarvan de links naar deze filmpjes hieronder te vinden zijn.
https://welzijnoprecept.nl/verbreding/videos/
Kort komt het erop neer dat de meerwaarde van Welzijn op Recept voor de huisarts/POH is dat door Welzijn op Recept de huisarts/POH aan patiënten die regelmatig de praktijk bezoeken iets anders te bieden hebben en dat zij zien dat Welzijn op Recept werkt. De meerwaarde voor welzijn en gemeentes is dat zij door Welzijn op Recept een verbinding krijgen met de eerstelijnszorg. Welzijn geeft daarnaast aan dat zij door Welzijn op Recept in contact komt met een groep mensen die zelf niet de weg naar welzijn kan vinden en gemeentes geven aan dat Welzijn op Recept een concrete invulling geeft aan de transformatie opdracht.
Kennisdag Welzijn op Recept 20 september 2018
Vorige week was de landelijke kennisdag Welzijn op Recept, een dag vol energie en inspiratie. Met 230 deelnemers was er een grote opkomst van mensen die ervaring hadden met Welzijn op Recept of aangaven hiermee te willen starten. Deelnemers waren afkomstig uit zorg, welzijn en gemeentes. Deze diversiteit gaf een goede input aan de discussies in de verschillende sessies. Op deze dag kwamen de verschillende onderdelen van Welzijn op Recept aanbod in de verschillende workshopsessies.
Een woordwolk aan het begin van de dag zette gelijk de toon:
Welzijn op Recept is een zinvolle interventie maar vergt goede samenwerking tussen de belangrijkste spelers.
Andere vragen die aanbod kwamen waren: kan iedere sociaal werker welzijnscoach zijn? Hoe kan deze professional de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein verder aanjagen? Wat doen we met de toename van mensen met complexe problemen? Hoe borgen we Welzijn op Recept? Is kostenbesparing wel het primaire doel van Welzijn op Recept? Is deze interventie alleen interessant als het kostenbesparing oplevert?
Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens de eerste Landelijke kennisdag Welzijn op Recept die vorige week werd gehouden in Utrecht. “Welzijn op Recept wordt langzaam volwassen, maar nu moet het gas erop.”
Voor een uitgebreid verslag van deze dag zie de volgende link:
https://zorgenz.nl/actueel/welzijn-op-recept-zorgt-voor-verbinding-tussen-zorg-en-welzijn/
Literatuur review Welzijn op Recept
Onderdeel van de opdracht van VWS aan het kennisnetwerk was om een literatuur studie uit te voeren naar de essentiële bestanddelen van Welzijn op Recept. Door IQ Health Care is deze studie uitgevoerd die als onderzoeksvraag had: Wat zijn de cruciale bestanddelen van WOR die worden beschreven in de Nederlandstalige en Engelstalige ‘grijze’ en wetenschappelijke literatuur en wat zijn hun doelen, en in welke context (onder welke randvoorwaarden en uitgangspunten) bereiken ze welke uitkomsten en hoe kunnen deze uitkomsten het beste worden gemeten? Dit literatuuronderzoek is een zogeheten ‘realist review’. Er zijn drie strategieën toegepast: gesprekken met experts, raadplegen van websites en rapporten en een systematische zoektocht in databases met wetenschappelijke literatuur.
Dit onderzoek geeft aan welke elementen van belang zijn om WOR succesvol te laten verlopen, onder andere het eenduidig uitdragen van de doelstelling, een duidelijke indicatiestelling, de rol van de huisarts, de rol van de welzijnscoach, het koppelen aan een geschikte activiteit, het monitoren van de voortgang en de terugkoppeling hiervan. Onduidelijk is nog wanneer een traject binnen WOR ophoudt. Om dit te bepalen is continue monitoring een aandachtspunt en hard nodig. Een eerste stap is het maken van een keuze voor het te gebruiken meetinstrument(en). Hiervoor is verder onderzoek nodig. Tot slot vraagt WOR een omslag in het denken van eerstelijns professionals. Voor het vervolg is van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan op welke wijze de huisarts het gesprek voert: wat zijn effectieve technieken, hoe spoort de huisarts patiënten op in zijn/haar populatie die in aanmerking komen voor WOR?
Er zullen keuzes gemaakt moeten worden hoe breed WOR ingezet gaat worden: welke indicaties zijn geschikt, welke activiteiten vallen onder WOR, wat zijn taken en verantwoordelijkheden van een welzijnscoach en wat is de duur van een WOR-traject. Volgens de literatuur is WOR een zinvol en veelbelovend traject, die kan bijdragen tot het verbeteren van het welbevinden.
Klik hier voor de link naar het onderzoeksrapport
Vervolgtraject kennisnetwerk Welzijn op Recept
Het kennisnetwerk Welzijn op Recept gaat nu een nieuwe fase in. De huidige subsidie van VWS stopt op 1 oktober en we zijn nu druk op zoek naar nieuwe vormen van financiering van het kennisnetwerk. De afgelopen periode hebben partijen in het veld aangegeven een aantal taken te willen beleggen bij het kennisnetwerk. Deze taken gaan met name over het op de agenda houden van Welzijn op Recept, het voeren van een lobby hiervoor, het verder doorontwikkelen van Welzijn op Recept en het faciliteren van een netwerk waarbinnen kennis en ervaring gedeeld wordt en waarbinnen training, scholing en advies aan elkaar gegeven wordt.
Op dit moment zijn we achter de schermen druk bezig dit vorm te geven en willen we graag met jullie in gesprek over wie wat kan bijdragen.
Zaken waar we ons in eerste instantie op gaan focussen zijn de verdere ontwikkeling van de trainingen, de ontwikkeling van het monitoringssysteem en de opzet van regionale netwerken. De snelheid waarin we e.e.a. kunnen uitvoeren is afhankelijk van de financiering.
Andere behoeften?
Heb je specifiek een andere behoefte van ons als Landelijk kennisnetwerk, laat het ons dan weten via info@welzijnoprecept.nl. Waar mogelijk gaan we hier graag op in. Afhankelijk van de (omvang van de) vraag kan hier wel betaling voor gevraagd worden, want het kennisnetwerk heeft geen zelfstandige subsidie of financiering.
Trainingen:
1.Introductie workshop
Deze introductie workshop Welzijn op Recept geeft een goede indruk wat Welzijn op Recept is, hoe je Welzijn op Recept in jouw praktijk, gemeente, regio kunt implementeren en wat hiervoor nodig is. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:
- Wat is Welzijn op Recept?
- Voor wie is Welzijn op Recept bedoeld?
- Wat zijn de essentiële elementen van Welzijn op Recept?
- Wat zijn de succes- en faalfactoren voor Welzijn op Recept?
- Wat zijn de eerste stappen die je kunt zetten voor Welzijn op Recept?
Duur workshop : 1,5 uur
Wanneer: deze workshop wordt in 2019 in principe 8 keer gegeven. Je kunt je nu al inschrijven voor: dinsdag 5 februari of woensdag 13 maart 2019
Waar: Omgeving Utrecht
Welke tijd: 15.30-17.00 uur
Groepsgrootte: 20 personen
Kosten: € 75,- (incl. btw) per persoon
Aanmelden: info@welzijnoprecept.nl o.v.v. introductie workshop Welzijn op Recept.
2.Projectteam training
Deze training is bedoeld voor teams die daadwerkelijk met Welzijn op Recept aan de slag willen. Optimaal is een team samengesteld uit: huisarts/POH-GGZ + welzijnscoach + gemeente ambtenaar sociaal domein + projectleider (dit kan een van eerder genoemde personen zijn).
Aan de orde komen de volgende onderwerpen:
- Wat is Welzijn op Recept precies en wat is de theoretische onderbouwing en achtergrond?
- Voor wie is Welzijn op Recept bedoeld?
- Wat zijn de succes- en faalfactoren?
- Maken van een projectvoorstel en projectplanning inclusief begroting
Wanneer: deze training wordt komend jaar in principe 4 keer aangeboden. Je kunt je al inschrijven voor dinsdag 15 januari + 12 februari of voor donderdag 14 maart + 11 april 2019
- Waar: Omgeving Utrecht
- Welke tijd: 14:00-17:00
- Groepsgrootte: 12 personen
- Kosten: € 350,- (incl. btw) per persoon
Aanmelden: info@welzijnoprecept.nl ovv projectteam training Welzijn op Recept.
Maatwerk aanbod Welzijn op Recept: maatwerk op locatie is altijd mogelijk: mail info@welzijnoprecept.nl of bel 085 – 1302521
Ontwikkeling Monitoring en Evaluatie systeem
Voor de ontwikkeling van een Monitoring en Evaluatie systeem zullen we binnenkort de gesprekken starten met de 6 gemeentes van de leergemeenschap (Amsterdam, Den Haag, Lelystad, Schiedam, Houten en Nieuwegein) met een inventarisatie wat hun behoeften hierin zijn en wat zij kunnen en willen bijdragen zowel in natura als financieel. Andere gemeenten/projecten die in deze fase ook geinteresseerd zijn in deze ontwikkeling en hieraan mee willen doen, kunnen een mail sturen naar info@welzijnoprecept.nl ovv Monitoring en Evaluatie en hun interesse kenbaar maken. De verwachting is dat bij voldoende aanmelding en financiële middelen dit traject eind 2018/begin 2019 zal starten.
Regionale netwerk ontwikkeling
Een andere ontwikkeling die wij als landelijk kennisnetwerk voor ogen hebben is het opstarten van regionale netwerken dicht bij de lokale praktijk waarin 1-2 x per jaar een netwerkbijeenkomst rondom Welzijn op Recept plaats vindt en naast een key note lecture en/of masterclass over een actueel onderwerp binnen Welzijn op Recept er ook voldoende mogelijkheid is tot het delen en uitwisselen van ervaringen, elkaar inspireren met mooie praktijkverhalen en van elkaar te leren. Dit zodat we tussen het landelijk netwerk niveau en de praktijkprojecten sterke regionale organisaties hebben die lokaal steun kunnen leveren en veel zaken kunnen opvangen. Trainingen, intervisie en benchmarken op basis van de monitoring en evaluatie gegevens zou regionaal kunnen moeten plaatsvinden. Alleen dan bereiken we binnen afzienbare tijd een landelijk dekkend netwerk van Welzijn op Recept projecten.
Wij horen graag welke regio of regionale organisatie samen met ons de eerste regionale netwerk bijeenkomst in het voorjaar 2019 zou willen organiseren. Ben benieuwd of een ROS, verzekeraar of gemeente of misschien een praktijkproject deze uitdaging met ons aan durft te gaan. Mail ook hierover naar info@welzijnoprecept.nl ovv regionale bijeenkomst.
(Basis)lidmaatschap kennisnetwerk Welzijn op Recept
Op dit moment kunnen mensen die werken met Welzijn op Recept basislid worden van het kennisnetwerk Welzijn op Recept. Hiermee ondersteunen ze het werk van het kennisnetwerk, waarmee deze vervolgens financiering en ondersteunen gaat vragen bij subsidiegevers en instanties die het kennisnetwerk en de interventie Welzijn op Recept verder kunnen helpen. Basisleden krijgen hiervoor de nieuwsbrief toegestuurd.
Het kennisnetwerk denkt over de toevoeging van andere vormen van lidmaatschap waarmee andere diensten van het kennisnetwerk verkregen kunnen worden. Te denken valt aan korting op training en (gratis) toegang tot regionale bijeenkomsten, korting op masterclasses, meedoen aan de pilot voor monitoring en evaluatie etc.
Boek
Over de ingewikkeldheden en uitdagingen van het samenwerken binnen de hele keten van Welzijn op Recept hebben Miriam Heijnders en Jan Joost Meijs een boekje geschreven waarin dit toegankelijk en praktisch beschreven wordt. Ook zijn er de nodige oplossingen voor met plezier en geïnspireerd samenwerken te lezen, want ook dat kan prima binnen Welzijn op Recept.
Het boekje ‘Welzijn op Recept. De uitdaging van samenwerken tussen zorg en welzijn’ kunt u bestellen via info@welzijnoprecept.nl. Het kost € 14,95.
Welzijn op Recept op Facebook & LinkedIn
Het Landelijk Kennisnetwerk is naast de landelijke kennisdag druk bezig met het doorontwikkelen van Welzijn op Recept 2.0. Dit gebeurt in samenwerking met zes koplopergemeenten: Amsterdam, Den Haag, Lelystad, Schiedam, Houten en Nieuwegein. Daarnaast zijn wij ook benieuwd naar de meningen, ervaringen of succesverhalen van alle andere projecten Welzijn op Recept in Nederland. Daarvoor zijn wij opzoek naar huisartsen, welzijnscoaches of belanghebbende vanuit gemeentes. Kom in contact met elkaar om deze ervaringen te delen of laat u inspireren door de berichten van het Landelijke kennisnetwerk.