Welzijn op Recept ook voor cliënten wijkverpleegkundigen

foto: Marike Hafkamp
De gemeente Arnhem kent sinds kort een nieuwe groep verwijzers voor Welzijn op Recept: de wijkverpleegkundigen. Zij komen achter de voordeur en herkennen snel wanneer een cliënt extra steun nodig heeft. Het is nog even wennen, maar de bereidheid is er, zo ziet netwerkmanager van Samen in de Wijkzorg Marike Hafkamp, die de samenwerking tussen welzijn en wijkverpleging heeft opgezet.
Verbinder, zo omschrijft Marike Hafkamp haar functie het liefst. Formeel is ze, als zelfstandige, netwerkcoördinator van het netwerk dementie Arnhem en omstreken en netwerkmanager van Samen in de Wijkzorg. Altijd bezig dus verschillende domeinen bij elkaar te brengen en te laten samenwerken.
De visie voor een samenwerking van Welzijn op Recept en wijkverpleging is gelanceerd in januari 2025.
Samen in de Wijkzorg
Verschillende ontwikkelingen speelden een rol bij het opzetten van de samenwerking. Allereerst de veranderingen zoals beschreven in het Transformatieplan Samen in de Wijkzorg, dat loopt tot 2027. Daarin worden de verschillende organisaties voor wijkverpleging opgeroepen gezamenlijk herkenbaar en aanspreekbaar te zijn, in plaats van elkaar als concurrenten te zien. Ook is er het streven om het de wijkverpleging gemakkelijker te maken naar welzijn te verwijzen. Want niet alles hoeft opgelost te worden met zorg.
Vanuit de gemeente wordt gepromoot dat inwoners meer gebruik maken van voorliggende voorzieningen. Maar inwoners weten vaak niet hoe zij die kunnen bereiken.
“Als ‘oplossing’ kwamen we, vanuit Samen in de Wijkzorg, bij Welzijn op Recept terecht. Welzijn op Recept is al een beproefd recept bij huisartsen. Maar waarom zouden alleen huisartsen doorverwijzen naar de welzijnscoaches?” De wijkverpleegkundigen komen achter de voordeur, kennen hun cliënten vaak al langer en genieten hun vertrouwen. Zij herkennen wanneer het niet goed gaat met hun cliënt, wanneer die niet goed in zijn vel zit en een extra steuntje in de rug kan gebruiken of hulp nodig heeft bij sociale activatie, eenzaamheid of een gezondere leefstijl. Bij zaken dus die meer op het gebied van welzijn liggen, waarvoor een grondige kennis van de sociale kaart nodig is.
Het andere gesprek
Inmiddels kunnen wijkverpleegkundigen in alle wijken van Arnhem doorverwijzen naar Welzijn op Recept. Dat gebeurt via OZOverbindzorg, een veilig online communicatieplatform rondom de cliënt. Dit communicatiesysteem heeft diverse modules, waaronder Welzijn op Recept. Het mooie is dat niet alleen huisartsen, welzijnscoaches en wijkverpleegkundigen, maar ook de doorverwezen inwoner zelf hierop kunnen inloggen en met elkaar kunnen communiceren.
Het proces in aanloop naar de verwijzing is vergelijkbaar met dat van huisartsen en POH’s, zo blijkt uit het verhaal van een verpleegkundige die onlangs haar eerste cliënt doorverwees of zoals zij het omschreef, heeft aangemeld bij Welzijn op Recept. Zij constateerde dat het niet goed ging met haar cliënt: zijn partner had een volledige baan, terwijl hij de hele dag alleen thuis zat. Hij vereenzaamde, werd somber. “Ik heb met hem gesproken en gevraagd of dagbesteding iets voor hem zou zijn. Als antwoord kwam een fel ‘nee!’. In het gesprek heb ik voorzichtig aangestuurd richting de welzijnscoach en hem uiteindelijk, met zijn toestemming, aangemeld. De welzijnscoach gaat nu schakelen en kijkt samen met meneer welke ondersteuning nodig is.”
Welzijnscoach
Dat kan het gehele Welzijn op Recept-traject zijn met meerdere gesprekken tot één gesprek met direct doorgeleiden naar welzijn, dus een meer coördinerende rol voor de welzijnscoach, als schakel naar het welzijnsdomein.
“We zijn nu aan het verbreden. Het is allemaal nog nieuw en onbekend. Weten wijkverpleegkundigen wat een welzijnsvraag is? We moeten sowieso nog goed nadenken over wat welzijn precies is. En hoe kun je mensen doorgeleiden naar het collectieve, dat mensen echt ondersteunt?”
Een belangrijk aandachtspunt is ook de financiering: “In de wijkverpleging is die heel strak, ‘uurtje factuurtje’. Het zou mooi zijn als wijkverpleegkundigen zelf ook een stuk welzijn mee zouden kunnen nemen.”
Maar dat is nog toekomstmuziek. Voorlopig is de samenwerking van wijkverpleegkundigen en welzijnscoaches binnen Welzijn op Recept een mooie stap vooruit richting gezonde inwoners en het bieden van betaalbare, passende, wijkgerichte zorg. Op deze manier kunnen immers meer inwoners bereikt en nog beter geholpen en ondersteund worden.
Voor meer informatie over de uitdagingen van samenwerken, download het ebook “Welzijn op Recept, de uitdaging van samenwerking tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin