In de periode mei – september 2019 is bij alle welzijnsorganisaties die werken met Welzijn op Recept een QuickScan uitgevoerd. Het doel van deze QuickScan was:
1. Inzicht krijgen in het bereik van Welzijn op Recept
2. Inzicht krijgen in kwaliteit van de uitvoering
De QuickScan bestond uit een vragenlijst bestaande uit 44 vragen en een onderzoek door een student naar Welzijn op Recept in de huisartsenpraktijk. De vragenlijst is uitgestuurd naar welzijnscoaches en hun leidinggevenden. Het onderzoek van de student vond plaats in een 5-tal huisartsenpraktijken in twee gemeenten.
De resultaten van de QuickScan laten zien dat verschillende type eerstelijnszorgverleners een welzijnsrecept uitschrijven, maar dat dit in de meeste gevallen de huisarts, de POH-somatiek en de POH-GGZ betreft. Een eigenschap van Welzijn op Recept die veel genoemd wordt is de oplossingsgerichte aanpak en niet de nadruk op problemen, en de individuele begeleiding en aandacht door de welzijnscoach.
Hoewel het aantal gemeenten waarbinnen gewerkt wordt met Welzijn op Recept toeneemt, neemt het aantal verwijzingen per huisarts niet toe. Het onderzoek laat een aantal succesfactoren zien die maken dat men gaat starten met Welzijn op Recept, maar laat tegelijkertijd een aantal belemmeringen zien die het borgen van Welzijn op Recept in de dagelijkse uitvoeringspraktijk bemoeilijken. Registratie en monitoring is nog niet op niveau. Respondenten geven daarnaast aan behoefte te hebben aan (structureel) overleg waarin professionals uit zorg, welzijn en gemeente deze successen en knelpunten met elkaar kunnen bespreken. Leren van elkaar binnen het kennisnetwerk werd als speerpunt aangegeven.
Hoewel veel respondenten aangeven dat Welzijn op Recept geschikt is voor alle volwassenen met psychosociale problematiek, wijst de praktijk uit dat de groep die wordt doorverwezen 65 jaar en ouder is met eenzaamheids- en psychische klachten.
In 2018 is samen met een leergemeenschap gekeken naar welke essentiële bestanddelen nu essentieel zijn voor de uitvoering van een goed welzijnsrecept. Uit de QuickScan blijkt dat de mate waarin deze bestanddelen zijn geïmplementeerd en geborgd erg van elkaar verschilt. Wat dit verschil betekent voor Welzijn op Recept en in hoeverre de lokale context van invloed is op het model van Welzijn op Recept zal actieonderzoek moeten gaan uitwijzen.