De structuur van Welzijn op Recept staat
In maart 2021 spraken we met Marieke Jansen van de GGD IJsselland en Cobi Izeboud van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. We zijn nu ruim een jaar verder. Tijd voor een update, om met hun opvolgers Siebren Groen en Joyce Dieleman te kijken hoever ‘hun’ vijf gemeentes nu zijn met Welzijn op Recept.
De Gelderse gemeenten Winterswijk en Oost Gelre en de Overijsselse gemeenten Hardenberg, Kampen en Zwartewaterland hebben gekozen voor Welzijn op Recept als de beste interventie voor de uitvoering van het in 2019 gestarte project ‘Samen in beweging met kwetsbare inwoners’. Doel daarvan is om kwetsbare inwoners in beweging te krijgen, door beweeg- en sportactiviteiten, maar ook door activiteiten op sociaal, cultureel en creatief gebied. Er zijn verschillen tussen de gemeenten: de een is al verder met de invoering van Welzijn op Recept dan de andere. Corona heeft zeker voor problemen gezorgd, maar die lagen toch vooral bij de praktische uitvoering van Welzijn op Recept, dus het verwijzen naar activiteiten. Daarom is vol ingezet op het proces, dat kon wél gewoon doorgaan. Dus zaken als netwerkopbouw en -uitbreiding, de opzet van verwijzing en terugkoppeling, werving en scholing van welzijnscoaches. Kortom: ervoor zorgen dat de structuur van Welzijn op Recept staat.
Leernetwerkbijeenkomsten
Een belangrijk instrument daarbij waren leernetwerkbijeenkomsten. Daarbij zijn huisartsen en POH’s, een lokale coördinator, iemand van de gemeente en andere samenwerkingspartners aanwezig. Op die bijeenkomsten wordt besproken hoe de keten verloopt, waar knelpunten en verbeterpunten liggen. “Wij organiseren die in samenwerking met de Hogeschool Viaa”, aldus Siebren. “Vooraf wordt opgehaald waar knelpunten zitten of zaken die men wil bespreken.”
Daarnaast worden ook bovenregionale leernetwerkbijeenkomsten georganiseerd waar gemeenten hun ervaringen met Welzijn op Recept kunnen delen. Daar kunnen ook gastsprekers aan het woord komen of gemeenschappelijke onderwerpen besproken worden. Zo stond 4 november 2021 borging op de agenda: Hoe zorg je ervoor dat Welzijn op Recept na 2022 door kan gaan? En is er voldoende draagvlak, tijd en geld voor? Wanneer begin je met de borging? Via deze eerste gedachtewisseling hierover is die in elk geval al onder de aandacht gekomen.
De Leernetwerkbijeenkomsten vinden nog steeds digitaal plaats: “Dat werkt drempelverlagend. Ieder kan gewoon op de eigen werkplek inloggen en heeft geen reistijd. Zo kan iedereen makkelijk aansluiten.”
Doelgroep direct betrekken
Belangrijk aandachtspunt voor de beide GGD’s is het promoten van Welzijn op Recept. In Zwartewaterland zijn een filmpje en een flyer gemaakt en wordt de interventie periodiek onder de aandacht gebracht in de lokale krant. De GGD Noord- en Oost-Gelderland probeert de doelgroep van Welzijn op Recept direct bij de interventie te betrekken. Joyce: “Dat gebeurt via Nieuwsbrieven van ouderenorganisaties en in het najaar willen we in Winterswijk een cursus ‘Vitaal ouder worden’ organiseren speciaal voor ouderen. Daar zal ook aandacht zijn voor Welzijn op Recept.”
Hoever zijn de 5 gemeenten nu met Welzijn op Recept?
“Momenteel werken we in Winterswijk en Oost Gelre samen met de Huisartsenzorg Oost-Achterhoek (HZOA), die korte lijnen heeft met de huisartsenpraktijken en de praktijkmanagers daarvan”, aldus Joyce. “De HZOA heeft contact gehad met alle praktijkmanagers in de beide gemeentes en allemaal hebben ze aangegeven mee te willen denken over hoe we de werkwijze rondom Welzijn op Recept verder kunnen vormgeven en kunnen integreren in het werk van bijvoorbeeld de POH’s. Binnenkort staat daarom een leernetwerkbijeenkomst gepland in beide gemeenten om deze interventie vorm te geven met alle betrokken partijen. We verwachten hiermee de verwijzingen naar de welzijnscoach en naar de beweegactiviteiten te stimuleren.” De welzijnscoach van Winterswijk heeft al contact met enkele POH’s daar en merkt dat er nu meer verwijzingen komen. Ook wordt in die gemeente geïnventariseerd of ouderenadviseurs, die langsgaan bij 75-plussers, als verwijzers kunnen optreden.
In Zwartewaterland is Welzijn op Recept gestart en hebben al verwijzingen plaatsgevonden. De uitvoering van de interventie ligt bij woonzorgconcern IJsselheem, er is in die gemeente geen welzijnsorganisatie. “Het is moeilijk een passend aanbod aan activiteiten te vinden”, aldus Siebren. ”Welzijn op Recept is bedoeld om weer kleur in het leven te brengen, binnen 3 tot 6 maanden. Maar er is soms structurele zorg nodig. Is het dan nog Welzijn op Recept?” Een website met een up-to-date activiteiten-aanbod/sociale kaart is een voorwaarde voor Welzijn op Recept, weten ze ook in Winterswijk en Oost Gelre. Daar wordt zo’n website waaraan ze het afgelopen jaar hebben gewerkt, binnenkort gelanceerd.
Kampen heeft op 9 december de formele aftrap van Welzijn op Recept gedaan. De interventie wordt daar ingezet binnen het programma Een tegen eenzaamheid en wordt door de welzijnscoach als zeer waardevol ervaren. Siebren: “Er zijn veel doorverwijzingen. Maar de welzijnscoach kan, gelet op het aantal uren, niet alle mensen aan en heeft ook onvoldoende mogelijkheden om de doorverwezen inwoners verder naartoe te begeleiden. Met het Leernetwerk kijken we nu ‘hoe gaan we hiermee om? Hoe kunnen we in de keten verbeteringen aanbrengen?’. We zijn ook in gesprek met de gemeente.”
In de gemeente Hardenberg is de welzijnsorganisatie al lang zelf gestart met Welzijn op Recept. Daar loopt het goed. “Alleen in het dorp De Krim wordt de interventie nog niet uitgevoerd. Daar ligt de aandacht momenteel op het betrekken van netwerkpartners.”
Voor informatie over de basiscursus Welzijn op Recept voor sociaal werkers-welzijnscoaches lees hier verder
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin