Huisartsen op eilandsafari
Hoe enthousiasmeer je huisartsen voor Welzijn op Recept? Marianne Ketting, welzijnscoach van Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) op Schouwen-Duiveland, bedacht daarvoor de eilandsafari, waarbij huisartsen kennismaken met verschillende welzijnsactiviteiten.
Het idee voor zo’n safari deed Marianne Ketting op tijdens de Landelijke kennisdag Welzijn op Recept, zo’n anderhalf jaar geleden. “Beter goed gejat dan slecht bedacht”, grapt Marianne. “Amsterdam vertelde dat zij een safari organiseerde in de verschillende wijken. Schouwen-Duiveland is formeel een schiereiland, maar voor de mensen hier is het nog steeds een eiland, vandaar eilandsafari. In Amsterdam deden ze het op de fiets, maar hier zijn de afstanden wat ruimer en werd het een safari met de eigen auto.” Voor huisartsen is tijd kostbaar, maaltijden worden vaak gebruikt voor overleg. Daarom vond de safari plaats tussen 17.00 en 20.00 uur. Bovendien kregen ze er accreditatiepunten voor.
Doel van de eilandsafari was kennismaken met verschillende welzijnsactiviteiten: “Bij huisartsen heerst toch een gevoel van ‘welzijn, waar gaat het over?’”
Verrekijker
Elf van de in totaal 25 huisartsen op Schouwen-Duiveland gingen mee op eilandsafari. Er is geprobeerd echt de sfeer van een safari op te roepen. De uitnodigingen waren in safaritinten met een olifant. Eerste halteplaats was de Ruilwinkel in Zierikzee, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt en de samenleving. Begeleid door twee professionals doen zij daar allerlei werkzaamheden. Zo zijn ze bezig en bouwen sociale contacten op. Zij vertelden de huisartsen hun ervaringen.
Vervolgens werd er gegeten in ‘Bij de buurvrouw’, waar wijkbewoners in huiskamersfeer een kopje koffie/thee kunnen drinken, een praatje maken, een spelletje doen of lezen aan de leestafel.
De reis ging verder naar het Odensehuis, een inloophuis waar mensen met lichte dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor vragen en verschillende activiteiten. In dit gebouw organiseert ook de Rouwgroep inloop en training. Hier eindigde de safari met koffie met gebak. “De huisartsen hebben een beeld gekregen van tussenvormen tussen zorg en welzijn, van wat kan bijdragen aan het welzijn én welbevinden van mensen. Bij het vertrek hebben we ze een tas met informatie en een verrekijker meegegeven. Die verrekijker was een succes, die beklijft. Zo maken we duidelijk: welzijn is dichterbij dan je denkt.”
WoR gaat door
De deelnemers waren enthousiast, zo bleek uit de door hen ingevulde evaluatieformulieren. Ze wilden graag volgend jaar opnieuw op safari, met andere activiteiten. Toch heeft de safari niet direct geleid tot meer huisartsen die werken met WoR. Het aantal doorverwijzers blijft beperkt. Toch is Ketting positief. WoR gaat wat haar betreft door en volgend jaar komt er weer een eilandsafari, voor huisartsen en andere samenwerkingsverbanden. Want de eilandsafari is laagdrempelig en gezellig, maar ook interessant en leerzaam.