Als een Ikea-kast
Ik herinner me nog goed de eerste presentaties en workshops die ik gegeven heb over het starten met Welzijn op Recept. Daarbij adviseerde ik een stappenplan en hadden partijen minstens één jaar en vaak nog veel langer nodig om alle stappen te doorlopen voordat het eerste welzijnsrecept daadwerkelijk werd uitgeschreven. Dat moest toch sneller en makkelijker kunnen! Temeer omdat ik wil dat in 2023 zeker 80 procent van de huisartsen in Nederland een welzijnsrecept kan uitschrijven.
De centrale vraag was: ‘Hoe kunnen we op een eenvoudige manier mensen ondersteunen om te starten met Welzijn op Recept (WoR), zonder dat ze ons daarbij nodig hebben?’ Het antwoord hierop was even eenvoudig als de bekende Ikea-kast: maak van het ‘starten met Welzijn op Recept’ een eenvoudig doe-het-zelfpakket.
We zijn gestart met de ervaringen met starten met WoR uit het veld. We hebben ook onze eigen ervaring en die van de leergemeenschap van 6 koploper-gemeenten uit 2018 meegenomen, en tenslotte goed gekeken naar wat we in onze boeken hebben opgeschreven over de uitdagingen van het samenwerken en de essentiële elementen van WoR. Op basis van al die informatie zijn we aan de slag gegaan met het maken van een doe-het-zelfpakket Starten met Welzijn op Recept.
Dit alles heeft geleid tot een stappenplan in 1 infographic met 7 stappen die je achtereenvolgens kunt zetten om op een eenvoudige en snelle manier te starten. Het is net als een Ikea-kast die je in elkaar moet zetten: als je het stappenplan netjes stap voor stap volgt, kan het niet mis gaan. Kom je er zelf niet uit, kun je altijd hulp inroepen van een WoR-project in een andere gemeente of ons bellen als Landelijk Kennisnetwerk.
We hebben de infographic de eerste keer uitgeprobeerd op de PoZoB-Academy in Eindhoven, en het werkte! We hebben eerst kort uitgelegd wat en voor wie Welzijn op Recept nu precies is en zijn daarna overgestapt naar ‘zelf starten met WoR’.
Je begint met het vormen van een team, met een huisarts of POH en een welzijnscoach. Onze tip daarbij is: betrek meteen ook de gemeente erbij. Spreek naar elkaar je verwachtingen uit, probeer helder te krijgen wat je wilt met WoR en wat jouw rol daarin is. Stap 3 is vooral een belangrijke stap: haal kennis op bij een andere gemeente of een praktijk waar ze al met WoR werken. Het is leuk, je gaat ergens anders kijken om van elkaar te leren. We merkten dat vooral de welzijnscoach vragen opriep: wat is een welzijnscoach en wat doet die? Is het een speciaal vak?
Als je alle informatie hebt verzamelt, ga in je enthousiasme dan niet meteen aan de slag, maar oefen eerst op papier, roeien op het roeiapparaat in plaats van in het water. De eerstelijns-zorgverlener neemt een aantal casussen en brengt die in alsof hij/zij verwijst. Vervolgens bespreekt de welzijnscoach wat hij/zij met deze patiënten/cliënten doet, hoe het verder gaat binnen het WoR-traject en wat je kunt verwachten.
Vervolgens maak je een plan van aanpak. Organiseer tenslotte een startbijeenkomst om je startmoment te markeren. Eventueel kun je daarvoor ook anderen uitnodigen die je bij WoR wilt betrekken.
Stap 7 is dan het eerste uitschrijven van je WoR-recept!
De eerste 6-9 maanden na de start is één welzijnsrecept per maand per eerstelijnszorgverlener normaal. Wil je naar meerdere per maand of zelfs eens per week? Dan is aanvullende ondersteuning nodig. En dat is dan weer het mooie van ons doe-het-zelfpakket: daardoor houden wij als Landelijk Kennisnetwerk onze handen vrij voor deze doorgroei.
De infographic Starten met Welzijn op Recept is te vinden en te downloaden op onze website https://welzijnoprecept.nl onder het kopje Aan de slag. Daar vind je ook een afzonderlijk stappenplan en specifieke informatie voor de eerstelijnszorgverlener, de welzijnscoach en de gemeente.