Welzijnswerker Marianne over communiceren van Welzijn op Recept
De ingang van Welzijn op Recept? “Dat zijn de POH-ers.” Marianne werkt binnen de gemeente Schouwen-Duiveland. In 2016 is hier het project Welzijn op Recept gestart voor een periode van drie jaar binnen de Stichting Maatschappelijkwerk & Welzijn Oosterschelderegio (SMWO).
In het eerste jaar waren er totaal zes aanmeldingen in deze regio kijkt men vaak eerst de kat uit de boom voordat nieuwe initiatieven gaan lopen. Ook vraagt het van huisartsen een ruimere manier van kijken naar de patiënt en dus verder te kijken dan alleen het medische aspect. Dat het welzijn een rol speelt in iemands gezondheid wordt met Welzijn op Recept eigenlijk een extra verantwoordelijkheid en dus de doorverwijsmogelijkheid voor de huisarts. Dit lijkt in eerste instantie misschien extra werk, voor de vaak al zo drukke huisartsenpraktijken. Marianne heeft er vertrouwen in dat dit een kwestie van tijd is om de huisartsen te laten ervaren dat het de gezondheid van hun patiënten ten goede zal komen. De doelgroep omschrijving van ‘mensen met lichte psychosociale klachten’ werd door sommigen als onduidelijk ervaren en heeft een nuance gekregen door het uitgebreider te omschrijven in: ‘mensen waarbij medisch gezien geen aanwijsbare klachten te traceren zijn, maar wel andere ondersteuning nodig hebben’. Hierdoor is het aantal doorverwijzingen gestegen. De vraag is hierdoor wel diverser en kunnen deze ook buiten Welzijn op Recept vallen.
Investeren in communicatie
In het begin is de meeste tijd geïnvesteerd aan het informeren van de huisartspraktijken. Welzijn op Recept is een prachtige kans voor een verbinding van zorg en het sociaal domein. Wat is het belangrijkste in deze samenwerking? “Contact onderhouden met elkaar. Huisartsen moeten geïnformeerd worden wat welzijn kan betekenen voor hun eigen praktijk en voor hun patiënten. We hebben dit door middel van: folders, presentaties, artikelen in de plaatselijke krant en het voeren van gesprekken gedaan.” Het blijkt moeilijk om huisartsen te bereiken door hun al zo volle agenda en om hun medisch denken uit te breiden met een doorverwijzing naar Welzijn op Recept. Dit vraagt in een al drukke praktijk om extra focus. De deelnemende huisartsen zijn volgens Ketting positief maar de doorverwijzingen blijven achter bij de landelijke trend. De Praktijk Ondersteuner Huisartsen (POH) is vaak de ingang voor Welzijn op Recept. Blijven vertrouwen dat het project zichzelf gaat bewijzen en zorgen dat Welzijn op Recept in beeld blijft. Hoeveel tijd erin gaat zitten om het project Welzijn op Recept te laten slagen, Marianne is vier tot zes uur in de week bezig om dit te realiseren.
Toekomst
Hoe ziet de toekomst eruit na deze periode van drie jaar? “In 2019 stopt dit project. Het doel van het project is om meer verbinding te krijgen tussen huisartsen en andere vormen van zorg en welzijn en hierdoor preventief de duurdere zorg te kunnen ontlasten. Het moet helder zijn wat Welzijn op Recept oplevert voor de huisartsenpraktijken en de patiënten. De insteek is te streven naar een vermindering van het aantal mensen op het spreekuur waar geen medische oplossing voor hun klacht is te vinden maar die wel een klacht ervaren maar met Welzijn op recept toch een zinvolle doorverwijzing te kunnen bieden.
Heb je ook een intervisieverhaal over Welzijn op Recept? Deel dit met anderen en maak jouw organisatie zichtbaar bij het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept! Mail deze naar info@welzijnoprecept.nl. Samen ontwikkelen we Welzijn op Recept 2.0!