Boost Welzijn op Recept in Meierijstad
Op 4 april vond er in Meierijstad een startbijeenkomst Welzijn op Recept plaats. Toch is de interventie in die gemeente niet nieuw.
Suzanne Kok, projectleider en werkzaam bij ROS Robuust, legt het waarom van de startbijeenkomst uit en maakt duidelijk op welke aandachtspunten nu gefocust wordt.
Het woord startbijeenkomst is misschien enigszins misleidend: het is immers niet zo dat Meierijstad nu start met Welzijn op Recept. Maar het is wel degelijk een nieuw begin van de interventie, een echte boost, die Welzijn op Recept vol onder de aandacht brengt van de samenwerkende partijen en van de inwoners. Om het behapbaar en overzichtelijk te houden is besloten aan de slag te gaan in drie huisartsenpraktijken: de Eiken en De Vondel in Veghel en De Poolster in Schijndel. “Van de praktijken willen we graag horen: ‘Wat zijn hun ambities? Waar willen ze naartoe werken? Wat hebben huisartsen, POH’s en welzijnscoaches nodig van ons en wat hebben ze nodig van elkaar? We willen daarom een leergemeenschap opzetten om van elkaar te leren, om tips en tricks uit te wisselen en eventueel ook voor intervisie en trainingen.” Een Robuust-collega van Kok helpt de Leergemeenschap op gang, richt die in: “Langzaamaan bouwen we de inzet af en kan de leergemeenschap zelfstandig verder. Dit traject staat niet op zichzelf. Robuust begeleidt meerdere trajecten in Zuid Nederland. De verschillende gemeenten, met hun lokale eigenheid, kunnen wellicht ook van elkaar leren en horen hoe elders een vergelijkbare casus is aangepakt.”
Optimalisatie methodiek
Een ander aandachtspunt is het streven naar optimalisatie van de methodiek, om de interventie echt te kunnen borgen. “Daar wordt nog aan gewerkt. Éen manier waarop we dat gaan doen, is dat de samenwerkingspartners elkaar in elk geval vier keer per jaar treffen en bespreken hoeveel verwijzingen er zijn geweest, welke groepen er waren qua leeftijd en qua hulpvraag, hoe lang het traject heeft geduurd en wat de resultaten waren van het traject?”
Maandelijks verhaal
Om elkaar te inspireren en scherp te houden, zal er elke maand een interview worden gepubliceerd met de verschillende ‘gebruikers’ van Welzijn op Recept: van de huisarts, de doktersassistente en de POH via de welzijnscoach tot de inwoner. “Bij de inwoners willen we verschillende leeftijdscategorieën aan het woord laten. Want het beeld leeft nog steeds dat Welzijn op Recept toch vooral voor ouderen is. We willen meer aandacht voor jongeren, ook zij zijn gebaat bij deze interventie.” Het maandelijkse nieuwsverhaal wordt ook gedeeld met de gemeente en de zorgverzekeraar. Zo blijven ook zij op de hoogte en direct betrokken.
Belang doktersassistente
In het rijtje ‘gebruikers’ wekt de doktersassistente wellicht verbazing, maar Kok weet, als oud-POH-GGZ, uit eigen ervaring hoe belangrijk die kan zijn voor Welzijn op Recept: “Doktersassistentes kennen de patiënten heel goed en zij kennen hen, zelfs bij naam en vertrouwen hen. Vaak krijgen zij het hele verhaal te horen. Als een doktersassistente vermoedt dat er een niet medische oorzaak speelt, kan ze dat doorspelen en onder de aandacht brengen van de huisarts, zodat die er bij het consult alert op is en sneller aan Welzijn op Recept denkt.”
Huisartsen zelf kunnen bij een verrichting ook zelf even polsen ‘hoe gaat het nu met u?’. Kortom: je zou anders kunnen kijken naar de praktijkvoering.
Mindset
Op de bijeenkomst is ook het informeren van inwoners over de interventie in de huisartsenpraktijken genoemd. Dat is belangrijk: hoe meer zij ervan weten, hoe gemakkelijker het voor de verwijzers wordt. “Het gaat om de hele praktijk. De hele praktijk kan iets betekenen. Patiënten zijn vaak al bekend bij anderen in de praktijk, die kunnen hem/haar aankaarten. Je moet het met elkaar doen. Dat is nodig als voorwaarde om Welzijn op Recept uit te rollen. Het is ook een kwestie van mindset. Idealiter zou het uiteindelijk zelfs kunnen zijn dat de inwoner zelf naar de welzijnscoach gaat. “Maar zover zijn we nog niet. Voorlopig is het streven: één recept per week per huisarts. Welzijnscoach Esther de Bie, Alex Maas van zorggroep Synchroon en ik zullen als procesbegeleiding de drie huisartsenpraktijken regelmatig bezoeken. Zo proberen we vanuit verschillende kanten Welzijn op Recept in Meierijstad een boost te geven.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin