Van koninklijk bezoek tot Mannenschuur
Dat het handig is als een welzijnscoach behalve over een grondige kennis van het sociaal- en welzijnsdomein ook over een creatieve geest beschikt, blijkt wel uit het ervaringsverhaal van Petra Schipper, welzijnscoach in Slochteren. Zij vertelt hoe een bezoek van ons koningspaar zomer 2019 leidde tot een oplossing op maat: de Mannenschuur.
Petra Schipper pendelt sinds 2019 als welzijnscoach van welzijnsorganisatie Kwartier Zorg en Welzijn heen en weer tussen 5 huisartsenpraktijken in de dorpen, die vroeger samen de gemeente Slochteren vormden. Die is bij de gemeentelijke herindeling opgegaan in de grote gemeente Midden-Groningen. Ze had in haar caseload een aantal mannen, die ze eigenlijk niet zo goed kon plaatsen bij een activiteit. Ze waren met pensioen en met hun werk hadden ze ook hun gevoel van identiteit verloren. Toen daarbovenop ook nog hun vrouw overleed, misten ze hun doel in het leven. Ze worstelden met gevoelens van rouw en verdriet en dreigden te vereenzamen.
“In de gesprekken stelde ik hen voor om mee te gaan doen met een verlies- of een rouwgroep, maar dan kreeg ik te horen: ‘Nee, da’s niks voor mij, ik ben niet zo’n prater’. Maar de mannen hadden wel interesse in het ambacht, in timmeren, sommige als fervente knutselaars, ‘ik zat altijd in de schuur’ of als professionals, omdat ze vroeger in de bouw hadden gewerkt. Haar collega Joke Kragt, welzijnscoach in Sappemeer, had al eens voorgesteld om mensen met verlies samen te laten komen, maatjes voor elkaar te laten zijn. Petra vroeg zich af: welk antwoord kan ik groepsgewijs verzinnen voor deze mannen?” Met die vraag in gedachten zat ze juni vorig jaar naar het staatsbezoek van Willem Alexander en Maxima aan Engeland en Ierland te kijken. Zij bezochten in Cork een Men’s Shed, waar mannen kunnen klussen en onderwijl een praatje maken en zo steun bij elkaar vinden. “Zoiets moeten we hier hebben, dacht ik meteen.” In eerste instantie werd er wat lacherig gereageerd op haar idee voor een Mannenschuur, de letterlijke vertaling van Men’s Shed. Dat is discriminatie, vonden de mannen ook, er mogen ook vrouwen komen. “Natuurlijk zijn die welkom. Maar vrouwen redden zich nu eenmaal beter dan mannen. Zij hebben een groter sociaal vangnet en delen makkelijker hun zorgen en verdriet.” Een vrouw heeft zich intussen aangemeld, als gastvrouw.
Najaar 2019 was iedereen enthousiast en kreeg de Mannenschuur concreet vorm. De voorzitter van de dorpscoöperatie maakte haar attent op een man van 82, nog heel vitaal en kras, die ze zelf al kende van Welzijn op Recept. “Hij had een grote schuur en gereedschap en wilde dat graag beschikbaar stellen voor het initiatief. De voorzitter wist uit eigen ervaring hoe goed een Men’s Shed werkt: “Haar zoon woonde in Engeland, raakte zijn baan kwijt en had het hele proces in de Men’s Shed doorgemaakt. Bij hem had het gewerkt, hij was zelfs uiteindelijk weer tot betaald werk gekomen. Dat is bij deze mannen niet het doel, maar misschien wel iets voor de toekomst, jonge mannen mogen meedoen en ze kunnen bijvoorbeeld samen werken aan het herstel van huizen. We zitten midden in het aardbevingsgebied.”
De groep van tien mannen, 7 uit Slochteren en 3 uit het vlakbij gelegen Harkstede, was twee keer bijeengekomen in de Mannenschuur, toen het noodlot toesloeg: de man van de schuur kreeg een herseninfarct en was voorlopig uit de running: “Toen ik hem opzocht in het ziekenhuis vertelde zijn dochter hoe groot de impact van het project op zijn vader was geweest. Bij de deelnemers merkte ik op dat ik een bijdrage had geleverd aan de zingeving in hun leven. De mannen zijn in februari bij elkaar gekomen en besloten door te gaan. Maar we moesten op zoek naar een andere locatie.” Gelukkig bood een lokale ondernemer, Hubo, een ruimte aan en kwam er een nieuwe, even enthousiaste kartrekker. Er is hout, gereedschap en de Mannenschuur heeft een stevige financiële onderbouwing, mede vanuit het Nationaal Programma Groningen, met extra focus op het aardbevingsgebied.
“In maart gaan we nu echt van start, tweewekelijks op de maandagmiddag. Het begint te gonzen in Slochteren. Onlangs kwam er nog nieuwe deelnemer bij. Hij zei: ‘oh, maar als die en die komt, ga ik ook’. Mooi toch?”