Eerste stappen naar Welzijn op Recept gezet in Borsele
Hoe kan de verbinding tussen welzijn en de huisartsen in de zak van Zuid-Beveland beter worden geregeld? Door Welzijn op Recept aldus Cisca Zuurveld, projectmedewerker Ouderenzorg bij PeriScaldes. De afgelopen maanden heeft ze er hard aan gewerkt om alle partners warm te krijgen voor WoR, en met succes! Nog dit najaar start WoR binnen Zorg op Zak.
De huisarts in Ovezande ging met pensioen. Ondanks alle inspanningen was het niet gelukt een opvolger te vinden. Huisartsen in de omgeving besloten te gaan fuseren tot één maatschap en zo gezamenlijk de patiënten op te vangen. Want je kunt de patiënten niet laten zitten. Die gaan nu naar de praktijklocaties in andere dorpen die bij de gemeente Borsele horen, zoals ‘s Gravenpolder en ‘s Heerenhoek. Voor hen niet makkelijk, maar ook een extra belasting voor de huisartsen, die er nog meer patiënten bij hebben gekregen. “Zo ontstond de vraag: Hoe kunnen we Zorg op Zak regelen? De zak van Zuid-Beveland is een gebied dat vergrijst, waar we ook zoeken naar manieren voor vroegsignalering van dementie en passende ondersteuning in de thuissituatie. Hoe verbind je die problematieken?” Een van de mogelijkheden is door Welzijn op Recept, aldus Cisca.
Als een olievlek
Haar eerste kennismaking met WoR was toen ze in de media las dat WoR in Goes was verlengd. Als echte verbinder was ze getriggerd door deze verbinding tussen het medisch en het sociaal domein. Ze begon zich erin te verdiepen en las alles wat ze erover kon vinden. Ook sprak ze met onder anderen de welzijnscoaches in Goes en Schouwen-Duiveland en hoorde de ervaringen daar.
Cisca is ervan overtuigd dat WoR goed past binnen nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg als positieve gezondheid en meer persoonsgerichte zorg. Binnen Periscaldes wordt daar richting de huisartsenpraktijken al volop aandacht aan besteed: “Het verbetert de kwaliteit van leven en het welzijn van patiënten en het verlicht de huisartsen. WoR is ook te gebruiken bij de vroegsignalering van dementie, want de welzijnscoach komt bij mensen thuis, ziet ze in hun normale doen.” Dus vertelde ze in haar eigen netwerk over WoR en wist iedereen enthousiast te maken. “Ik ben een ambassadeur geworden van WoR, het heeft zich als een olievlek uitgespreid.”
Ervaring opdoen met pilot De gemeente Borsele is enthousiast en heeft Welzijn op Recept inmiddels op de begroting gezet, ook de welzijnscoach, de huisartsen en praktijkondersteuners willen heel graag beginnen. Kortom de bereidheid en het enthousiasme zijn er. Ondanks de coronacrisis liggen de ontwikkelingen niet stil. Afgesproken is om nu al te starten met de voorbereidingen van een pilot en dan WoR in de andere huisartsenpraktijken te implementeren in 2021. De pilot start dit najaar in ‘s Gravenpolder: “Je begint in één dorp, dat is te overzien. Zo kun je al oefenen, heb je al kennis opgedaan die je kunt meenemen wanneer WoR start in de andere
Wil je meer weten over de te nemen stappen bij het opstarten van WoR zie dan onze infographic