Grote schoonmaak in huis en hoofd
Succesverhalen zijn de beste motivatie voor Welzijn op Recept, weet ook Joyce Krom, als sociaal makelaar bij Welzijn Hoeksche Waard actief in Oud-Beijerland. Daarom wil ze graag tonen waartoe een succesvol WoR-proces kan leiden. Het verhaal is vanwege de privacy geanonymiseerd en licht veranderd.
Een mevrouw kwam bij de huisarts met psychische klachten. Ze had al eerder ondersteuning gehad, maar uiteindelijk zonder blijvend resultaat. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde graag meer bewegen. De huisarts verwees haar door naar Welzijn op Recept. Zo kwam ze bij Joyce terecht. Er werd een afspraak gemaakt voor een gesprek thuis.
En juist daar, in het huis, zag ze de belangrijke oorzaak van de problematiek van deze mevrouw: de sociaal makelaar trof een verwaarloosde situatie aan, het huis had achterstallig onderhoud en was onverzorgd, er liepen huisdieren rond. De vrouw wilde het huis wel aanpakken, maar wist niet waar te beginnen. Bovendien had ze het gevoel er alleen voor te staan, er was geen steun van haar man en haar nog thuiswonende volwassen kind. Ze vond dat ze in haar huis geen mensen kon ontvangen, waardoor haar sociale netwerk zeer beperkt was en ze sterk vereenzaamde. Zo was ze in een vicieuze cirkel terechtgekomen, ze zag zelf geen uitweg meer en had weinig vertrouwen in de hulpverlening.
Gezamenlijke aanpak succesvol
Joyce bracht haar cliënte in in het wijkteam. In samenwerking met WMO is besloten eerst, ondersteund door ambulante begeleiding, stap voor stap de woning op te ruimen.
Ook het beweegprobleem werd aangepakt. De vrouw werd gemotiveerd om begeleid te gaan bewegen bij een fysiopraktijk en er werd een match gemaakt om samen te gaan wandelen en de hond uit te laten. Jammer genoeg liep dat laatste een paar keer mis. Joyce attendeer-de haar cliënte op andere mogelijkheden voor ontmoeting. Zo vond ze uiteindelijk een plek bij een organisatie, waar ze zich heel erg welkom voelt.
“De extra ondersteuning, aandacht, tijd, een luisterend oor en meelopen waren voldoende om haar zelf weer dingen op te laten pakken”, aldus Joyce, “op eigen kracht, motivatie en inzet, maar met de zekerheid dat er altijd iemand is bij wie zij terecht kan, een vangnet.”
Want wat gebeurde er? Het opgeruimde huis leidde ook tot opruiming in het hoofd van de vrouw. Er kwam rust, er ontstonden nieuwe sociale contacten, ze zat weer beter in haar vel. Het ging zelfs zo goed dat ze na een tijdje zelf contact opnam met de sociaal makelaar: ‘Ik wil me graag aanbieden als vrijwillig maatje voor anderen die dat nodig hebben.’ Dankzij Welzijn op Recept kan deze mevrouw die eerst zelf hulp en ondersteuning nodig had, nu een steun zijn voor anderen.
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin