Jongerenwerker ziet dankzij Welzijn op Recept ook andere groep
foto: Larissa Bos
Larissa Bos, sociaal werker met specialisme jongerenwerk bij sociaalwerkorganisatie Welzijnskwartier in Katwijk, zet de werkwijze van Welzijn op Recept ook in bij jongeren die via de POH-Jeugd, via school en het Wijkteam bij haar terechtkomen. En dat leidt tot mooie resultaten.
We vroegen ook de Katwijkse jongerenwerker/welzijnscoach Larissa Bos of zij een stijging ziet in het aantal jongeren met psychosociale klachten. “Ik werk hier sinds de coronaperiode en kan daarom niet vergelijken of het er meer zijn dan voor corona. Ik hoor wel signalen, maar zie bij Welzijn op Recept niet perse een stijging. Wellicht horen we er nu gewoon meer over omdat het voor jongeren wat normaler wordt om erover te spreken. De problematiek van jongeren die niet goed in hun vel zitten staat meer in de picture. Ik zie vooral jongeren van 13, 14, 15 jaar, die tijdens corona in groep 7 en 8 zaten, naar de middelbare school zijn gegaan, maar in de eerste twee jaar daar weinig sociaal contact hebben kunnen maken en het lastig vinden om dat nu weer op te pakken: jongeren met een mantelzorgachtergrond, met ADHD of autisme, met een beperking of die erg verlegen zijn.”
Soms komen er ook jongeren binnen die om diverse redenen bij de hulpverlening zitten. Welzijn op Recept alleen is dan niet voldoende. “Gelukkig kan ik ze wel helpen bij een specifieke hulpvraag, bijvoorbeeld op het gebied van sociale contacten of vrijetijdsbesteding. Een luisterend oor en toeleiding naar een activiteit zijn altijd mogelijk.”
Welzijn op Recept
De jongeren die doorverwezen worden via Welzijn op Recept, komen vooral via de Katwijk-breed werkende POH-Jeugd, als onderdeel van een Welzijn op Recept-pilot gericht op jongeren die binnen de Zorggroep Katwijk is uitgezet. Huisartsen verwijzen nog niet door. Dat is voor een latere fase. “Er wordt over het algemeen te veel van uitgegaan dat jongeren zelf wel aansluiten bij een vereniging of activiteit. Er is immers genoeg waar ze naartoe kunnen en ook fysiek toe in staat zijn. Dat laatste is bij ouderen vaak het probleem. Daar wordt de sociale problematiek al langer herkend, bij jongeren eigenlijk pas na corona.”
Welzijnscoach
Naast Welzijn op Recept komen jongeren ook bij de welzijnscoach terecht via het Wijkteam en via een middelbare school, waar ze zelf ook als jongerenwerker actief is. Welzijnscoach klinkt dan misschien vreemd, maar Bos voelt geen verschil: “Ze komen wel met Welzijn op Recept-problematiek en ik begeleid hen volgens de aanpak van de interventie. Als jeugd-/jongerenwerker ben ik ook actief op straat, spreek ik jongeren op plaatsen waar ze samenkomen. Maar door Welzijn op Recept zie ik ook andere jongeren, die minder zichtbaar zijn. Ze hebben niet perse ernstige psychische problemen, maar door de ondersteuning verbreden ze wel hun sociale vaardigheden, doen tools op voor later als ze op eigen benen moeten staan. De interventie werkt zo ook preventief, als tijdelijke ondersteuning van jongerenwerk of andere partners.
Ik ga eerst in gesprek: ‘Wat wil jij?’ en ‘waar word je blij van?’ Voor de ‘oplossing’ kijken we eerst naar wat er al is, binnen jongerenwerk of bij samenwerkingspartners.”
Dat is soms niet voldoende, daarom worden er activiteiten opgezet voor jongeren met dezelfde hulpvraag, zoals de Meidengroep en het Kookcafé. De deelnemers hebben door verschillende oorzaken moeite met sociale contacten. “Er is een drempel, iedereen vindt het spannend. Maar ik neem ze mee de groep in en ben er zelf bij. De individuele gesprekken zijn vaak al snel overbodig. Maar als ik merk dat het niet lekker loopt of dat iemand afhaakt, dan pak ik ze weer op.”
Meidengroep
“Bij deze activiteit alleen voor meiden hebben we gekeken: wat hebben deze meiden nodig?, maar ook henzelf gevraagd: wat gaan we doen? Belangrijke doelen zijn: zelfvertrouwen ontwikkelen, werken aan je zelfbeeld en talentontwikkeling. Dat doen we soms bewust met een workshop maar vaak ook ingebed in een activiteit: koekjes bakken wordt dan complimentkoekjes bakken.”
Kookcafé
Jongeren die wilden koken konden alleen als vrijwilliger aan de slag of koken met ouderen. Daarom is het Kookcafé opgezet: “Van een incidentele activiteit is het inmiddels een standaardactiviteit geworden, waaraan zo’n 7 tot 10 jongens en meisjes meedoen. De interactie komt vanzelf door vragen als: ‘Hoe doe jij dat? Moet ik het vlees kleiner snijden? Zit er wel genoeg boter in de pan?’ Wat thuis nog nooit gegeten is, wordt hier toch uitgeprobeerd. We doen eerst samen boodschappen. Ook daarbij zie je ze steeds meer samenwerken en rekening houden met elkaar.”
Lichtpuntjes
Bos koppelt terug naar alle verwijzers, via warme overdracht: “Het hoeft niet tot in detail. ‘Is opgepakt, het gaat goed’ is al voldoende. Het resultaat van alle ondersteuning zie je waarschijnlijk pas over tien jaar. Maar al die kleine lichtpuntjes onderweg zijn al zo mooi!”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin