Jos geeft gas
Jos Mulders is het nieuwe jaar gestart met het goede voornemen om elke week twee keer Welzijn op Recept uit te schrijven. Hij is al veertig jaar vrijgevestigd huisarts in Hillegom, een stad met zo’n 20.000 inwoners.
“Met alle veranderingen binnen de zorg en de gevolgen daarvan voor huisartsen en patiënten, liep ik tegen de grenzen van het medisch domein aan.” Hij realiseerde zich dat er wellicht oplossingen lagen in het sociale domein, dat hij vanuit jarenlange ervaring goed kent. In plaats van medicijnen of doorverwijzing naar fysiotherapie, verwees hij laagdrempelig naar bijvoorbeeld het gemeentelijk Lokaal Loket, waar mensen met al hun vragen naartoe kunnen of naar Plein 28, een inloop- en leerhuis of WelzijnsKompas, de welzijnsorganisatie van Hillegom-Lisse, met een zeer breed scala aan ondersteuning en activiteiten. Deze organisatie biedt sinds enkele jaren ook Welzijn op Recept aan. “Welzijn op Recept vroeg me als ambassadeur op te treden”, een rol die hij met verve vervult.
Hij is de pionier geworden die heel Hillegom enthousiast wil maken voor positieve gezondheid, voor de verbinding van de medische en de sociale sector. De tijd dringt, mede omdat hij eind dit jaar met pensioen gaat: “Ik heb al twee vrouwelijke opvolgers en werk zelf nog 2,5 dag in mijn praktijk.” Dus geeft Jos gas: hij heeft een zes-wekelijks overleg opgezet van gemeente en praktijkondersteuners, nu nog de belangrijkste doorverwijzers van Welzijn op Recept; eens per maand houdt een welzijnscoach spreekuur in zijn praktijk en op 6 februari organiseerde hij een symposium ‘Medische sector ontmoet sociale sector’.
En hoe gaat het met zijn voornemen? “Twee keer per week Welzijn op Recept uitschrijven lukt niet altijd.” Dat heeft verschillende oorzaken: de bureaucratie van een organisatie, het werken in deeltijd, de beschikbaarheid: “Voor een Welzijn op Recept trek ik 20-30 minuten uit. Ik wil graag meteen doorpakken, het liefst met een welzijnscoach naast me in de spreekkamer. Dat gaat niet. Maar in de gesprekken met patiënten komen de niet-medische oplossingen wel vaker dan vijf keer in de week aan bod. Ik adviseer dan: “Ga daar eens kijken” of “overweeg die oplossing.” Patiënten staan doorgaans wel open voor de andere aanpak: “Als mensen met telkens dezelfde klachten komen, verval ik als arts in herhalingen. Om de overgang te maken, laat ik de patiënt zelf het spinnenweb, een model uit de Positieve Gezondheid, invullen. Die geeft zo een eigen voorstelling van hoe het gaat en gaat anders kijken naar zijn problematiek.”
Als Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept blijven we Jos volgen. Tweemaandelijks leest u zijn Welzijn op Recept-ervaringen op onze website.