Anders naar de situatie kijken
Welzijn op Recept breidt zich gestaag uit over Zeeland. Op 25 oktober heeft de gemeente Middelburg met een startbijeenkomst de officiële aftrap gegeven voor deze interventie. Nieuw is de samenwerking tussen zorg en welzijn hier niet, het werken met Welzijn op Recept had even tijd nodig, zo leren de verhalen van Mariska Burger van Welzijn Middelburg en POH-GGZ Liesbeth Steijn.
Al jaren geleden kwam Mariska op het spoor van Welzijn op Recept, toen zij over deze interventie en het Nieuwegeinse ontstaan ervan hoorde. Sindsdien is zij een enthousiast pleitbezorger: “Destijds was Middelburg er nog niet klaar voor. We hebben er heel langzaam naartoe gewerkt. Het streven is dat heel Zeeland gaat werken met Welzijn op Recept. Wij hebben heel veel contacten met Goes waar al langer een welzijnscoach actief is. En nu heeft de gemeente Middelburg gezegd: ‘We gaan gewoon starten en zien wel hoe het zich uitbreidt.’” Snel, zo blijkt: huisartsenpraktijken De Dolfijn en Roozenburglaan waren meteen enthousiast. Een infobijeenkomst in Heinkenszand, waarvoor ook Middelburgse praktijken waren uitgenodigd, leidde ertoe dat ook huisartsenpraktijk De Getijdenmolen zich aanmeldde voor Welzijn op Recept en dat nog twee Middelburgse huisartsenpraktijken geïnteresseerd zijn.
Onderzoek naar welbevinden
“Zo’n tien jaar geleden had ik contact met Arnemuiden. Een huisarts daar was heel enthousiast over de samenwerking met welzijn. Vanuit een project van Genero, het netwerk voor ouderenzorg in Zuidwest-Nederland, hebben de assistentes alle patiënten onderzocht op welbevinden. Hoe hoog scoren mensen op zaken als eenzaamheid en zich nutteloos of overbodig voelen? Uit het onderzoek zijn 12 personen doorgesluisd naar welzijn en met succes behandeld. Het was een pilot van een half jaar, zonder extra subsidie, gewoon vanuit de praktijk zelf. Dit vroege ‘Welzijn op Recept’ is niet voortgezet, maar in gesprekken met de gemeente wordt het wel vaak aangehaald en als voorbeeld gebruikt.
Nieuw
Voor Welzijn Middelburg is de welzijnscoach een nieuwe functie. “Er is wel al een samenwerkingsverband, we hebben vaker bewonersvragen opgepakt en al langer contacten met Mariska”, aldus Liesbeth. Zij had aanvankelijk bedenkingen bij Welzijn op Recept: “Ik had het idee: wat de welzijnscoach doet, doen wij eigenlijk al. Regelmatig krijgen we via de huisartsen patiënten met de vraag: zoek eens uit wat de hulpvraag is, wat die patiënt nodig heeft.” De POH-GGZ spreekt vervolgens met de patiënt en gaat, al dan niet via de welzijnsorganisatie, op zoek naar activiteiten.
Inmiddels is ze om en enthousiast: “Je moet anders naar de situatie kijken, niet alles bij je willen houden. Als je dat niet doet, is het gevolg dat je anders mensen heel veel terugziet.”
Nu komen patiënten alleen af en toe even terug, voor een update of bij een terugval.”
Met de komst van Welzijn op Recept is de samenwerking geformaliseerd: “Ik heb nu een vast aanspreekpunt: de welzijnscoach. Die gaat in gesprek met de patiënt. In deze ‘opstartfase’ loopt de verwijzing soms nog via mij.” Steeds meer zullen huisartsen ook direct verwijzen naar de welzijnscoach. Ook de POH Ouderenzorg kan gaan verwijzen. Tegelijk vormen ook jeugd en jongeren een aandachtspunt.
Combi kunst en welzijn
De pilot loopt tot eind oktober 2022. Voor dit jáár staat een aantal ontwikkelingen gepland, zoals de uitrol van Welzijn op Recept over heel Middelburg, dit in samenwerking met eerstelijnsorganisatie PeriScaldes, die de noodzakelijke know how en informatie heeft. Mariska: “We streven naar 52 verwijzingen, één per week. We zijn ook bezig met Kunst op Recept, als bredere keuzemogelijkheid naast Welzijn op Recept. De welzijnscoach blijft de contactpersoon. Die gaat eventueel eerst in gesprek of verwijst direct door naar een collega van Kunsteducatie Walcheren, die zicht heeft op het aanbod van musea, kunst en muziek.” Met dit aanbod zijn vaak hogere kosten gemoeid. Om de eigen bijdrage te kunnen verlagen gaan we daarom is een subsidieaanvraag doen bij cultureel fonds Samen in Zee. “Bovendien willen we arrangementen ontwikkelen waarmee we welzijn en kunst combineren, bijvoorbeeld rond het thema gezondheid of zingeving.”
Voor starten met Welzijn op Recept: koop het handboek Welzijn op Recept en kijk verder bij “aan de slag”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin