Integraal Zorg Akkoord (IZA)
Welzijn op Recept heeft een duidelijke en prominente rol in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) dat zojuist is afgesloten. Het IZA focust onder meer op meer aandacht voor patienten met sociaal maatschappelijke problematiek die zich bij de huisarts/eerstelijnszorgverlener melden met gezondheidsklachten. Om deze samenwerking tussen de huisarts/eerstelijnszorgverlener en het sociaal domein vorm te geven is Welzijn op Recept het middel. Welzijn op Recept staat model voor de nieuwe en andere manier van denken en werken.
Concreet komt er financiering van Meer Tijd Voor de Patient (MTVP) voor de huisarts zodat hij het “andere gesprek” ook kan voeren gericht op die sociaal maatschappelijke problematiek, komt er financiering van de transitie die noodzakelijk is en komt er financiering vanuit de zorgverzekeringswet voor gemeenten.
Kamerbrief preventie gezondheidsbeleid
Welzijn op Recept is ook opgenomen in de kamerbrief van staatssecretaris over de voortgang van het preventief gezondheidsbeleid van 15 juli 2022.
Hier schrijft Maarten van Ooijen:
Bij Welzijn op Recept verwijst de huisarts patiënten met psychosociale klachten (zoals eenzaamheid) door naar een welzijnscoach. Deze welzijnscoach begeleidt patiënten naar laagdrempelig aanbod in de wijk, waarbij de focus ligt op wat mensen nog kunnen en willen. Waar nodig worden mensen naar ondersteuning in het sociaal domein geleid. Zo wordt passende zorg geboden.
Inmiddels wordt in 135 gemeenten Welzijn op Recept aangeboden. Dit aantal groeit gestaag door. Ik wil blijven stimuleren dat de interventie lokaal én regionaal wordt aangeboden en dat deze interventie beter wordt gebruikt en gevonden door eerstelijns zorgverleners. Hiervoor is het belangrijk dat Welzijn op Recept regionaal kan worden ingekocht en gefinancierd door gemeenten en zorgverzekeraars (in verband met tijd voor de huisarts om door te kunnen verwijzen).
Om dit te bevorderen hebben Movisie en het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn het bestaande inkoopadvies doorontwikkeld in samenspraak met zorgverzekeraars, regio’s en gemeenten. Dit advies wordt in de zomer gepubliceerd. VWS heeft daarnaast subsidie verleend aan het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept** voor advisering en ondersteuning van het veld. Tot slot vinden gesprekken met belangrijke stakeholders (zoals VNG, ZN, Sociaal Werk Nederland, Landelijke Huisartsen Vereniging en InÉén) plaats over wat er nog meer nodig is voor het verder brengen van Welzijn op Recept. Hieruit blijkt dat er behoefte is aan een kostenbatenanalyse en inzicht in het effect van de aanpak op de gezondheid van de deelnemers, waaronder het welzijn. Hiervoor wordt een kennisvraag opgesteld in samenspraak met betrokken partijen. VWS is met ZonMw in gesprek over het verkennen van mogelijkheden voor een subsidieoproep via het programma DoelmatigheidsOnderzoek om hierop antwoord te krijgen.
** de genoemde VWS subsidie voor het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept betreft:
- het ontwikkelen van een kennisbank
- herhalen van de landelijke QuickScan uit 2019 en
- een beperkt aantal overleguren met VWS en de stakeholders.