Positiever in het leven door reflectie op je levenstijdlijn
foto: Christa Smits van Tortel (li) en Janneke Westerink (re)
Janneke Westerink, gedreven welzijnscoach bij Welzijn Zeewolde, probeert de naar haar doorverwezen patiënten weer kleur en energie in hun leven te geven. Ze schuwt daarbij niet om nieuwe wegen in te slaan. Zo organiseert ze samen met Christa Smits van Tortel Timelines ‘Lijn in je leven 55+’. Een inspirerende, effectieve workshop die Welzijn op Recept-deelnemers vooruit kan helpen.
Westerink werkt nu vijf jaar bij Welzijn Zeewolde, een welzijnsorganisatie die direct onder de gemeente valt. Zij legde contact met Smits na het enthousiaste verhaal van haar collega-welzijnscoach in Nijkerk. Daar had Smits eerder dit jaar de workshop met succes gegeven. Westerink zag meteen de potentie ervan voor Welzijn op Recept.
Welzijn op Recept
Twee jaar geleden is Zeewolde met die interventie gestart. Westerink: “We zijn begonnen met een pilot van drie maanden met één huisarts.” Opstarten in zo korte tijd? “Voordat ik bij Welzijn Zeewolde ging werken was ik wijkverpleegkundige. Ik kende dus de huisartsen al, er bestond al een vertrouwde samenwerking. We zijn met één huisarts begonnen, maar alle huisartsen hebben meteen de e-learning over Welzijn op Recept gedaan.”
Inmiddels kunnen alle huisartsen en POH’s verwijzen, al doen ze dat nog niet allemaal. “Ik loop regelmatig binnen om de interventie en mezelf weer onder de aandacht te brengen. Dat moet je blijven doen. Wat ook helpt is het ‘cadeautje’ dat iedereen na de e-learning heeft gekregen: een bureaustandaardje met daarop het stappenplan van Welzijn op Recept. Als dagelijkse reminder.”
Aanvankelijk werd doorverwezen op papier, maar op verzoek van de huisartsen is men dit jaar overgestapt op Zorgdomein. “Dat loopt heel goed. Voordeel is dat zo ook gemakkelijk verwezen kan worden naar de buurtsportcoaches. Naast Welzijn op Recept hebben we in Zeewolde ook Bewegen op Recept, als aan de voorkant al duidelijk is dat bewegen het onderliggende probleem is.”
Autobiografisch werken
‘Lijn in je leven’ past helemaal binnen de levenslooppsychologie. Smits ontwikkelde een methode om je levenslijn in te zetten voor autobiografische reflectie. Ze is daartoe aanvullend getraind in de methode ‘Een sterk verhaal’ van het Storylab van de Universiteit Twente. Naast haar werk als hoofdredacteur bij Rijkswaterstaat.nl startte ze het bedrijf Tortel Timelines. Van daaruit helpt ze mensen om hun eigen levensverhaal te benutten voor reflectie en de lichte lijnen te gebruiken als springplank naar de toekomst. Dat kan zelfstandig met behulp van de door Smits samengestelde Timeline journals, of met workshops zoals ‘Lijn in je leven 55+’.
Levenstijdlijn
“In die workshop laat ik mensen hun leven ordenen door een tijdlijn te maken. Voordeel hiervan is dat je niet alles gedetailleerd hoeft uit te schrijven. Het ordenen van gebeurtenissen in de tijd geeft onmiddellijk meer inzicht. Het is een voor iedereen toegankelijke werkvorm. Sommige mensen zijn echter niet zo taalvaardig of in staat om wat ze hebben meegemaakt in woorden te vangen, maar kunnen het wel visualiseren. Dat zag ik bij een gesloten, wat stille meneer. Ik maakte me zorgen of de workshop voor hem wel zou werken. Maar uiteindelijk verraste hij me met een prachtig getekende tijdlijn. Terwijl hij daaraan werkte, voltrok zich het proces waar we in de workshop naartoe werken: hij had met dunne potloodlijnen, schetsmatig, al de toekomst weergegeven.”
De uitwisseling van verhalen, zonder te diep op persoonlijke verhalen in te gaan, geeft verbinding en herkenning. Het gaat om het gehoord worden, om de erkenning van het leven, zoals het gelopen is. Deelnemers ontdekken dat ze niet de enige zijn met die ervaringen. Er is uitwisseling zonder meegezogen te worden in andermans ellende.
“Terugkijkend op de tijdlijn, gaan we ook op zoek naar bouwstenen waar je mee verder kunt. In een positieve herinnering zijn bijvoorbeeld elementen te vinden die je energie geven, die je kunnen helpen meer zelf de regie te pakken in de overgang naar een nieuwe levensfase. Zo benutten we de oude verhalen om ingrediënten te vinden voor je leven nu en voor de toekomst. Voor de een is dat creatief bezig zijn, voor een ander avonturen beleven, voor een derde wandelen of genieten van de natuur.”
Lijn in je leven
De workshop in Zeewolde bestaat uit één bijeenkomst in januari en twee in februari en is bedoeld voor 55+ (potentiële) deelnemers aan Welzijn op Recept. Westerink kijkt in haar cliëntenbestand al wie daarvoor geschikt zou zijn. 55-plussers omdat die groep vaak doorverwezen wordt en daar vanuit gemeente en welzijn veel aandacht voor is, vooral vanuit preventie-oogpunt. Westerink: “Ik zie de laatste tijd ook veel 25+, jongeren die niet aan het werk kunnen of kunnen studeren. Vaak begeleid ik hen naar vrijwilligerswerk. Zo krijgen ze weer ritme en zingeving in hun leven.” Ook voor hen zou ‘Lijn in je leven’ heel goed werken, vermoeden Westerink en Smits.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin