Sinds juli 2018 komen de welzijnscoaches uit de provincie Groningen/Drenthe bij elkaar.
Het doel van deze intervisie bijeenkomsten is elkaar te informeren, enthousiasmeren en versterken bij ons werk als welzijnscoach. Een intervisie groep pur sang.
Onderwerp voor intervisie is bijvoorbeeld: “Hoe houdt ik een voet tussen de deur in de huisartsenpraktijk?”
Wie zijn wij?
Andere leden zijn Marty Kruizinga (ondersteunt Joke bij haar taken), Janke van Es (onderzoekt het project in Hoogezand-Sappemeer), Cunera Boomsma (heeft het project gestart in Delfzijl).
Hoe?
Elke 2 maanden komen wij bij elkaar, afwisselend bij elkaar in de praktijk.
Wat?
Tijdens de bijeenkomsten bespreken wij de stand van zaken, hoe gaat het met je in je werk.
Het elkaar vertellen van successen en elkaar een hart onder de riem steken.
Een van de successen die we met elkaar ervaren hebben is de zichtbaarheid van ons in de huisartsen praktijk. De meesten van ons houden eenmaal per week spreekuur in een huisartsenpraktijk en we merken dat we van de huisartsen die we dan zien doorverwijzingen krijgen. De huisartsen die die dag niet werken verwijzingen minder door.
We steken elkaar ook een hart onder de riem, dit heeft te maken als we spreken over de financiering van ons project. Niet altijd is duidelijk hoelang het Welzijn op Recept nog gefinancierd blijft. Het is niet zo dat Welzijn op Recept overal regulier gefinancierd wordt. Dat geeft nogal wat onzekerheid. Hierover praten in de intervisie groep helpt om alles positief te blijven zien.
Onderwerpen wat gaat er goed en wat kan er beter, welke financieringen zijn er, hoe blijf je zichtbaar in de praktijk en wat gebeurt er landelijk.
Zoals gezegd is de zichtbaarheid in de huisartsenpraktijk iets wat goed gaat. Naast de spreekuren is het regelmatig je gezicht laten zien belangrijk om de verwijsstroom goed te laten verlopen. Hierbij leren we echt van elkaar. De een gaat langs bij de koffie, en/of lunch in de praktijken, de ander zoekt het in de overleg momenten. We vertellen aan elkaar hoe je een voet tussen de deur houdt bij de verschillende huisartsenpraktijken.
Na de start van de intervisie groep zijn wij naar welzijnsorganisatie MOvactor in Nieuwegein gegaan om ons te laten informeren over de zaken daar. Een goed gesprek met mensen die al wat meer ervaring hebben. En een goed voorbeeld ook hoe welzijn op recept er uit ziet.
Wij leren dat Welzijn op Recept op 1 basisidee is gegrond maar dat er verschillende uitvoeringen zijn. Dat is fijn voor ons want elke situatie is weer anders.
Van elkaar hebben we geleerd dat voor ons de uitgangspunten van Welzijn op Recept gebaseerd zijn op positieve gezondheid (Machteld Huber) en op de 6 principes van duurzaam geluk (Jan Walburg). Hoe en voor wie we Welzijn op Recept uitvoeren, daar verschillen we van elkaar. De een is een ouderenwerker en krijgt dus meer oudere mensen doorverwezen, anderen werken voor alle volwassenen. De een werkt veel met vrijwilligers binnen Welzijn op Recept, de ander minder. De een werkt meer met activiteiten binnen welzijn, de ander zoekt bewust naar activiteiten binnen de hele gemeente. De een werkt nauw samen met het sociale wijkteam, de ander niet.
Na iedere intervisie bijeenkomst is er voldoende energie en gaan wij opgetogen aan het werk. Het heeft ons gesterkt hoe wij bezig zijn en dat het goed gaat. Of te wel
’t Kon minder! = Groningse term dat het goed gaat!
Marga Hamming
Coach Maatschappelijke Activering / Sociaal werker ‘Welzijn op recept’