Nieuwsbrief december ’18
Beste mensen,
Hierbij de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Na een druk jaar hopen we dat iedereen de komende tijd een paar dagen of misschien wel een of twee weken er tussen uit kan om even op adem te komen en fris het nieuwe jaar in te gaan. Namens het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept wensen we iedereen
Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2019
waarin we met elkaar streven naar veel verbinding binnen Welzijn op Recept
met elkaar en voor de mensen die we hier binnen verwijzen.
Op dit moment start iedere week wel ergens in Nederland een nieuw Welzijn op Recept project en tevens is er landelijk gezien veel aandacht voor de samenwerking zorg-welzijn/sociaal domein. Dit laat duidelijk de behoefte zien die er vanuit het veld leeft. In de gemeenten en praktijkprojecten die al langer werken met Welzijn op Recept of de samenwerking zorg en welzijn, blijkt de samenwerking toch ingewikkelder is dan in eerste instantie gedacht. Samenwerken vraagt om doorzettingsvermogen en een lange adem. Dit staat soms haaks op de verwachtingen binnen een gemeente dat met Welzijn op Recept snel resultaten geboekt kunnen worden in het sociaal domein. Dit blijft een punt van aandacht.
Eenzaamheid blijkt een van de belangrijkste reden van verwijzing door de huisarts/POH naar de welzijnscoach. In het landelijke programma één tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS wordt daarom Welzijn op Recept genoemd als kansrijke interventie om eenzaamheidproblematiek aan te pakken en wordt de uitrol van Welzijn op Recept over heel Nederland expliciet genoemd. In 2019 gaan we daarom ook met VWS in gesprek om te bezien hoe we kunnen aansluiten en ondersteunen bij het programma één tegen eenzaamheid.
In deze nieuwsbrief zullen we laten zien wat de huidige activiteiten van het kennisnetwerk zijn en wat nog op de planning staat. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij waar jullie behoefte ligt vanuit de dagelijkse praktijk. Mocht je iets missen, met bepaalde vragen zitten, laat ons dit dan vooral weten. Alleen samen kunnen we er een kennisnetwerk van maken.
Met vriendelijke groeten en op naar een goed 2019,
Miriam Heijnders & Jan Joost Meijs
Businesscase Plus
Op 23 november hebben we de eerste masterclass gegeven over de maatschappelijke kosten-baten analyse voor Welzijn op Recept.
Onze eigen ervaring en ook die van veel Welzijn op Recept projectpartners is dat zowel de gemeente als de zorgverzekeraar willen weten waarvoor ze bij Welzijn op Recept nu precies betalen, wat de effecten zijn en wat de (maatschappelijke maar ook financiële) opbrengsten zijn. Terechte vragen waar we ook als Landelijk kennisnetwerk van vinden dat we komend jaar meer aandacht aan moeten geven en onderzoek naar moeten doen. Vandaar deze eerste masterclass over de business case Plus.
Intervisie Welzijn op Recept en regionale bijeenkomsten
Op sommige plaatsen in het land worden voor en door welzijnscoaches regionale of stedelijke intervisie bijeenkomsten georganiseerd. Dit gebeurt in Amsterdam en in twee andere regio’s. De regio Westland, Schiedam, Vlaardingen en wordt begeleid door ZEL (Zorgorganisatie Eerstelijn in Naaldwijk). De andere regio is Groningen. Tijdens deze intervisie bijeenkomsten komen onderwerpen aan de orde die gericht zijn op vakmanschap en implementatie van Welzijn op Recept.
Nieuwsgierig naar de intervisie Welzijn op Recept Noord (Groningen/Drenthe): “Hoe houd ik een voet tussen de deur in de huisartsenpraktijk?” Lees hier verder
Welzijn op Recept presentatie bij huisartsen in opleiding Leiden
Op 5 december hebben we de eerste presentatie over Welzijn op Recept gegeven aan een groep 3e-jaars huisartsen in opleiding aan de huisartsenopleiding in Leiden. Welzijn op Recept blijkt erg goed aan te sluiten bij het vraagstuk waar de huisartsen in opleiding dagelijks mee bezig zijn namelijk de werkdruk en organisatie in de praktijk en hun keuze voor een toekomstige werkplek.
Vraag was: kijk je bij de oriëntatie op een nieuwe praktijk of ze ook Welzijn op Recept hebben?
Masterclass eenzaamheid en het patiënten profiel van Welzijn op Recept
Een veel gehoorde klacht binnen Welzijn op Recept is dat de verwijzingen naar de welzijnscoach steeds vaker een zwaardere patiënten groep bevat. Tijdens een workshop met huisartsen en welzijnscoaches over het patiëntenprofiel voor Welzijn op Recept gaven de huisartsen een ander profiel dan de welzijnscoaches. We kwamen er samen op uit dat de situationele problematiek past binnen Welzijn op Recept en dat meer structurele problematiek niet altijd past en beter naar het sociale wijkteam verwezen kan worden.
Het onderscheid situationele en structurele problematiek komt van Anja Machielse, hoogleraar empowerment van kwetsbare ouderen van de universiteit van humanistiek in Utrecht. Zij is ook lid van de adviesraad van het programma een tegen eenzaamheid. Zij kan veel vertellen over welke vormen van eenzaamheid passen binnen Welzijn op Recept en welke niet, want Welzijn op Recept is niet een oplossing voor alle vormen van eenzaamheid.
Anja Machielse onderscheid 8 profielen op basis waarvan je kan bepalen of de bijbehorende eenzaamheidsklacht hoort binnen Welzijn op Recept of naar elders verwezen kan/moet worden en wat voor soort activiteiten ondersteunend kunnen zijn. De masterclass van 15 februari gaat hier dieper op in. Verder zal zij meer vertellen over het programma een tegen eenzaamheid.
Intervisie workshop Welzijn op Recept
Iedere week start wel ergens een Welzijn op Recept samenwerking of bereiken ons vragen die betrekking hebben over aspecten die te maken hebben met de implementatie en samenwerking binnen Welzijn op Recept. Op 5 februari wordt de eerste intervisie workshop voor startende projecten over Welzijn op Recept gegeven. Voorafgaand aan deze workshop zal met iedere deelnemer telefonisch contact gelegd worden om te bespreken waar je staat in de samenwerking zorg-welzijn en wat de stand van zaken is met betrekking tot Welzijn op Recept bij jou. Op basis daarvan formuleren we graag met jou je intervisie vraag.
Lees hier meer over deze intervisie workshop.
Maatwerk aanbod Welzijn op Recept: maatwerk op locatie is altijd mogelijk: mail info@welzijnoprecept.nl of bel 085 – 1302521
Model werkzame bestanddelen Welzijn op Recept
Het afgelopen jaar hebben we samen met een leergemeenschap bestaande uit huisartsen, welzijnscoaches en gemeenteambtenaren van 6 gemeentes de essentiële bestanddelen van Welzijn op Recept vastgesteld. Dit heeft geleid tot het zogenaamde ‘hamburger’ model van Welzijn op Recept. Op dit moment zijn we druk bezig dit alles goed uit te werken in een boek dat we komende zomer zullen gaan uitbrengen. Wil je meer weten over de essentiële bestanddelen van Welzijn op Recept zie hier
Onderzoek borgen Welzijn op Recept in de eerstelijnspraktijk, ZonMw aanvraag samen met gezondheidscentrum Rubenshoek
Na 5 jaar implementatie van Welzijn op Recept in de eerstelijnspraktijk zien we dat het potentieel van Welzijn op Recept nog niet volledig benut wordt. Hiermee bedoelen we dat het aantal patiënten dat verwezen wordt naar Welzijn op Recept en het aantal patiënten dat verwezen had kunnen worden nog ver uit elkaar ligt. Per dag ziet een huisarts 5-8 patiënten met psychosociale problematiek, waarvan hij/zij er waarschijnlijk 1 naar Welzijn op Recept zou kunnen verwijzen. We zien op dit moment in de praktijk dat huisartsen gemiddeld 5-10 verwijzingen per jaar naar de welzijnscoach doen. Waar ligt dat aan? Wat heeft een huisarts nodig om meer patiënten te verwijzen? En wat hebben andere eerstelijnsverwijzers nodig?
Met behulp van actieonderzoek willen we de factoren die voor het goed implementeren en borgen van Welzijn op Recept in de huisartsenpraktijk nodig zijn identificeren, analyseren en verbeteren. Door Welzijn op Recept echt onderdeel te maken van de reguliere praktijkvoering in de huisartsenpraktijk zal naar verwachting het onbenut potentieel flink gereduceerd worden.
Samen met ons heeft het gezondheidscentrum de Rubenshoek hiervoor een projectidee ingediend onder het ZonMw programma Kwaliteit van Zorg, Actieonderzoek Innovatieve Zorg, dat als titel heeft: “Identificatie van generieke en context specifieke bestanddelen in de huisartsenzorg die noodzakelijk zijn om Welzijn op Recept Nederland breed te implementeren en borgen”
ZonMw zal in januari laten weten of we dit mooie projectvoorstel van een projectidee mogen uitwerken tot een daadwerkelijke subsidie aanvraag.
Nieuwe samenwerkingspartners
In het laatste kwartaal van 2018 zijn zowel de samenwerking met de Radboud universiteit als met de branche organisaties Sociaal Werk Nederland, de LHV en InEen verder verkend.
Bij de Radboud universiteit richt de samenwerking zich op dit moment vooral op het ontwikkelen van een monitorings- en evaluatie systeem voor Welzijn op Recept en het hiermee modelgetrouw werken Hiermee hopen we dat ieder Welzijn op Recept project de eigen voorgang kan managen en we iets kunnen gaan zeggen over de kwaliteit van Welzijn op Recept in het algemeen. Ook zal dit onderzoek in de toekomst iets kunnen zeggen over de effecten en opbrengsten van Welzijn op Recept.
De verkennende gesprekken met Sociaal Werk Nederland, LHV en InEen hebben vooral de focus op de dagelijkse praktijk van de eerstelijnszorg en het welzijn/sociaal domein. Zowel vanuit het veld als vanuit het Landelijk kennisnetwerk is het belangrijk dat de landelijke branche organisaties het belang van Welzijn op Recept onderkennen als oplossing voor vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Zij kunnen daarnaast ondersteuning geven op lokaal en landelijk niveau aan deze ontwikkeling. Met Sociaal Werk Nederland en InEen is afgesproken om gezamenlijk een concreet projectvoorstel te ontwikkelen om Welzijn op Recept goed te implementeren en borgen in 5-6 praktijklocaties. In deze praktijklocaties gaan we samen kijken wat er nodig is aan training en ondersteuning waarna het dan vervolgens landelijk opgeschaald kan worden.
Andere behoeften?
Heb je specifiek een andere behoefte van ons als Landelijk kennisnetwerk, laat het ons dan weten via info@welzijnoprecept.nl. Waar mogelijk gaan we hier graag op in. Afhankelijk van de (omvang van de) vraag kan hier wel betaling voor gevraagd worden, want het kennisnetwerk heeft geen zelfstandige subsidie of financiering.
Boek
Over de ingewikkeldheden en uitdagingen van het samenwerken binnen de hele keten van Welzijn op Recept hebben Miriam Heijnders en Jan Joost Meijs een boekje geschreven waarin dit toegankelijk en praktisch beschreven wordt. Ook zijn er de nodige oplossingen voor met plezier en geïnspireerd samenwerken te lezen, want ook dat kan prima binnen Welzijn op Recept.
voor bestellen klik hier
Welzijn op Recept op Facebook & LinkedIn
Het Landelijk Kennisnetwerk is benieuwd naar de meningen, ervaringen of succesverhalen van alle Welzijn op Recept projecten in Nederland. Daarvoor zijn wij opzoek naar huisartsen, welzijnscoaches of belanghebbende vanuit gemeentes. Kom in contact met elkaar om deze ervaringen te delen of laat u inspireren door de berichten van het Landelijke kennisnetwerk.