Verwijzen naar de welzijnscoach betekent direct helpen
Huisartsen die werken met Welzijn op Recept sturen patiënten met psychosociale klachten meteen in de juiste richting. In plaats van een medicijn voor te schrijven een doorverwijzing naar een welzijnscoach. De huisarts/POH vervult in onze maatschappij steeds meer de functie van sociaal-maatschappelijke vraagbaak voor allerlei problemen en klachten. Soms met een medische oorzaak, soms door psychosociale problemen; eenzaamheid of het verlies van hun baan. Samen met de patiënt voert de huisarts met Welzijn op Recept, vanuit het concept positieve gezondheid, het zogenaamde “andere gesprek”. Wat is belangrijk voor de patiënt en waar wordt hij of zij blij van?
Welzijnscoaches motiveren patiënten een stap te zetten om in beweging te komen. De nadruk ligt op activiteiten passend bij de patiënt, waarmee hij of zij weer in contact komt met andere mensen. Erop uit trekken. Koken. Vrienden maken. De welzijnscoach is dat duwtje in de rug wanneer medische problemen zijn uitgesloten. Met als gevolg: minder herhaalbezoek en oneigenlijke vragen op het spreekuur. Plus, de patiënt is sneller geholpen met de ondersteuning van een welzijnscoach.
Het Landelijk kennisnetwerk biedt ondersteuning bij de verschillende stappen die nodig zijn om Welzijn op Recept de implementeren en te borgen in de huisartsenpraktijk. Bekijk ons aanbod hier