Brede aanpak Welzijn op Recept met extra focus op dementie
Vorige week heeft u een artikel over de bijeenkomst over Welzijn op Recept in Heerenveen kunnen lezen. Vandaag laten we Diana Elsinga aan het woord, gemeentelijk beleidsregisseur Sociaal Domein. Zij vertelt over Welzijn op Recept in de gemeente Heerenveen en de bijzondere focus op dementie.
Welzijn op Recept bestaat nu zo’n twee jaar in de gemeente Heerenveen: “We hebben een zorgvuldige aanloop gehad. We wilden veel investeren in vertrouwen en de samenwerkingsstructuur goed neerzetten. We zijn gestart met een pilot in drie praktijken in Heerenveen, Akkrum en Jubbega. We hebben goed gekeken naar wat wel en wat niet werkt. Vanaf het begin werken we met Zorgdomein. Aanvankelijk zaten de huisartsen nog erg op eenzaamheid als reden om door te verwijzen naar Welzijn op Recept. Geleidelijk wordt dat steeds breder. De officiële verwijzing van de huisarts helpt wel voor de inwoners. Dat geeft hen vertrouwen: ‘als de huisarts denkt dat een verwijzing naar welzijn mij kan helpen, dan is dat vast goed.’ Gelukkig zijn er in Friesland financiële afspraken gemaakt met huisartsenpraktijken en zorgverzekeraar De Friesland/Zilveren Kruis over extra tijd voor ‘het andere gesprek’ zodat huisartsen-praktijken, die inzetten op trainingen en kennisuitwisseling, dit direct kunnen vertalen naar meer persoonsgerichte zorg.”
Welzijnscoach dementie
Wat verreweg het meest bijdraagt aan langere, gezondere levensjaren zijn sociale contacten, zo benadrukte Jan Joost Meijs nog eens tijdens de bijeenkomst van 14 maart. “Ze zijn nog belangrijker dan ik had verwacht. Voor het beleid betekent het dat we bijvoorbeeld moeten inzetten op ontmoetingsplaatsen, zoals de Mienskiphûskeamer (Gemeenschapshuiskamer)in Jubbega.”
Vraag daarbij is: Hoe kunnen we meer verbinding tussen mensen maken? “Het antwoord, zeker binnen Welzijn op Recept, is door ondersteuning te bieden, die laagdrempelig en dichtbij is. Het doel van Welzijn op Recept is het verminderen van klachten doordat de inwoner iets doet wat hij of zij leuk vindt. De gemeente Heerenveen werkt voor het activiteitenaanbod samen met partners vanuit vijf verschillende arrangementen: met welzijnsorganisatie Caleidoscoop voor Vrijwilligerswerk en activiteiten, met Ateliers Majeur voor Kunst en cultuur, met Sportstad Heerenveen voor Bewegen, vitaliteit en sport, met de Bibliotheek Mar en Fean voor Ontwikkelen en leren en met de Raad van Kerken voor Zingeving en spiritualiteit. Door te werken met welzijnsarrangementen hebben de huisartsen een beter beeld van de mogelijkheden.”
Welzijnscoach dementie
In de gemeente Herenveen kwamen veel mensen met beginnende dementie bij de welzijnscoach terecht. Zij bleken geen behoefte te hebben aan nieuwe activiteiten. Ze wilden juist zo veel mogelijk de gewone dingen blijven doen, waaraan ze altijd zoveel plezier beleefden, bijvoorbeeld bij een toneelvereniging of een voetbalclub. “Dat was voor ons de reden om een welzijnscoach dementie te gaan inzetten. Deze welzijnscoach probeert mogelijk te maken dat de inwoner zijn ‘oude’ activiteiten kan blijven doen, via de inwoner zelf en via de toneelvereniging en voetbalclub, onder anderen door die te informeren over dementie. En ze te ondersteunen bij het zoeken naar een manier van omgaan met de persoon met dementie waardoor die toch bij die vereniging of club kan blijven, natuurlijk ook kijkend naar wat voor de overige leden haalbaar is.”
Heerenveen beschikt over een uitgebreid dementienetwerk, met mensen uit heel veel verschillende organisaties. Zij komen drie keer per jaar bij elkaar om hun ervaringen te delen en nieuwe strategieën te bespreken: “Zo gaat de welzijnscoach dementie nog voor de zomer in samenwerking met Stichting Alzheimer trainingen geven voor winkels en horeca over ‘hoe ga je om met mensen met dementie? Samen proberen we een dementievriendelijke samenleving te bewerkstelligen.”
Verdere uitrol
Naast de huidige welzijnscoach en de welzijnscoach dementie zijn er ook nog vier andere medewerkers van welzijnsorganisatie Caleidoscoop die op termijn mogelijk als welzijnscoach ingezet kunnen worden.
Dit jaar vindt de uitrol plaats naar alle huisartsenpraktijken in de gemeente Heerenveen. Misschien wordt de interventie zelfs uitgebreid naar ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. “Probleem daarbij is dat de GALA- en SPUK-middelen waarschijnlijk niet toereikend zijn. We moeten als gemeente wel voldoende middelen krijgen om Welzijn op Recept goed uit te voeren. Dat is echt nodig, zo bleek ook op de bijeenkomst: 20 tot 25 procent van de patiënten komt bij de huisarts zonder echte medische reden.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin