Welzijn op Recept werkt door gezamenlijke verantwoordelijkheid samenwerkingspartners
Welzijn op Recept breidt zich langzaam uit over de stad Utrecht. Inmiddels bieden zes van de tien wijken deze interventie aan. Ook speelt die een rol binnen de gemeentelijke aanpak van eenzaamheid. Tamara Erkelens, stedelijk coördinator Welzijn op Recept en sociaal makelaar bij welzijnsorganisatie DOCK, vertelt over de Utrechtse aanpak en de plannen voor de toekomst.
Huisartsen en praktijkondersteuners, maar ook fysiotherapeuten, diëtisten en het buurtteam in de wijken Noordwest (Zuilen en Ondiep), Overvecht, Noordoost, Zuidwest (Kanaleneiland en Transwijk), West (Oog en Al) en Zuid (Hoograven) kunnen verwijzen naar Welzijn op Recept. In hun digitale of papieren verwijsrecept geven zij een keuze aan voor enerzijds Ontmoeten, Activeren of Zorg delen en anderzijds In beweging of In balans. Bij de eerste wordt verwezen naar een sociaal makelaar van DOCK, bij de beweegactiviteiten naar een beweegmakelaar van SportUtrecht.
De beweegmakelaar spreekt vaak af in het buurthuis, heel bewust, om te kijken of de cliënt wel daarnaartoe wil of kan komen en om hem of haar kennis te laten maken met het buurthuis en wat daar allemaal gebeurt. De sociaal makelaars gaan vaker op huisbezoek.
Meestal zijn er vier, vijf gesprekken nodig: “We werken heel behoedzaam, eerst kennismaken en laten zien wat we doen in de wijk, om vervolgens langzaam toe te komen naar ‘wat zou u willen doen?’ Het ligt bij de cliënt, niets moet. Het is echt maatwerk.”
Verschillen tussen de wijken
Er is een groot verschil tussen wijken in het aantal verwijzingen: “Bijvoorbeeld Noordoost was net voor de coronapandemie gestart en had daardoor minder verwijzingen. Welzijn op Recept is daar nog niet genoeg ingebed. In Noordwest en Overvecht, die al bijna drie jaar werken met Welzijn op Recept, bleven de verwijzingen komen. Dan merk je dat gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen echt helpt. We moeten er nog hard aan trekken om ook in de andere wijken te komen tot zo’n intensieve, effectieve samenwerking.”
Daarom vindt eens in de 2-3 maanden een overleg plaats tussen de tien sociaal makelaars en de vijf beweegmakelaars. Zij overleggen hoe het gaat, soms wordt een casus besproken, er is aandacht voor scholing/training en er wordt gekeken ‘wat kunnen andere wijken leren van onze wijken?’ Ook is er per wijk een overleg met de verwijzers. Dan gaat het om vragen als: waar staan we? Hoe gaat het? Wat kunnen we van elkaars werkwijze leren?
In Overvecht en Kanaleneiland helpen Turks en Marokkaans sprekende sociaal makelaars om Welzijn op Recept ook voor mensen met een migratieachtergrond laagdrempelig en toegankelijk te maken.
Samenwerkingspartners
Het WoR-team zoekt voortdurend naar geschikte samenwerkingspartners: “Als sociaal- en beweegmakelaars kunnen we zelf iets initiëren, dat doen we ook, én we betrekken andere organisaties erbij: in West leidt Het Wilde Westen cliënten toe die iets willen met kunst en cultuur. Stedelijke samenwerkingspartner Senior & Student en in Noordwest Oog voor Utrecht bieden extra steun door middel van maatjes voor ouderen. Ook werken we samen met Zin in Utrecht, een samenwerkingsverband van professionele geestelijk verzorgers en vrijwilligers die Utrechters ondersteuning bieden op het terrein van zingeving, levensvragen en spiritualiteit. Zij organiseren bijeenkomsten rond thema’s als ontmoeting, aandacht en familie en leveren zelf de gespreksleider. Natuurlijk kijken we hierbij naar wat de vraag is en wat past in een wijk.”
Toekomstplannen
De gemeente Utrecht onderzoekt momenteel op welke manier Welzijn op Recept voor jongeren het best georganiseerd kan worden en welke organisaties daarbij moeten worden betrokken: “Samen met DOCK en de Geïntegreerde Eerstelijns Zorg (GEZ) start zij een verkenning: Wat kan er? Wat en wie is er nodig? De verkenning bestaat uit gesprekken met professionele partners in de brede zin: Opleidings-instituten als het ROC, HBO en WO, maar ook met jongerenwerkers van Stichting Jongerenwerk Utrecht, buurtteammedewerkers Jeugd en Gezin en beweegmakelaars van SportUtrecht.”
De stedelijk coördinator is in gesprek om Welzijn op Recept ook naar andere wijken uit te zetten. Zo start Vleuten-De Meern waarschijnlijk begin volgend jaar.”
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin