WoR verovert PoZoB
Hoe kun je huisartsenpraktijken stimuleren om te gaan werken met Welzijn op Recept? Stephan Hermsen, programmamanager bij PoZoB, vertelt hoe hij dat heeft aangepakt bij deze zorggroep, actief in Zuid-Oost-Brabant en Noord-Limburg en gericht op het verbeteren van de zorgkwaliteit in die gebieden.
Stephan Hermsens oplossing: PoZoB organiseerde in februari 3 avonden voor al zijn zorgverleners. “Normaal gesproken hebben we een vast programma en is deelname aan een aantal workshops verplicht. Nu mochten mensen zelf kiezen, we wilden ze uitnodigen om geïnspireerd te raken. Het was vrije inloop met een marktplaats waar informatie te krijgen was en diverse workshops. Wel hebben we praktijken gevraagd met verschillende medewerkers te komen. En na de bijeenkomsten in hun praktijk samen te bespreken wat zij graag willen oppakken.
Bijeenkomsten succesvol
Die aanpak heeft goed gewerkt, vertelt ook Jan Joost Meijs die als voorzitter van het Landelijk Kennisnetwerk WoR aanwezig was om zijn kennis te delen: “Het was niet verplicht, mensen hadden er zin in. Ik heb een positieve energie gevoeld. Er was een sfeer van samen leren, in gelijkwaardigheid, met veel huisartsen, POH’s en assistentes. Er werden goede vragen gesteld: ‘Als ik wil starten met WoR, hoe doe ik dat dan? Wat levert het me op? Hoe pak ik het concreet aan, het is toch best een complexe materie?’”
Volgens Jan Joost waren de avonden heel praktisch, laten zien hoe het kan: “Huisartsen hebben soms de ervaring dat de gemeente slecht bereikbaar is en welzijnswerk ondoorgrondelijk en versnipperd, omdat er ter plaatse meerdere welzijnsorganisaties actief zijn. Waar moet je zijn met welke vraag? Bovendien heb ik laten zien dat huisartsen in hun HIS al kunnen herkennen wie baat heeft bij WoR.”
Ook Stephan ziet het belang van een proactieve aanpak: “Huisartsen werken nu oplossingsgericht. Het is goed om meer te reflecteren op ‘Wie zijn mijn patiënten? Hoe ziet mijn wijk eruit? Dat de huisarts bijvoorbeeld bedenkt: dit is een wijk waar ik digitaal kan werken. Of als er in een wijk veel patiënten overlijden en hun partners op het spreekuur komen met nekklachten, dat meer rouwverwerking opzetten slimmer is dan verwijzen naar fysiotherapie. We zouden elke praktijk met WoR willen laten werken.”
Stephan zelf, al 20 jaar werkzaam in verschillende functies binnen de zorg, leerde reeds in 2012 WoR kennen via een praatje van een praktijkondersteuner: “Ik vond het toen al leuk, ik dacht, dat moeten we stimuleren.”
Omslag nodig
De bijeenkomsten waren succesvol: 5 praktijken in Nuenen, 3 in Eindhoven en 3 in Veldhoven, met in totaal ruim 30.000 patiënten willen gaan werken met Welzijn op Recept. Eindhoven start als eerste begin augustus. “De praktijken die met WoR willen starten, staan al als innovatieve praktijken bekend”, aldus Stephan. “De andere praktijken binnen PoZoB kunnen straks profiteren van hun ervaringen.” Hij is blij met deze uitkomst: “Ik gun iedereen een goede gezondheid. We hebben zorgverleners een veel te grote broek aangegeven. De huisartsenzorg is een obese patiënt geworden, steeds meer moet in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd. Nu gaat er een omslag plaatsvinden: door minder te doen, meer resultaat behalen. Het geloof moet groeien dat medische behandeling niet altijd de beste oplossing is. Samenwerking tussen zorg en welzijn is noodzakelijk geworden.”
Bijdrage patiënten
De met WoR startende huisartsen gaan hun patiënten daar actief bij betrekken, door mee te praten over de concrete invoering, hoe doen we dat? Of door ervaringen van patiënten op te halen en mee te nemen naar andere patiënten: mensen met een WoR-recept vertellen bijvoorbeeld hoe het gegaan is, wat hen wel/niet geholpen heeft.
Ook is afgesproken te evalueren: Wat doet WoR? Wat verbetert er aan de zorgkant en aan de gemeentekant? Welke lessen kunnen we trekken? Jan Joost adviseert om ook de omgeving van de WoR-cliënten mee te nemen.
Valkenswaard, Weert en Waalre hadden voor de coronacrisis een Beweegakkoord afgesloten in hun gemeenten. Zij willen daar ook de huisartsen bij betrekken. Stephan: “Waarom alleen bewegen? Probeer het breder te trekken en ook welzijn erbij te betrekken. Vraag ‘wat geeft kleur aan iemands leven?’ Dat is niet voor iedereen bewegen.”
Wil jij ook starten met WoR? Kijk dan ook bij “aan de slag”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin