Van patiënt naar vrijwilliger
En dat kan omdat er tijd is voor het andere gesprek. De welzijnscoach zorgt voor een zachte landing en activatie op een ander niveau. De gesprekken gaan over welbevinden en samen zoeken waar je (weer) blij van wordt. De ideale uitkomst is dat men vrijwilliger wordt in de buurt.
Het welzijn op recept traject van een inwoner
De drie domeinen binnen Welzijn op Recept hebben ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheid die passend wordt weergegeven in de naamsverandering die de inwoner ondergaat: van patiënt naar cliënt naar inwoner. Deze rol en naamsverandering is niet alleen voor de professionals van belang maar ook voor de inwoner zelf. Dit omdat het stappen in zijn eigen carrière zijn op weg naar het verhogen van het welbevinden en zelfredzaamheid. Bij het goed doorlopen van een welzijnsrecept zal bij terugval bezoek direct aan de welzijnscoach een logische stap zijn. Zie de figuur hieronder.
Mensen die een welzijnsrecept hebben ontvangen geven aan een toename te hebben ervaren in eigen kracht, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en sociale contacten. Verder geven ze aan een betere gezondheid te ervaren. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad bijblijven 2015, 31, 926-934 Welzijn op Recept: een duwtje in de rug bij het weer aangaan van sociale contacten. Voor het volledige artikel klik hier
Hieronder staan 2 publicaties van Midden Groningen en Haarlem waarin ervaringen van inwoners die een welzijnsrecept hebben ontvangen.
Publicatie Midden Groningen: Een steuntje in de rug
Publicatie Haarlem: Welzijn op Recept … precies het goede duwtje in de rug …
Delfzijl: doe waar je blij van wordt:
https://www.sociaalpleindelfzijl.nl/doe-waar-je-blij-van-wordt
Odijk: de kracht van het alledaagse:
Hoofddorp: “Haar steuntje in de rug gaf mij weer lucht”: