Welzijnscoach speelt belangrijke rol in nieuw zorgconcept
In de Rotterdamse wijk IJsselmonde was Welzijn op Recept al langer een effectieve interventie bij psychosociale klachten, maar voor oudere wijkbewoners kwam daar recentelijk een extra mogelijkheid bij: Subacute Zorg. Mourad Lemsidi, welzijncoach en all-round sociaal werker bij Pit010, vertelt hoe de brede samenwerking tussen zorg en welzijn binnen Subacute zorg ouderen de juiste zorg op de juiste plek biedt en wat hij als welzijnscoach kan doen.
Subacute zorg bestond al in enkele andere wijken in Rotterdam. Sinds vier maanden ook in IJsselmonde, de wijk waar Mourad Lemsidi actief is. Bij dit zorgconcept werken een verpleegkundige, medisch maatschappelijk werkers en twee klinisch geriaters van het Maasstad Ziekenhuis, welzijnscoach Mourad en een specialist ouderengeneeskunde van zorgorganisatie Aafje samen. “Wekelijks op donderdag bespreken we een of meerdere casussen. Eerst gebeurde dat via Teams, nu via Siilo, een veilige app om patiënten te bespreken. Vraag daarbij is: hoort deze patiënt thuis in het ziekenhuis of kan dit opgepakt worden door welzijn of door Aafje? Het gaat hierbij om mensen met pijnklachten die waarschijnlijk een psychosociale achtergrond hebben, maar waarbij ook een medische oorzaak niet valt uit te sluiten. Bijvoorbeeld een mevrouw is al een paar keer bij de huisarts geweest met hoofdpijn. Er zouden in het ziekenhuis foto’s of een scan gemaakt kunnen worden, maar het duurt twee weken eer ze daar terecht kan. Voor een specialist is de wachttijd nog langer. ‘Onderweg’ naar het ziekenhuis kan deze mevrouw ingebracht worden in het multidisciplinaire team Subacute zorg.”
Als dat een medische oorzaak ziet, kan de vrouw met een onderbouwd verhaal en wellicht met spoed naar het ziekenhuis. Zo niet, dan gaat zij door naar Aafje of naar Mourad voor verdere begeleiding binnen Welzijn op Recept.
Van ziekenhuis naar huis
Behalve bij de overgang van huis naar ziekenhuis is Mourad als welzijnscoach ook betrokken bij de begeleiding vanuit het ziekenhuis naar huis: “Vaak heeft iemand nog verdere ondersteuning nodig of moeten er financieel dingen geregeld worden. Daar kan ik bij helpen.” Bijvoorbeeld door in de wijk een maatje te regelen of te zorgen dat hij/zij in beweging blijft.
‘Gewoon’ Welzijn op Recept
Natuurlijk doet Mourad ook ‘gewoon’ Welzijn op Recept: “Gelukkig worden ook in coronatijd mensen doorverwezen door de twee huisartsenpraktijken in IJsselmonde, al zijn het er wel minder. Eigenlijk zouden het meer moeten zijn, juist onder corona is er een toename van de psychosociale problematiek.”
Als welzijnscoach heeft hij nog genoeg te bieden: “Financiële ondersteuning blijft mogelijk, net als een gesprek op afspraak in het Huis van de Wijk. Dagbesteding bestaat nog wel, maar beperkt. Buitenactiviteiten zoals de wandelgroep gaan wel door. Mensen voor wie het leven zijn glans heeft verloren na het verlies van hun partner, kan ik begeleiden naar Aafje. Daar zijn mensen gespecialiseerd in rouwverwerking.” Soms kan vrijwilligerswerk een goede oplossing zijn of deelname aan een activiteit die eigenlijk voor een andere doelgroep is opgezet. Een voorbeeld daarvan dat goed werkt is de Herstelacademie.
Herstelacademie
Heel goed werkt de Herstelacademie IJsselmonde, opgericht in de wijk door Pit 010 samen met Antes, een Rotterdamse organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. Het is een ontmoetingsplek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor mensen die te maken hebben gehad met een negatieve, bepalende levenservaring. Aangestuurd door twee professionals, die ook ervaringsdeskundige zijn, werken ze aan herstel, een positieve levenshouding, door aan de slag te gaan met thema’s als ‘hoe ga je om met stress en met tegenslagen? Wat is er nog wel mooi in je leven? “Het doet mensen goed. Voor sommige mensen is de Herstelacademie voldoende, voor anderen is het een tijdelijke overbrugging, met de enorme wachtlijsten in de GGZ voelen mensen zich nu alvast gehoord.” Extra pluspunt is dat vaak relaties worden opgebouwd die ook buiten de Herstelacademie doorlopen en deelnemers zo ook steun hebben aan elkaar.”
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin