Nieuwsbrief Mei ’19
Beste mensen,
In deze nieuwsbrief willen we jullie graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept. Het lijkt misschien wat stil naar buiten toe, omdat we wat rustiger zijn geweest via de mail en op social media. Op kantoor wordt echter druk gewerkt en zijn we druk aan het lobbyen in het land. Tijd om iedereen van informatie te voorzien waar dit allemaal toe heeft geleid en waar we op dit moment staan.
Leren van elkaar
Steeds meer professionals die al werken met Welzijn op Recept of die willen gaan werken met Welzijn op Recept weten het kennisnetwerk te vinden. Wekelijks bereiken ons telefoontjes en e-mails met vragen over Welzijn op Recept. Het zijn vragen van professionals die er mee willen starten of vanuit ervaren samenwerkingsverbanden die een meer verdiepende vraag hebben. Ook zijn er vragen van instellingen en organisaties die de samenwerking zoeken met het kennisnetwerk of met ervaren professionals in het veld.
Regionale bijeenkomsten
Vanaf medio mei willen we samen met jullie het ‘samen leren’ breder gaan uitzetten in de vorm van de organisatie van regionale bijeenkomsten over Welzijn op Recept. Het doel van deze regionale bijeenkomsten is het uitwisselen van ervaringen en het bespreekbaar maken van zaken waarin in de regio bij de implementatie en borging van Welzijn op Recept tegen aan loopt.
Voor deze bijeenkomsten willen we professionals uit zorg, welzijn en gemeenten uitnodigen samen met vertegenwoordigers van de doelgroep van Welzijn op Recept, cq medewerkers van patienten/cliëntenorganisaties. Vanzelfsprekend zullen we bestaande regionale partners zoals een ROS, zorgverzekeraar, universiteit of hogeschool etc. er actief bij betrekken.
Het onbenut potentieel en opschalen Welzijn op Recept in Nieuwegein
Op de landelijk werkconferentie van september vorig jaar gaven we het al aan, het onbenut potentieel van Welzijn op Recept. Wat we hiermee bedoelen is dat eerstelijnszorg professionals niet alle potentiële patiënten voor Welzijn op Recept door verwijzen en dat het aantal verwezen Welzijn op Recept patiënten per huisarts per jaar laag blijft. Een gemiddelde huisartsenpraktijk (1 FTE-huisarts) bevat ongeveer 2000 patiënten. Van deze patiënten heeft naar schatting 20 tot 50% psychosociale klachten. Als we ervan uit gaan dat een huisarts minimaal 24 patiëntcontacten per dag heeft dan zou dat betekenen dat hij iedere dag tussen de 5 en 12 mensen met psychosociale klachten ziet.
Social Return on Investment onderzoek: waardebepaling van Welzijn op Recept voor huisarts en de patiënt/client
In Den Haag wordt in opdracht van welzijnskoepel Xtra onderzoek gedaan naar de sociaal-maatschappelijke kosten en baten van Welzijn op Recept. Onderdeel van dit onderzoek is ook de waardebepaling van Welzijn op Recept voor enerzijds de patiënt/cliënt/inwoner en anderzijds voor de huisartsen. Deze waardebepaling vindt plaats door middel van een “kaartspel” waarbij op een heel speelse interactieve manier de waarde van Welzijn op Recept kan worden bepaald. Dit heet officieel een “value game”.
Quick scan Welzijn op Recept in Nederland
In opdracht van VWS zal het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept in alle gemeenten waarin gewerkt wordt met Welzijn op Recept verschillende professionals gaan benaderen. We willen in kaart gaan brengen wat de omvang en de uitvoering is van Welzijn op Recept in Nederland is en hoe en met wie wordt samengewerkt in de verschillende gemeentes rondom Welzijn op Recept. Alle gemeentes die vermeld staat op het kaartje van de website van het landelijke kennisnetwerk Welzijn op Recept zullen hiervoor benaderd worden. Zie https://welzijnoprecept.nl/verbreding/
Handboek Welzijn op Recept
Primeur……… eerste versie van de omslag van het nieuwe boek over Welzijn op Recept.
Afgelopen jaar hebben de leergemeenschap samen met het landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept zich gebogen over de vraag hoe ziet een goed welzijnsrecept er nu uit? Leden van de leergemeenschap zijn zorg-, welzijnsprofessionals en beleidsambtenaren van de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Houten, Lelystad, Nieuwegein en Schiedam. Samen hebben we gekeken wat de essentiële elementen zijn Welzijn op Recept en hoe we kunnen streven naar meer kwaliteit en borging. Dit alles is beschreven in het handboek Welzijn op Recept. Dit handboek zal in september uitgegeven worden bij uitgever Bohn Stafleu van Loghum. De kosten voor dit boek zullen later dit jaar bekend gemaakt worden.
Heb je belangstelling voor dit boek dan kan je dit al kenbaar maken via info@welzijnoprecept.nl
Workshops en masterclasses
Op dit moment zijn we druk bezig een aantal masterclasses en workshop te plannen. Een deel staat al vast, een aantal anderen zijn we nog in gesprek met onze samenwerkingspartners om samen te bekijken of we tot een mooi aanbod kunnen komen.
Wil je meer weten over een workshop of masterclass of je hiervoor opgeven ga dan naar onze website https://welzijnoprecept.nl/trainingen/