WoR uitschrijven met één muisklik
Via Zorgdomein een welzijns-recept uitschrijven? In Alphen aan den Rijn gebeurt het al dankzij ICT-specialist Gerben Bosboom. Hoe heeft hij dat gedaan en welke voordelen heeft dit systeem?
Om het Alphens systeem goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst een stapje terug in de tijd. Zowel bij de invoering van de WMO als met de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeente kregen gemeenten te maken met heel veel verschillende organisaties en zorgaanbieders die op een of andere manier moesten gaan samenwerken. De gemeente Alphen aan den Rijn wilde op beide terreinen graag één aanspreekpunt, een centrale voordeur. “ICT is daarbij heel belangrijk. Als ICT-er zou je mee moeten lopen aan de voorkant. Nu gebeurt dat vaak pas laat en heb je maar weinig tijd om een goed systeem op te zetten.” Zowel Jeugdzorg als WMO hebben inmiddels al een aantal jaren zo’n centrale voordeur: stichting GO!voor Jeugd en stichting Tom in de buurt.
Anderhalf jaar geleden kwamen de huisartsen met de vraag: kun je voor Welzijn op Recept niet een directe verbinding maken tussen het medisch en het sociaal domein? “Ik besloot binnen de omgeving die ik al had opgezet Zorgdomein toe te voegen.” Zorgdomein wordt door huisartsen gebruikt om door te verwijzen naar psychologen, fysiotherapeuten en specialisten. Door de nieuwe koppeling kan Zorgdomein ook gebruikt worden voor doorverwijzingen naar Welzijn op Recept.
Hoe werkt dat precies?
Meneer Jansen komt regelmatig bij de huisarts met vage pijnklachten. Medisch gezien is er niets mis, er speelt iets anders, vermoedt de huisarts. Hij gaat in gesprek met meneer Jansen en raadt hem Welzijn op Recept aan. De huisarts zoekt in zijn eigen Huisartsen Informatie Systeem (HIS) informatie over meneer Jansen en gaat vervolgens naar Zorgdomein. Daarin zoekt hij naar Tom in de buurt en Welzijn op Recept, voegt de informatie over meneer Jansen toe en verstuurt dit recept. Meneer Jansen, krijgt deze aanmelding uitgeprint als verwijsbrief mee.
De aanmelding komt centraal binnen. Tom in de Buurt is verdeeld over 7 wijkteams en afhankelijk van de postcode van meneer Jansen, wordt hij handmatig aangemeld bij het juiste wijkteam. In het wijkteam overleg wordt gekeken aan welk lid van het wijkteam deze patiënt het beste kan worden toegewezen. Die persoon neemt binnen 5 dagen contact op met meneer Jansen.
Terugkoppeling
“Terugkoppeling naar de huisarts is technisch gezien mogelijk”, aldus Gerben. “Die kan die informatie dan overnemen naar het HIS en zo het patiëntendossier opbouwen.” Maar dat is het ideaal. En wanneer koppel je terug? Direct bij verwijzing, na drie maanden? Je ziet dat de terugkoppeling nu nog plaatsvindt naast het systeem.”
Door de koppeling met Zorgdomein is de drempel voor doorverwijzing naar WoR lager geworden: “Vroeger moest dat via fax of mail, nu kan het op dezelfde manier als een ‘gewone’ doorverwijzing.” Ander voordeel is dat Gerben direct kan zien welke huisartsen WoR voorschrijven en hoe vaak zij dat doen.