Direct contact met welzijnsconsulent ook voor verwijzende fysiotherapeut heel belangrijk
Binnen Welzijn op Recept gelden vooral de POH’s en huisartsen als verwijzers. Soms worden ook wijkverpleegkundigen en fysiotherapeu-ten genoemd, maar in de praktijk verwijzen zij nauwelijks. Dat is anders in Houten, zo legt Cees Roggeband van Fysiotherapie Leebrug Houten uit. Hij beschrijft hoe hij verwijst en welke impact corona heeft (gehad).
Cees Roggeband werkt al 25 jaar als fysiotherapeut in Houten, sinds 2011 in Medisch Centrum Leebrug, een van de vijf Medische Centra in Houten. “Dat zijn multidisciplinaire centra. Bij ons in het Centrum zitten drie huisartsenpraktijken, fysiotherapie, eerstelijns psychologie, diëtetiek, orthopedagogiek en podotherapie, die nauw samenwerken.”
Roggeband is psychosomatisch fysiotherapeut, een specialisme binnen de fysiotherapie, waarbij de vraag centraal staat: welke factoren spelen een rol voor de patiënt bij het ontstaan of in stand houden van (psychosomatische) klachten? En wat is er nodig om het welzijn van de patiënt te verbeteren? Het gaat dus om de mens als geheel. Toen Houten in 2014 startte met Welzijn op Recept was hij meteen enthousiast: “Ik was heel blij dat Welzijn op Recept kwam en we gebruik konden maken van de welzijnsconsulent. Vroeger wees ik patiënten ook wel zelf op initiatieven van van Houten&Co of op sport- en beweegactiviteiten van Sportpunt Houten. Maar de welzijnscoach kan de patiënt beter meenemen in zijn of haar behoefte en ze kunnen samen beter passende mogelijkheden in Houten vinden. Welzijn op Recept biedt een mooie combinatie van de eerstelijns gezondheidszorg, fysiotherapie en van Houten&Co.”
Direct contact welzijnsconsulent
Voor corona was de welzijnsconsulent, zoals de welzijnscoach in Houten heet, regelmatig aanwezig in Medisch Centrum Leebrug: “Dat bood één keer per week de mogelijkheid de welzijnsconsulent te spreken. Vanaf de coronapandemie is dat gestopt. We proberen het nu weer nieuw leven in te blazen, we missen het directe contact.” Roggeband is blijven verwijzen, telefonisch, per mail of siilo-app.” Momenteel wordt ook gekeken naar een digitaal platform als VIPLive waarmee gemakkelijk en veilig kan worden verwezen en teruggekoppeld. “Maar het mooiste is als we elkaar straks weer één op één benaderen in een gesprek.” Roggeband krijgt terugkoppeling van de welzijnsconsulent én direct van zijn patiënt.”
Verwijzen naar Welzijn op Recept
“Ik verwijs patiënten waarvan ik weet dat ze nog niet in beeld zijn bij van Houten&Co, die zich eenzaam voelen, worstelen met zingeving of zoeken naar vrijwilligerswerk. Dat zijn vaak ook mensen met een chronische ziekte, bijvoorbeeld COPD, die inactief worden, met zuurstof aan huis gekluisterd. “Het is mooi dat die patiënt dankzij de inzet van de welzijnsconsulente toch weer in beweging komt en één keer per week naar het buurthuis gaat. Vaak gaat de welzijnsconsulent de eerste keer mee.”
De onderliggende problematiek kan naar voren komen in gesprekken tijdens de behandeling, als antwoord op vragen als ‘Waardoor ontstaat je klacht? Hoe komt het dat de klacht blijft aanhouden? Of in het Spinnenweb-gesprek. Als psychosomatisch fysiotherapeut is het makkelijker, gewoner om dit soort gesprekken te hebben. Maar volgens Roggeband kunnen alle fysiotherapeuten verwijzen naar Welzijn op Recept: “Een beetje breed kijkende fysiotherapeut ziet al snel dat er meer speelt, dat er andere factoren achter de klacht zitten.”
Nieuw leven inblazen
Voor corona verwezen ook andere fysiotherapeuten in onze praktijk door: “Toen leefde het meer. De interventie moet echt weer nieuw leven ingeblazen worden. Binnen ons fysiotherapeuten-team en in ons Medisch Centrum breng ik deze benadering regelmatig naar voren, als reminder.”
Roggeband heeft nog een tip: “Nodig bij het multidisciplinair overleg in de verschillende Medische Centra de welzijnsconsulent uit en laat die weer vertellen over Welzijn op Recept. Ook is het belangrijk dat een brede groep fysiotherapeuten zo werkt.”
Want er is veel te doen: “In coronatijd zijn stress en spanning verergerd. Mensen misten regelmaat, konden nergens terecht, hadden geen uitlaatklep. Dat uit zich vaak ook in fysieke klachten. Al bestaande klachten verergerden. Door inactiviteit nemen krachten en evenwicht vrij snel af. Mensen lopen slechter en vallen meer. Bewegen is heel belangrijk, ook bij psychische klachten. Beweging geeft voldoening, maakt mensen minder afhankelijk van anderen. En heeft iemand vervoersproblemen? Dan kan bijvoorbeeld de welzijnsconsulent bekijken met de patiënt wat de mogelijkheden zijn om toch naar de praktijk te kunnen komen.”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin
Wil je als professional de basistraining Welzijn op Recept volgen? Kijk dan op onze website bij onze trainingen