Samen in Beweging zet via Welzijn op Recept mensen in beweging
Meestal nemen de gemeente of huisartsen het initiatief om te starten met Welzijn op Recept. In enkele Gelderse en Overijsselse gemeenten nam de GGD mede het voortouw. Marieke Jansen van de GGD IJsselland en Cobi Izeboud van de GGD Noord- en Oost-Gelderland vertellen over het waarom van deze route en hoe Welzijn op Recept als belangrijkste interventie van Samen in Beweging in deze vijf gemeenten steeds meer vorm krijgt.
Het begon in 2019 met het project ‘Samen in beweging met kwetsbare inwoners’. Doel van het project is kwetsbare inwoners van de Gelderse gemeenten Oost Gelre en Winterswijk en de Overijsselse gemeenten Hardenberg, Kampen en Zwartewaterland in beweging te brengen, letterlijk door deelname aan allerlei beweeg- en sportactiviteiten, maar ook in de zin van weer actief maken op bijvoorbeeld cultureel en creatief gebied. Daartoe werd eerst uitgebreid onderzoek gedaan en interviews afgenomen. Dat heeft veel informatie en waardevolle wijkgerelateerde gezondheidsprofielen opgeleverd. Vervolgens was de vraag: ‘hoe krijg je, samen met andere organisaties en uitgaand van bestaand aanbod, Samen in Beweging van de grond? Door Welzijn op Recept, volgens alle bij het project betrokkenen. Cobi: “Dat was de beste interventie, zo kwam naar voren uit alle informatie die was opgehaald. Bovendien sluit deze interventie goed aan bij de decentralisatie, waarbij verschillende zorgtaken zijn overgeheveld van de rijksoverheid naar gemeenten. De samenwerking tussen zorg en welzijn moet beter, bleek uit de onderzoeken, en dat gaan we binnen Samen in Beweging met de interventie Welzijn op Recept oppakken.” Ook had ZonMw, die het project subsidieert, dringend geadviseerd: ‘neem een erkende interventie op’. ZonMw is een Nederlandse organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert en financieel ondersteunt.
Samenwerken aan maatwerk
De gemeenten kozen allemaal voor Welzijn op Recept. In februari 2020 is men gestart. Het coronavirus vormde een belemmering, maar er is toch al veel gerealiseerd: met professionals zijn digitaal veel contacten gelegd, huisartsenpraktijken zijn benaderd en welzijnscoaches zijn aangetrokken. De structuur van Welzijn op Recept wordt verder opgezet. “Het is echt maatwerk”, aldus Marieke, “In elke gemeente zijn de planning en de procedures anders en dat geldt ook voor de werkwijze en de samenwerkingspartners van de gemeentes.”
Cobi beaamt dat: “Het gaat echt om samenwerken. Juist daardoor ontdekken de partijen dat er gaten zitten in het kennen van elkaars aanbod. Ook bestaan er al veel initiatieven rond beweging, bijvoorbeeld het Sportakkoord of Achterhoek in Beweging. Daar sluiten we bij aan.”
Verschillen per gemeente
In Zwartewaterland is Welzijn op Recept opgestart binnen ‘Gezond en Vitaal Zwartewaterland’, een bestaande werkgroep binnen het Sportakkoord, waaruit de werkgroep Welzijn op Recept is ontstaan: “In deze werkgroep zitten IJsselheem, MEE IJsseloevers, een fysiotherapeut, een buurtsportcoach en alle praktijkondersteuners van Zwartewaterland”, aldus Marieke. Naast de huisartsen en POH’s kunnen ook thuiszorgmedewerkers, de buurtsportcoach en het sociaal wijkteam doorverwijzen.
Diezelfde diversiteit zie je ook bij de welzijnscoaches. Cobi: “In Winterswijk fungeren beweegmanagers als welzijnscoaches. Zij kennen het beweegaanbod én hebben toegang tot het sociale aanbod, omdat ze in het sociale team zitten. In Oost Gelre zijn twee medewerkers van het sociaal team de welzijnscoaches. De beweegmakelaar zit niet in het sociaal team. Maar er zijn korte lijnen en zo is ook het beweegaanbod in beeld.”
Leren van elkaar
Ondanks de verschillen trekken de GGD-beleidsmedewerkers veel samen op, ze delen informatie en leren van elkaar. Dat moet ook nog meer gaan gebeuren op grotere schaal, in Leernetwerken. Die vinden nu deels digitaal plaats. Totdat de corona bedwongen is, bereiden ze verder iedereen en alles optimaal voor. Ook worden in alle gemeenten digitaal sociale kaarten opgesteld, waarop het aanbod zo goed en volledig mogelijk in beeld wordt gebracht. Doel van dit alles is samen met alle samenwerkingspartners door de interventie Welzijn op Recept kwetsbare inwoners in beweging te krijgen.
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin