Ook POH-S belangrijke verwijzer en aanjager voor Welzijn op Recept
Reina Schimmel zat in de werkgroep die Welzijn op Recept opstartte in Putten en is nog steeds een gepassioneerde aanjager van de interventie. Ook is ze als POH-Somatiek een enthousiaste verwijzer naar Welzijn op Recept. Wat drijft haar en waarin verschilt ze van andere verwijzers?
Haar enthousiasme voor Welzijn op Recept was er al vanaf het begin, toen ze zich ging verdiepen in de interventie. Ze vroeg zich af: Is het wat ik ervan verwacht? Haar conclusie toen was: “Het is leuk, heeft iets te bieden en is heel pragmatisch.” Ook vond ze dat er in de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van Huisartsengroep Putten, Stimenz (sociaal werk), welzijn en zij als POH-Somatiek, ook een POH-GGZ moest komen. Want de diverse verwijzers hebben toch ieder een andere doelgroep met eigen hulpvragen.
Haár potentiële doelgroep is in eerste instantie via de huisarts bij haar gekomen: “Het zijn patiënten met diabetes type 2 en met hart en vaatziekten of met een risico daarop en patiënten die komen voor vervolgcontroles. POH’s-Somatiek hebben doorgaans niet geleerd om holistisch te kijken. Zij zijn dan te weinig alert op hoezeer lichaam en geest elkaar beïnvloeden.”
Schimmel was als oud-verpleegpleegkundige die manier van werken gewend. “Ik doe ook ouderenzorg. In het begin kregen juist veel ouderen een WoR-recept. Aanvankelijk was afgesproken dat iedereen die we verwijzen naar welzijn een WoR-recept krijgt. Toen was het gros boven de 60+. Met die groep heeft de POH-Somatiek het meest te maken.” De POH-GGZ daarentegen ziet ook veel jongere patiënten. De huisarts kan in principe alle inwoners met psychosociale klachten verwijzen.”
Leefstijl veranderen
“Juist vanwege de specifieke doelgroep past het dus bij de POH-S om door te verwijzen naar Welzijn op Recept. Vaak zitten de problemen in de leefstijl en hebben mensen het gevoel die niet echt te kunnen veranderen. Ik hoor het ook van een collega met specialisatie COPD: haar patiënten hebben de neiging thuis te gaan zitten omdat ze weinig energie hebben en zich benauwd voelen, terwijl bewegen voor hen juist zo goed en belangrijk is. Bij de patiënten die ik verwijs spelen vragen als: Wat maakt dat de gedragsverandering niet lukt? Waarom lukt het niet de boel goed op de rit te krijgen? Het heeft te maken met leefstijl en je gezond voelen. Het gaat om holistische zaken. Soms is het echt zoeken waar het onderliggende probleem zit. Welzijn op Recept kan dan een heel fijn handvat zijn.”
Vaak willen patiënten wel veranderen, maar weten ze niet hoe. “Dan probeer ik vragen als: ‘Welke leuke dingen heb je deze week gedaan? Is er iets waar je energie van krijgt en waar moet je zijn om dat te doen?
Leefstijlroer
Of ik bespreek met hen het Leefstijlroer van Arts en Leefstijl, vergelijkbaar met het Spinnenweb van Positieve Gezondheid, waarin verschillende domeinen aan bod komen, waaronder sociaal en zingeving. Maar als ik daar dieper op in wil gaan, heb ik vaak te weinig tijd. Het is fijn dan te kunnen verwijzen naar de welzijnscoach.”
Traject WoR
De manier waarop dat gebeurt (via Zorgdomein), de terugkoppeling (komt direct in het dossier van de patiënt) en de activiteiten waar verwezen patiënten uiteindelijk terechtkomen, zijn hetzelfde als bij de huisartsen en de POH’s-GGZ.
Aanjagers
Naast enthousiast verwijzer is Schimmel ook een fervent aanjager van Welzijn op Recept: “Ik blijf het steeds onder de aandacht brengen bij de huisartsen en POH’s-GGZ, door het erover te hebben, bij teamoverleg, op de wekelijkse ‘ditjes en datjes’-briefjes, als ik nieuwe folders breng en bij een casusbespreking. Ik vraag dan: ‘Zou dit iemand voor Welzijn op Recept geweest zijn? Heb je daaraan gedacht?’” De reacties op haar aanjagen zijn goed: vaak is het ‘oh ja, daar moet ik toch weer aan denken.’”
Ook de welzijnscoach jaagt de interventie aan: “Vaak komt ze even langs bij de koffiepauze en laat haar gezicht zien als ze flyers brengt. Dan is ze even weer fysiek in beeld.”
Tot slot heeft ze nog een advies voor huisartsenpraktijken die met de interventie willen beginnen: “Het is belangrijk een aanjager te hebben. Vaak is het probleem onderliggend. Ga niet eerst van alles proberen. Welzijn is een heel mooie basis om op verder te kijken.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional de basistraining Welzijn op Recept volgen? Kijk dan op onze website bij onze trainingen