Succes Welzijn op Recept afhankelijk van veel factoren
Huisarts Richard Starmans bereidt studenten aan de Huisartsenopleiding Leiden voor op het werken met Krachtige Basiszorg, Welzijn op Recept en Positieve Gezondheid. In zijn eigen Gezondheidscentrum Vaillantplein in Den Haag heeft hij zelf met WoR gewerkt, maar is er weer mee gestopt. Waarom lukte het daar niet?
Richard Starmans spreekt met groot enthousiasme over de drie vormen van gezondheidszorg, waarin het medisch- en het welzijnsdomein nauw samenwerken. Hij is volkomen overtuigd dat ze werken. Toch waren zijn eigen ervaringen met Welzijn op Recept minder positief. Het Gezondheidscentrum in de Haagse Schilderswijk, waar hij werkt als huisarts en straatarts, en waar hij zelf WoR heeft opgestart, is er weer mee gestopt, met pijn in het hart. Er zijn volgens Richard verschillende oorzaken dat WoR mislukt is: “De mensen met een WoR-recept moesten naar een andere plek. De welzijnscoach zat in een naburig Gezondheidscentrum en was te afwachtend, te passief. Hij slaagde er onvoldoende in om mensen mee te nemen en vast te houden.”
Eigen patiëntenpopulatie
Bovendien was de welzijnscoach een man: “Onze praktijk zit in een achterstandswijk met veel mensen met een migrantenachtergrond, met andere culturele normen en man-vrouwverhoudingen, die het Neder-lands niet goed beheersen of laaggeletterd zijn. De onderliggende problemen zijn vaak complex. Een deel van de patiënten is weinig zelfredzaam en kan door de complexe problematiek maar moeilijk verder kijken: ze zijn blij als ze het hoofd boven water kunnen houden. Dat de welzijnscoach man is, maakt het voor vrouwen lastiger om er naartoe te gaan. Dat een man belt naar een vrouw om een afspraak te maken, ligt al gevoelig. Zelfs naar een consult bij de dokter komt vaak de echtgenoot mee. De maatschappelijk werker, die we vroeger in de praktijk hadden, is wegbezuinigd.”
Krachtige Basiszorg
Daarnaast betwijfelt Richard of WoR alleen wel werkt bij mensen met domeinoverstijgende multi-problematiek: “Is de toeleiding wel voldoende? Als ik patiënten wil doorverwijzen naar welzijn, is het lastig hen te motiveren. Zij zijn naar de huisarts gekomen en verwachten een medische oplossing. Stel iemand heeft schulden en maakt gebruik van de Voedselbank, dan vertelt hij dat niet zomaar. Daar is tijd voor nodig, eerst moet de schaamte overwonnen worden.”
Bij Krachtige Basiszorg is volgens hem bij complexe multiproblematiek bovenop Welzijn op Recept, structurele intensieve samenwerking met een multidisciplinair team inclusief het welzijnswerk noodzakelijk: “Krachtige Basiszorg biedt meer ruimte om in de huisartsenpraktijk al in gesprek te gaan, meer tijd en meerdere gesprekken en meteen al met effectieve samenwerkingspartners, zodat je gelijk kunt kijken naar een gezamenlijke aanpak.”
Hoe belangrijk het voor patiënten is om in de vertrouwde omgeving van de praktijk te blijven, heeft hij ook gemerkt bij mensen met psychische problemen. Daar biedt samenwerking met de POH-GGZ, die in het Gezondheidscentrum zit, de oplossing.
Werken met Krachtige Basiszorg in zijn eigen praktijk kan echter nog niet, er loopt een beperkte pilot in 10 huisartsenpraktijken. Hij hoopt aan te kunnen sluiten op de geplande landelijke uitrol daarna.
Meer informatie over Welzijn op Recept en hoe om te gaan met andere sociale problematiek kijk ook in het handboek Welzijn op Recept hoofdstuk 3.2 op pagina 36-40. Bestellen van het handboek Welzijn op Recept klik hier
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin