Bijeenkomst mooie opstap naar nog bredere samenwerking
In een volle zaal van het Posthuis Theater in Heerenveen vond op 14 maart een grote bijeenkomst plaats over Welzijn op Recept in die gemeente. Jan Joost Meijs, voorzitter van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept, ging ook in op landelijke ontwikkelingen en gaf tips. De verscheidenheid van de deelnemers zorgde ervoor dat het een heel interactieve, inspirerende middag werd.
Meijs is nog steeds enthousiast wanneer hij over de bijeenkomst spreekt: “Het was heel interactief en geanimeerd, het gonsde en zoemde overal, net een voorstelling voor en na de pauze, maar dan over een serieus onderwerp. De hele brede keten was aanwezig: van professionals, de inkopers van zorg en welzijn tot de inwoners. Het ging niet per se over zorg, maar ook over betekenis geven. Van verschillende kanten hoorde je: ‘Welzijn op Recept past helemaal bij hoe wij werken.’”
Professionals
Verscheidenheid zag je al bij de organisatoren. Zij hadden echt de handen ineen geslagen om deze bijeenkomst mogelijk te maken. Diversiteit was er ook volop bij de deelnemers. Je zou misschien alleen vertegenwoordigers van de samenwerkingspartijen binnen Welzijn op Recept verwachten. En die waren er ook allemaal, in groten getale, de professionals van zorg, welzijn, gemeente en de zorgverzekeraar. Er werden casussen gedeeld door Meijs, maar ook door een POH-GGZ samen met de welzijnscoach. “Je merkte echt dat ze elkaar versterken”, aldus Meijs. Eén praktijkvoorbeeld, verteld door een aanwezige huisarts, is Diana Elsinga, gemeentelijk beleidsregisseur Sociaal Domein, vooral bijgebleven. Het ging om iemand met huidproblemen die heel vaak bij de dokter kwam. Uiteindelijk vermoedde de huisarts dat er meer aan de hand was en verwees de patiënt door naar Welzijn op Recept. De welzijnscoach ontdekte dat deze persoon geen netwerk had en samen zijn ze daarmee aan de slag gegaan. De huisarts zag haar niet meer en wat bleek: de huidproblemen waren niet volledig verdwenen, maar ze had nu mensen om zich heen met wie ze kon praten en leuke dingen kon doen, waardoor de stress verminderde en haar ziekte naar de achtergrond verdween.
Vrijwilligersinitiatieven
Het publiek bestond niet alleen uit professionals. Ook veel inwoners, al dan niet verbonden aan vrijwilligersinitiatieven, voelden zich aangesproken door de uitnodiging: ‘Wie een brede kijk op gezondheid interessant vindt, wie de juiste zorg op de juiste plaats belangrijk vindt, wie meer informatie wil over Welzijn op Recept én wil kennismaken met de grondlegger daarvan in Nederland (Jan Joost Meijs red.), is welkom.’ Zo was er een breed scala aan vrijwilligersinitiatieven aanwezig die actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld dementie, schulden of herstel na kanker. Zij vertelden over de verschillende activiteiten die ze aanbieden en waar wellicht ook de welzijnscoaches iets mee zouden kunnen. Velen van hen gaven aan graag te willen aansluiten bij Welzijn op Recept. Op de bijeenkomst hoopten én kregen zij ook inderdaad te horen hoe ze dat konden doen.
Betrokken inwoners
De derde groep was misschien wel de meest bijzondere: die van de geïnteresseerde inwoners. Doorgaans ontbreken zij bij dit soort bijeenkomsten. Ze voelen zich betrokken bij de samenleving en maken zich zorgen over de maatschappij die geen oog lijkt te hebben voor de ander. De aanwezigen vertelden wat zij verstonden onder ‘naar elkaar omzien’ en hoe dat vroeger vanuit de kerken gebeurde. Maar met de ontkerkelijking en steeds sterker wordende individualisering lijkt omzien naar je medemensen verdwenen. Deze inwoners zagen Welzijn op Recept als helpend in de zorg voor de ander en vroegen dan ook: ‘Wat kunnen wíj doen?’. Iemand bijvoorbeeld van de Islamitische gemeenschap stelde de vraag: ‘Kunnen wij vanuit onze achtergrond, ook helpen?’ ‘Natuurlijk’, was het antwoord. Iedereen, zo breed en divers als de samenleving is, kan bijdragen aan het welzijn van een ander. Hoe groter het aanbod, hoe makkelijker het wordt om laagdrempelig ondersteuning te vinden, dichtbij de inwoners, gewoon in de wijk. Meijs: “De ‘warme plekken’, betekenisvolle ontmoetingsplekken, boden zich zelf aan.”
Nynke Benedictus, projectleider Welzijn op Recept, verwoordde ieders mening, toen ze zei: “Zo’n bijeenkomst moeten we iedere driekwart jaar herhalen.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin