Zorgverzekeraars en gemeenten samen aan zet met Welzijn op Recept
In december informeerden we je over het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezonden Actief Leven Akkoord (GALA) waarin de rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars afspraken maken over duurzaam preventief gezondheidsbeleid. De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Een aantal uitkeringen voor gemeenten gericht op het stimuleren van gezondheid, sport en bewegen, cultuurparticipatie en het versterken van de sociale basis wordt in dit kader gebundeld in één brede specifieke uitkering (SPUK). Hieronder lichten we toe wat dit betekent voor professionals en organisaties die werken met Welzijn op Recept. We adviseren iedereen om hierover met je gemeente in gesprek te gaan.
Integrale preventieve aanpak
De afspraken die genoemd worden in het IZA en GALA zijn niet geheel nieuw. Ze bouwen voort op eerdere afspraken uit het coalitieakkoord en het nationaal preventieakkoord. Nieuw is dat men, in een integrale beweging, verschillende programma’s en thema’s elkaar wil laten versterken; ‘een beweging naar de voorkant’. Zo kan Welzijn op Recept de beweging van Een tegen Eenzaamheid versterken, bijdragen aan mentale weerbaarheid, heeft Welzijn op Recept baat bij een sterke sociale basis en stimuleert Welzijn op Recept meer bewegen en cultuur deelname. Zo zijn er binnen een gemeente meer verbindingen te leggen tussen Welzijn op Recept en andere preventie, gezondheids- en welzijnsprogramma’s. Meer samenhang in de aanpak van gezondheidsvraagstukken en een beter afgestemde inzet op de vaak complexe achterliggende factoren van gezondheid en welbevinden moet leiden tot meer impact. In de SPUK komt er voor gemeenten in deze kabinetsperiode van 2023-2026 ongeveer €300 miljoen per jaar beschikbaar per jaar. Daar bovenop komen nog de IZA gelden, van 150 miljoen per jaar.
Welzijn op Recept in het IZA, GALA en SPUK
Het IZA beschrijft hoe we in Nederland samen kunnen werken aan een gezonde zorg en benoemt hiervoor een aantal afspraken binnen een werkagenda. Welzijn op Recept past hier binnen de activiteiten die genoemd worden bij de regionale samenwerking (3.2), versterking eerstelijnszorg (3.3), samenwerking sociaal domein, huisartsenzorg en GGZ ((3.4) en gezond leven en preventie (3.4). Daarnaast wordt Welzijn op Recept benoemd als een van de vijf ketenaanpakken die gemeenten en zorgverzekeraars in ieder geval per 1 januari 2024 moeten inrichten.
Het GALA geeft nadere invulling aan de afspraken die in het IZA zijn gemaakt. Over Welzijn op Recept staat hierin het volgende:
- Voor een ingerichte ketenaanpak, zoals Welzijn op Recept, moet zijn voldaan aan een aantal voorwaarden en criteria en aan de keten-specifieke afspraken. Over deze voorwaarden zijn we met VWS, VNG en ZN nog in gesprek. Deze gaan over de samenwerkingsstructuur, implementatie, duiding door het Zorginstituut, monitoring, inkoopmodel en handreiking.
- Voor gemeenten en zorgverzekeraars die hierin geïnteresseerd zijn: er bestaat een modelovereenkomst regionale inkoop van Welzijn op Recept met bijbehorende handreiking waarmee gemeenten en zorgverzekeraars de inkoop van Welzijn op Recept kunnen vastleggen. Dit model is met alle recente landelijke ontwikkelingen niet helemaal up to date, maar is toch als leidraad voor inkoop goed te gebruiken. De modelovereenkomst en handreiking zijn op te vragen via info@welzijnoprecept.nl en binnenkort te vinden op deze website.
- SPUK gelden kunnen voor Welzijn op Recept ingezet worden voor:
- Het welzijnsaanbod in de wijk verder te versterken
- Het opstarten van Welzijn op Recept trajecten
- Het aanbod van de onderdelen van de ketenaanpak die geen Zvw-zorg betreffen
- Coördinatiekosten om de ketenaanpak binnen de gemeente in te richten
De SPUK staat uitgebreid beschreven in de Staatscourant van 8 februari. Welzijn op Recept valt hier binnen het onderdeel Gezondheid en Sociale Basis. Naast combineren van verschillende onderdelen binnen de SPUK voor integrale uitvoering van een gedegen aanpak, kunnen gemeenten ook, tot maximaal 15%, zelf schuiven met de budgetten voor de verschillende onderdelen, afhankelijk van de lokale situatie. Deadline voor aanvraag SPUK gelden is op dit moment 31 maart 2023. Ga dus tijdig met je lokale en regionale partners in gesprek.
Behoefte aan meer informatie over Welzijn op Recept? Neem dan contact op via de info@welzijnoprecept.nl
Meer lezen?