Welzijnscoaches leren van elkaar op lunchbijeenkomsten
foto: Welmoed Nijboer
In de acht gemeenten van de Achterhoek zijn dertig welzijnscoaches actief. Welmoed Nijboer, regionaal projectleider Welzijn op Recept en adviseur bij Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) Proscoop, organiseert voor hen lunchbijeenkomsten met als doel om van elkaars ervaringen te leren en elkaar te inspireren. Wat wordt er zoal besproken en gedeeld en hoe worden de bijeenkomsten ervaren?
De combinatie van Proscoop en intervisie voor welzijnscoaches bestaat al zolang er Welzijn op Recept is in de Achterhoek, ongeveer vier jaar: “In 2021 hebben wij bij de training van welzijnscoaches van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept, toen nog een pilot, de welzijnscoaches al gestimuleerd: zoek elkaar op, wissel ervaringen uit. Toen waren ze vaak nog alleen in hun eigen gemeente en hadden geen collega’s om mee te sparren.”
Omdat het voor de welzijnscoaches toch lastig is om die intervisie en uitwisseling zelf op te zetten, is die vanuit Proscoop aangeboden. In de loop van de jaren in verschillende vormen, afhankelijk van de behoefte, bijvoorbeeld intervisie als onderdeel van een training of een appgroep. “Die liep niet zo, er leek ook minder animo te zijn voor nieuwe intervisiegroepen. Misschien kwam dat omdat Welzijn op Recept groeide en er in de gemeentes meerdere collega’s kwamen. Tegelijk was er wel de behoefte om de werkwijzes bij Welzijn op Recept te vergelijken en over bepaalde thema’s rond de interventie in gesprek te gaan met elkaar. Ook is het altijd leuk om collega’s te leren kennen en onderdeel te zijn van een mooie interventie en van een groep die enthousiast is voor hetzelfde.”
Aansluiten bij wensen welzijnscoaches
Maar hoe pak je dat dan aan? “We zijn gestart met een enquête met vragen als: waar hebben jullie behoefte aan? Welke thema’s spelen er? Hoe vaak zouden jullie bij elkaar willen komen? Wanneer komt het beste uit? Voor ons was ook heel belangrijk dat de welzijnscoaches, vanuit hun praktijkkennis en ervaring, bereid zouden zijn om mee te helpen bij de voorbereiding van de bijeenkomst. Dat zij zelf de thema’s zouden aandragen.”
De lunchtijd werd als een fijn tijdstip ervaren en zo hebben Welmoed Nijboer en haar collega Kyra Jansing vanuit Proscoop de lunchbijeenkomsten opgezet. Vorig jaar zijn er twee goed bezochte lunchbijeenkomsten geweest: ruim de helft van de welzijnscoaches was aanwezig. De thema’s zijn door hen aangedragen, één bijeenkomst is ook door een van de welzijnscoaches mee voorbereid.
Opzet lunchbijeenkomst
Er is gewerkt met vaste programmaonderdelen: “Aan het begin is er gelegenheid voor mededelingen, vragen en het delen van actuele zaken die voor de hele regio interessant zijn. We starten de bijeenkomst met WoR-dilemma’s, verwoord als stellingen, waarbij de welzijnscoaches aangeven of ze het ermee eens of oneens zijn, door middel van een rood of groen bordje of door aan een kant van de streep te gaan staan. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga de eerste keer mee naar een activiteit.’ Of: ‘Als de verwijzing niet passend is, geef ik deze terug aan de huisarts/POH.’ Uit de dilemma’s en de motivatie voor eens/oneens komen vervolgens mooie gesprekken voort en veel herkenning.” Daarna vindt de lunch plaats, een mooie gelegenheid om (verder) kennis te maken en verder door te praten. “Vervolgens gaan we aan de slag met het Thema van de Dag.” In kleine groepjes gaan de welzijnscoaches aan de slag met een opdracht of met vragen.
Op de eerste bijeenkomst was ‘de brede samenwerking vanuit positieve gezondheid’ het thema, bij de tweede ging het om de samenwerking met de huisarts en POH’s. “Een belangrijk punt was toen hoe je samenwerking kunt opbouwen met een huisarts/POH die moeilijk bereikbaar is. De bijeenkomsten worden afgesloten met het delen van successen, bijvoorbeeld over ‘hoe begin je het gesprek over Positieve Gezondheid? De suggesties worden verzameld op een flap-over en geclusterd teruggekoppeld aan de groep. Het mooie is dat er verschillende oplossingen worden aangedragen, die op zich niet nieuw zijn, maar waar misschien wel een of een combinatie tussen zit die voor jouw situatie werkt. Of van waaruit je verder kunt werken.”
Positieve Reacties
De lunchbijeenkomsten zijn positief ontvangen, de deelnemers ervaren dat ze er iets aan hebben. Ze zullen dan ook dit jaar worden voortgezet. Nijboer doet daarbij wel een oproep aan de Achterhoekse welzijnscoaches: “Wie wil mee voorbereiden? Als projectleider kunnen we wel van alles verzinnen, maar jullie weten het veel beter. De lunchbijeenkomsten krijgen meer impact als jullie meedenken, als mede-eigenaren van Welzijn op Recept.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin