Zorgpad Financiën bij Welzijn op Recept 2.0
Gezondheidscentrum de Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk werkt al jaren vanuit een bredere kijk op gezondheidszorg. “Welzijn op Recept met alleen begeleiding naar activiteiten bleek onvoldoende voor deze wijk waarin 70 procent van de bewoners ook kampt met financiële stress”, aldus Fred van der Loo, directeur bestuurder van de Rubenshoek. “Daarom zijn we het zorgpad Financiën gestart.”
Stress, met name ten gevolge van financiële problemen, is een van de grootste problemen in de Schilderswijk. Die stress gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten als hoofdpijn, hart- en longklachten en chronische rugpijn. Bovendien leiden een ongezonde leefstijl en weinig bewegen tot overgewicht en diabetes. De Rubenshoek heeft daarom eind 2018 samen met welzijnsorganisatie Xtra en Helpdesk Geldzaken van de gemeente Den Haag een Financieel Zorgpad ontwikkeld.
Hoe werkt het?
Wanneer een patiënt bij de huisarts komt met klachten en de arts vermoedt financiële problemen als onderliggende oorzaak, dan kan hij/zij die patiënt doorverwijzen naar welzijnscoach Laila Moufid van Xtra. Dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is: “Het is al een hele toer om het gesprek om te buigen. Dat vergt vertrouwen en een behoedzame aanpak als ‘Er is iemand die u veel beter kan helpen dan ik.’ Veel patiënten begrijpen het niet, ze komen toch met buikpijn of hoofdpijn naar de dokter? Waarom krijgen ze dan geen medicijnen? De huisarts heeft vooral een signalerende en verwijzende rol.”
Via Zorgmail stuurt de huisarts een verwijsbrief met info naar Laila, opdat die zich alvast kan voorbereiden. Laila is voor huisarts en patiënt vertrouwd, zit meerdere dagdelen per week in de Rubenshoek en koppelt meteen terug.
Zij gaat het gesprek aan, waarbij verschillende leefgebieden van de patiënt/cliënt onderzocht worden, zoals huisvesting, sociaal netwerk, lichamelijke gezondheid én financiën. Na inventarisatie van de problemen maakt zij samen met de cliënt een persoonlijk plan van aanpak dat nieuw perspectief biedt, zowel wat betreft financiën als op de andere leefgebieden.
Helpdesk Geldzaken
Op financieel gebied kan zij de hulp inroepen van Paul Bentvelzen, van de gemeentelijke Helpdesk Geldzaken, die in de kamer tegenover haar zit. Dat is een laagdrempelige voorziening in de wijken op locaties waar veel mensen komen. Bewoners kunnen daar gratis terecht voor alle financiële vragen. Ze kunnen er zelf aankloppen of, wat vaker gebeurt, via verwijzing van huisarts of andere zorgverlener. “Paul maakt meteen een quickscan van de financiële situatie en vaak verlaten mensen het gezondheidscentrum ‘rijker’ dan ze binnenkwamen. Ze weten namelijk niets van regelingen waar ze recht op hebben.” Afhankelijk van de zwaarte van de financiële problemen wordt de cliënt dan verder begeleid: “negen van de tien keer speelt zingeving een rol, anderen zijn geholpen met coaching ‘hoe ga je met geld om?’, komen bij schuldhulpverlening terecht of krijgen hulp om werk te vinden.” Andersom verwijst Paul ook mensen die zelf bij hem hebben aangeklopt, door naar welzijnscoach Laila in het kader van Welzijn op Recept. Met een achtergrond maatschappelijk werker en ruime ervaring met Welzijn op Recept, beschikt zij over een brede expertise en een heel divers netwerk.
WoR 2.0
Het Financiële Zorgpad is succesvol gebleken bij de aanpak van de multiproblematiek, die overigens niet alleen in Den Haag speelt. Ook in andere steden krijgt Welzijn op Recept er steeds vaker mee te maken. Zou de Haagse “combinatie” aanpak dan Welzijn op Recept 2.0 kunnen worden? Misschien is het daarvoor nog te vroeg.
Na de versoepeling van de corona maatregelen wordt voorzichtig de draad weer opgepakt. Tijdens de pandemie moesten Laila en Paul noodgedwongen thuis werken. “De mensen die al in beeld waren, hebben het waarschijnlijk wel gered maar voor veel anderen is de situatie mogelijk alleen maar erger geworden. Maar dat weten we niet, want die mensen hebben we niet meer in de praktijk gezien. Over het algemeen is de doelgroep slecht geïnformeerd over het coronavirus en blijven ze daarom uit angst binnen.”
Meer informatie over Welzijn op Recept , lees dan ook het handboek Welzijn op Recept. Bestellen van het handboek Welzijn op Recept klik hier
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin