Welzijnscoach zoekt oplossing binnen de wijk
In het Succesverhaal van 22 februari was ze ‘de welzijnscoach’. Nu wordt Monique Sintenie, welzijnscoach en sociaal werker bij welzijnsorganisatie Participe in Uithoorn, uitgebreider belicht. Door de mogelijkheden binnen een wijk slim te gebruiken, kan zij ook in coronatijd als welzijnscoach mensen blijven helpen. Haar bemiddeling voor Henk is daarvan een mooi voorbeeld en een succesverhaal op zich.
Natuurlijk loopt ook Monique Sintenie tegen beperkingen aan en merkt ze hoe de mensen die bij haar terecht komen, steeds moedelozer worden. Toch ziet ze ook positieve dingen: “De 100-dagen challenge van werken met positieve gezondheid, die we hier sinds september 2020 hebben gedaan, heeft een echte boost gegeven en voor een doorstart gezorgd.” De challenge heeft huisartsen heel erg gestimuleerd het andere gesprek te voeren. “Huisartsen die al werkten met Welzijn op Recept, zijn hiermee echte ‘hofleveranciers’ geworden. Als mensen doorverwezen worden, bedenk ik: Wat kan er nog wél? Vaak zijn er mogelijkheden waar niet aan gedacht wordt.”
Breed nadenken
“Het gesprek bijvoorbeeld kun je al wél voeren. We bespreken de onderliggende problemen en proberen vooral samen te ontdekken waar wensen, ambities en mogelijkheden liggen. Die andere manier van werken en de combinatie met welzijn moet soms eerst bezinken bij de mensen. Daar is nu tijd voor. Je kunt afspreken dat we later opnieuw bellen en zo contact houden.” Zo kwam er recentelijk een 50-plusser, die zijn werk was kwijtgeraakt: “Uit het gesprek kwam dat hij heel graag iets voor anderen wilde betekenen. Ik heb hem toen verteld dat ik met de volledige lock-down niet veel te bieden had wat betreft vrijwilligerswerk. Maar toen ik voorzichtig zei dat we een chauffeur zochten om mensen naar en van de dagbesteding te vervoeren, begon hij te stralen: dat wilde hij heel graag. Ik aarzelde of het iets voor hem zou zijn, maar ik dacht: ik stel het gewoon voor en dan zie ik wel. Het is een kwestie van breed nadenken, erin gaan met een open vizier, gewoon proberen.”
Werken vanuit de wijk
Dat ze zo kan werken, is mede mogelijk omdat ze een groot netwerk heeft in Uithoorn. “Dat is mijn kracht.” Welzijnscoach zijn is een onderdeel van haar bredere takenpakket als sociaal werker. Ze kent daardoor heel veel mensen en weet wat er speelt in de wijken. “Als ik iemand wil ondersteunen of verbinden, begin ik altijd in de wijk waar die cliënt woont. Vaak kent men elkaar, in elk geval van gezicht: ‘dat is mijn achterbuurvrouw’ of ‘die meneer liep altijd met zijn hondje langs.’ Je doet een beroep op anderen: denk eens met me mee. Bovendien geeft het de ander ook een goed gevoel, dat hij gevraagd wordt, actief mee kan denken en iets kan betekenen.”
Succesvolle koppeling via Buurtkamer
Zo ging het ook met de man in het Succesverhaal van 22 februari. Hij was naar Monique doorverwezen door zijn huisarts en ook zijn dochter had haar ongerustheid over haar vader aangegeven. Het was de welzijnscoach al snel duidelijk voor welke problemen ze een oplossing moest zoeken. En wat wilde Henk zelf? Met al die input ging Monique aan de slag. Het moest iemand zijn uit de wijk, een vrijwilliger, maar met de coronaproblematiek iemand met een rollator helpen op 1,5 meter? Lastig, maar ook een uitdaging.
Dus zocht ze contact met de vrijwilligers van de Buurtkamer in de wijk: ‘Denk eens met me mee. Kennen jullie iemand die deze man zou kunnen helpen?’ De vrouw die samen met een andere wijkbewoonster de Buurtkamer had opgezet, wist wel iemand: haar man Dirk. Hij heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan, is heel sportief en weet hoe om te gaan met de slechtziende Henk. Ook zijn vrouw ziet namelijk slecht. De ‘match’ werd gemaakt en wekelijks wandelen ze samen in de wijk, terwijl Dirk Henks rollator stuurt en ze samen praten over sport.
Met slim gebruik van de mogelijkheden in de wijk en een beetje geluk kon deze welzijnscoach ook in moeilijke corona-tijden haar cliënt toch succesvol begeleiden.
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin