Een en al luisterend oor
Welzijn op Recept is in de gemeente Amstelveen wijkgericht, de welzijnscoach maakt als wijkcoach deel uit van het Integraal Wijkteam. Dat biedt voordelen volgens Wilma Stokkel, als wijkcoach van Participe actief in de wijk Groenelaan. Tegelijk ziet zij dat er, mede vanwege corona, een andere aanpak nodig is, en dat Welzijn op Recept in Amstelveen een booster zou kunnen gebruiken.
Met een kick-off in het Cobra Museum begon zes,zeven jaar geleden Welzijn op Recept in de gemeente Amstelveen. Vanaf het begin was de aanpak wijkgericht: elke wijk heeft zijn eigen wijkcoach. Wilma Stokkel is verantwoordelijk voor de wijk Groenelaan: “Een zeer diverse wijk, met villa’s tot sociale huur, heel internationaal, ook met statushouders.” Haar verwijzingen krijgt ze van Gezondheidscentrum Marne. Dit grote gezondheidscentrum heeft patiënten uit meerdere wijken: Groenelaan, Waardhuizen/Middenhoven en Keizer Karelplein. Vandaar dat Wilma ook uit deze wijken wel eens bewoners krijgt. “Ik wijs hen er dan op dat er ook een wijkcoach in hun eigen wijk is, waarmee ze kunnen spreken. Soms doen ze dat, soms blijven ze gewoon bij mij. Een enkele keer kiezen bewoners bewust voor begeleiding naar activiteiten buiten hun eigen wijk.”
Vooral POH’s
De meeste verwijzingen krijgt Wilma van de praktijkondersteuners GGZ en ouderen/somatiek. Huisartsen verwijzen bewoners met psychosociale klachten in eerste instantie naar hen door. Zij hebben vaak net iets meer tijd voor ‘het andere gesprek’ dan de huisarts. De POH’s verwijzen door naar de wijkcoach: “Ik krijg een mail met enkele gegevens. Vervolgens bel ik en maak een afspraak, het liefst in het wijkcentrum. Dan is de eerste stap buitenshuis al gezet. Ik ben een en al luisterend oor, tijdens het gesprek gaan de radertjes in mijn hoofd al in de weer. Tenslotte stel ik de vraag: Wat maakt u gelukkig? Wat zou u willen doen? Ik geef informatie mee en maak een nieuwe afspraak voor over twee weken.”
Bij dat tweede gesprek komt Wilma met een voorstel, vaak heeft de bewoner zelf ook al nagedacht en heeft die hetzelfde voorstel. “Vaak gaat het om vrijwilligerswerk. Dat lukt prima. Dagbesteding is wat lastiger, omdat je daar te maken hebt met zwaardere psychosociale problemen, met diepe rouw en verlies.”
Samenwerken werkt
Het werken binnen een integraal wijkteam biedt voordelen: “Het integraal team is je netwerk. Als je al met je netwerkpartners samenwerkt, kun je makkelijker meer preventief werken. Ook de ouderenadviseur, de sociaal beheerder en de wijkagent maken mij attent op bewoners over wie ze zich zorgen maken. Op school zijn er ouders die extra aandacht nodig hebben.”
Natuurlijk is dit niet het officiële Welzijn op Recept, de huisarts ontbreekt, maar door de samenwerking kan er wel snel worden ingegrepen en preventief worden gehandeld. Vanuit het Sociaal Team en via de POH-GGZ krijgt ze soms ook de vraag: ‘Kun jij iets betekenen voor deze bewoner?’ Het gaat dan om mensen met problemen op het gebied van de de geestelijke gezondheid: “Bij lichte klachten kun je soms met kleine interventie toch iets bereiken.
Door corona zijn we op een andere manier gaan werken. Vroeger lag de nadruk op de participatiemaatschappij en moest het initiatief vanuit bewoners komen. Nu zijn mensen lamgeslagen, coronamoe, ze gaan niet meer naar de huisarts. We moeten veel meer zelf op mensen af gaan en laten zien dat we er zijn. Je doet dit werk al zo lang dat je je niet altijd meer de impact van je handelen realiseert. Als sociaal werker vinden we dingen normaal die inmiddels niet meer zo worden ervaren.”
Booster
Wilma is positief over ‘haar’ Gezondheidscentrum Marne: “Er is een fijne samenwerking, daar staat of valt het mee. Tegelijk zou het heel fijn zijn als er meer tijd in wordt gestopt om huisartsen weer even wakker te schudden dat Welzijn op Recept hen kan ontlasten. Het is tijd voor een Amstelveenbrede booster.
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin