Ergotherapeut helpt samen met welzijnscoach cliënten weer op weg
foto: Rosa Jonk
Meestal zijn het huisartsen en POH’s die verwijzen naar Welzijn op Recept, maar andere eerstelijns zorgprofessionals als fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen doen dat ook steeds meer. Vandaag laten we ergotherapeut Rosa Jonk van Ergotherapiepraktijk Doen aan het woord. Dat zij patiënten kan verwijzen naar de welzijnscoach verrijkt en versterkt hun beider werk.
Wie op de website van Doen Praktijk voor Ergotherapie kijkt naar de visie en werkwijze, zal zich niet verbazen dat sommige ergotherapeuten van deze organisatie in Amsterdam met enige regelmaat doorverwijzen naar Welzijn op Recept. Een van hen is Rosa Jonk, werkzaam in Amsterdam-Zuidoost en Oost. Zij is ook de kartrekker en inspirator voor haar collega’s.
Kennismakingsbijeenkomst
Het begon in juli 2023 met een kennismakingsbijeenkomst voor paramedici, georganiseerd door welzijnsorganisatie Civic, een fysiotherapeut en Elaa, de samenwerkingspartner voor zorg en welzijn in Amsterdam en Almere. “Daar kreeg ik voor het eerst iets te horen over Welzijn op Recept. Ik was onder de indruk van de mogelijkheden daarvan. We kregen uitleg over de interventie en hoe wij als paramedici daarnaartoe konden verwijzen. Ook hebben we aan de hand van activiteiten, vragen en stellingen gekeken naar ‘is dit iets voor Welzijn op Recept of niet? Toen is me duidelijk geworden dat we een stukje van wat we als ergotherapeut doen, uit handen kunnen geven en kunnen toevertrouwen aan de welzijnscoach.”
Bij mensen thuis
“Als ergotherapeuten komen we bij de mensen thuis, stappen in hun eigen leefomgeving. We kijken naar iemands zelfstandigheid en zelfredzaamheid, proberen iemand in zijn/haar eigen kracht te zetten en ondersteunen mensen bij de hulpvragen en doelen die ze hebben. Zij komen meestal bij ons via de huisarts of het ziekenhuis, maar via Directe Toegang Ergotherapie kunnen ze ook zonder verwijsbrief rechtstreeks naar ons toe gaan. We bieden ondersteuning op elk gebied: wonen, huishoudelijke taken, terugkeer naar werk, hobby’s uitvoeren, mobiliteit en belasting/belastbaarheid. Daarnaast adviseren we over hulpmiddelen en aanpassingen.”
Jonk helpt mensen vanaf 18 jaar: “Vaak zijn het ouderen die met pensioen zijn gegaan en van wie daardoor het sociale netwerk is weggevallen. Of die hun partner hebben verloren. Of om gezondheidsredenen hun hobby’s niet meer kunnen doen en hun sociale contacten verliezen.”
Weinig tijd
Wanneer deze mensen met hulp van ergotherapie bijvoorbeeld hun hobby weer kunnen oppakken, komt de volgende vraag: ‘waar kan ik naartoe?’ of ‘hoe moet ik aan mijn zoektocht beginnen?’ Patiënten krijgen 10 uur per jaar ergotherapie vergoed. Vaak hebben we maar weinig tijd, je wilt graag de volledige hulpvraag voldoen. Bijvoorbeeld: een mevrouw met pijn in haar handen. We hebben de fijne motoriek geoefend, en naaien gaat weer. Ze wil dat graag weer samen met anderen gaan doen. Maar waar is de passende activiteit, de juiste plek in de buurt voor die mevrouw?
Voor ons is dat onoverzichtelijk: wij halen informatie van posters, op websites van organisaties of enthousiaste verhalen van andere cliënten. Welzijnscoaches hebben wel een volledig overzicht. Bovendien weten zij hoe je mensen ‘naar buiten trekt’ en welke activiteit past bij welke cliënt.
Naar de welzijnscoach
Juist in zulke gevallen verwijst de ergotherapeute door naar de welzijnscoach: “Ik stuur een mailtje met wat gegevens, met toestemming van de cliënt, en de welzijnscoach neemt vervolgens contact op. Laagdrempelig, geen lange formulieren die ingevuld moeten worden.” Ergotherapeut en welzijnscoach kennen elkaar, wat het voor cliënten makkelijker maakt: de drempel voor de welzijnscoach is dan lager. “Soms is de verwijzing naar de welzijnscoach voor mij de afsluiting, vaker lopen we samen op en kijk ik mee, bijvoorbeeld wat betreft mobiliteit of extra ondersteuning om de activiteit daadwerkelijk te kunnen doen.”
De welzijnscoach volgt het normale traject. Het mooie is dat de welzijnscoach soms nieuwe inzichten aandraagt die de ergotherapeut nog niet had. Zo kunnen ze elkaars werk verrijken en versterken in het belang van de cliënt. De welzijnscoach koppelt terug naar de ergotherapeut die heeft doorverwezen. Die stuurt vervolgens een eindrapportage of evaluatie naar de huisarts. De keten is rond.
Contact versterken
Voor de toekomst hoopt Jonk dat ergotherapeuten nog meer gaan verwijzen naar Welzijn op Recept. “Ik verwacht dat er weer een nieuwe kennismakingsbijeenkomst komt. Als je elkaar gezien hebt en goed geïnformeerd bent over wat de interventie precies inhoudt, is het makkelijker om samen te werken en het contact levend te houden. Dat is echt nodig: als ergotherapeuten zijn we zo druk, de hele dag onderweg bij mensen thuis, dossiers bijhouden. Bovendien zou het mooi zijn dat wij ook regelmatig geïnformeerd worden over trainingen en andere zaken die Welzijn op Recept kan inzetten.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin