Hoe maak je Welzijn op Recept coronaproof?
Nederland krabbelt uit de lock-down, het ‘gewone’ leven komt weer op gang. Wat betekent dat voor Welzijn op Recept? Hoe bereik je een effectieve, veilige inzet van WoR binnen het nieuwe normaal van de 1.5 m-samenleving, mede gezien de verwachte grote extra toestroom? “In Leidschendam-Voorburg zijn we daar al volop mee bezig”, aldus Maaike Smith, welzijnscoach bij welzijnsorganisatie Woej in die gemeente.
Toen het coronavirus toesloeg, vielen de aanmeldingen van Welzijn op Recept in Leidschendam-Voorburg aanvankelijk even helemaal stil. Er werd niemand doorverwezen, omdat patiënten vanwege het coronavirus niet naar de praktijk kwamen. “Wel hebben wij ons als welzijnscoaches vaker aangesloten bij overleggen van huisartsen en POH’s, daar hadden we nu meer tijd voor.”
Voor de coronacrisis liep WoR goed, alle huisartsen en praktijkondersteuners in de gemeente werken met Welzijn op Recept. “Het is wel versnipperd: veel huisartsen zitten alleen of met zijn tweeën in een praktijk. Vaak verwijzen ook de POH’s door: zij hebben meer tijd dan de huisarts en zijn al gewend wat minder medisch te kijken. Hoewel Welzijn op Recept bij ons voor iedereen vanaf 18 jaar is, zijn het toch vooral 70-plussers die een WoR-recept krijgen.”
Geleidelijk kwamen er weer doorverwijzingen. De intake werd telefonisch gedaan: “Ik vind dat jammer, het werkt van beide kanten toch minder goed, ik moet langer praten om hetzelfde te bereiken. Gelukkig kan ik nu weer langs gaan. Vaak spreken we buiten af.”
Afstand
Tijdens de coronacrisis bleven Maaike en haar collega actief: “We wilden afleiding en een dagstructuur bieden, horen wat mensen nodig hadden. We hadden 100 openstaande casussen, zowel nieuwe doorwerwijzingen als mensen die nog in het traject zaten. We hebben veel gebeld en breed gekeken. Soms ging het om praktische hulp zoals boodschappen doen, maar we voerden ook vaak langere gesprekken met meer diepgang.” Als extra gingen ook vrijwilligers bellen.
Wat de welzijnscoaches hoorden, zette hen aan het denken: Wat kunnen we doen? Hoe gaat het straks als langzamerhand alles weer open gaat? “Gym is weer opgestart, maar buiten. De knutsel- en de tekenclub kunnen weer veilig beginnen in het buurthuis. Maar vanwege de 1,5 meter-maatregel kunnen er veel minder mensen in de ruimte. Een probleem dat bij meer activiteiten gaat spelen. Hoe los je dat op? Je kunt verschillende oplossingen bedenken, maar welke is haalbaar?”
Nieuwe activiteiten
Een aantal ideeën heeft al concreet vorm gekregen in een nieuwe activiteit: “Drie weken geleden zijn we een rollatorvriendelijk wandelclubje gestart: elke maandagochtend lekker een uurtje buiten zijn en bewegen na al die weken alleen binnen zitten, weer mensen ontmoeten. Inmiddels is er ook weer koffiedrinken na afloop.”
Wekelijks op maandag, dinsdag en donderdag staat het wijk- en dienstencentrum in Leidschendam tussen ongeveer 11.30 en 16.30 uur in het teken van ontmoeting voor mensen. “Het is echt een uitje. Ze worden met een busje van Woej gehaald en gebracht. Niets moet, mensen kunnen een praatje maken, de krant lezen, spelletjes doen, lekker eten, soms is er muziek en wie moe is, kan een middagdutje doen op de relaxstoelen. Een professional leidt de dag in goede banen.” Vanwege de beperkte ruimte mag iedereen maar één dag komen en wordt gekeken wie het het hardst nodig heeft.
Er zijn veel weduwen in de gemeente, die hun partner net voor of tijdens de coronacrisis hebben verloren. “Wat bindt deze mensen aan elkaar? Vanuit die vraag, willen we iets opzetten waarbij ze samen iets ondernemen én hun verdriet kunnen delen, zonder dat het gesprek per se daarover gaat, zoals bij rouwverwerking.”
Meer uren?
Een heel belangrijke vraag is ook: Hoe kunnen we de verwachte extra toestroom opvangen? “De echte golf komt er nog aan, het gaat heel druk worden”, aldus Maaike. Ook zullen de welzijnscoaches waarschijnlijk met veel mensen die al doorverwezen waren, opnieuw het WoR-traject ingaan, omdat hun situatie door de coronacrisis is veranderd. De beide welzijnscoaches hebben nu een vast aantal uren voor WoR. Meer uren zou zeker helpen. Maar daarover beslist de gemeente.
Wil je meedenken en meepraten over welzijnswerk en betekenisvol ontmoeten in coronatijd of heb je goede ideeën hierover neem dan contact met ons op via info@welzijnoprecept.nl
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin