Een stukje ondersteuning dat je iedereen zou gunnen
foto: team welzijnscoaches van Bindkracht10 met projectleider Fenna Hendriks derde van links
Op 28 september werd in Nijmegen het eerste lustrum van Welzijn op Recept gevierd met een feestelijke bijeenkomst in Plan A, een multifunctionele plek om te werken, te ontmoeten en te eten en drinken. Samen met Fenna Hendriks, projectleider bij welzijnsorganisatie Bindkracht10, kijken we naar de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar. Ook deelt zij verwachtingen en geeft een tip.
“Het begon met Welzijn op Recept voor volwassenen in drie stadsdelen. Inmiddels is de interventie uitgebreid naar negen stadsdelen met negen welzijnscoaches voor volwassenen en zeven voor de jeugd. Dat zijn kinderen en jongeren tussen 4 en ongeveer 24 jaar. In de praktijk begint het meestal bij een jaar of 8-9.
De welzijnscoaches volwassenen zijn naast welzijnscoach ook welzijnswerkers, de welzijnscoaches jeugd zijn daarnaast ook jongerenwerkers.”
Naast Welzijn op Recept kent Nijmegen inmiddels ook Cultuur op Recept, een samenwerking met Cultuurhuis De Lindenberg en de bibliotheek: “Zij namen het initiatief, kwamen met het voorstel en vervolgens hebben we samen gekeken: Kunnen wij dat opzetten? Het is gelukt, dankzij extra fondsen. Het project loopt tot maart 2024. We hopen op vervolgsubsidies. Kunst en cultuur doet nog weer iets heel anders met mensen dan bewegen of een koffieochtend.”
Petje af
Mooie ontwikkelingen dus en een heuglijke feit dat niet ongemerkt voorbij mocht gaan: “Bij de voorbereidingen zijn verschillende opties voorbijgekomen, zoals een symposium of een lezing. Uiteindelijk vonden we dat het een leuk feestje voor zowel wijkbewoners en vrijwilligers als huisartsen en andere professionals moest worden én een goede gelegenheid om Welzijn op Recept weer onder de aandacht te brengen.” Er was volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Ook was er aandacht voor de resultaten. Niet door saaie presentaties, maar door een quiz: “Bij binnenkomst kreeg iedereen papier om een hoedje van te vouwen. Hoe ging dat ook al weer?, was een veelgehoorde verzuchting. Het hoedje kon ook nog mooi versierd worden. Vervolgens kregen de deelnemers uitspraken over de interventie voorgelegd die ze door ‘petje op, petje af’ moesten beoordelen als waar of niet waar. De winnaar werd beloond met een een bon voor gratis soep bij Soepie Doen, een wijkactiviteit. Ook was er een prijs voor het mooiste hoedje.
Boekje
Ter gelegenheid van het lustrum is een boekje met verhalen van deelnemers aan Welzijn op Recept gemaakt. Het eerste exemplaar werd tijdens de feestelijke bijeenkomst overhandigd aan Joris. Hij nam ooit zelf deel aan Welzijn op Recept. Dankzij de interventie deed hij weer positieve energie op: hij ging vrijwilligerswerk doen, ook voor Bindkracht 10. Zo deed hij de interviews voor het boekje. Inmiddels heeft hij een betaalde baan.
Pitbulls
In Nijmegen verwijzen huisartsen en praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en de buurtteams. “Wat doorverwezen inwoners gaan doen, is divers, maar de meeste mensen worden actief in vrijwilligerswerk. Ze geven aan dat ze iets terug willen doen voor wat ze zelf hebben ontvangen. Ze worden gezien, als mens, maar ook in hun sociale rol. Ze kunnen iets betekenen voor anderen. Er zijn meerdere die een baan gevonden hebben.”
Soms werkt Welzijn op Recept niet. Voor welzijnscoaches is het dan lastig deze cliënten los te laten. Een huisarts omschreef welzijnscoaches ooit als ‘pitbulls die pas loslaten als mensen op hun plek zitten.’ Dat klopt helemaal.”
Versterken sociale basis
Voor de toekomst hoopt Hendriks dat nog meer huisartsen gaan meedoen en dat het aantal verwijzingen verder groeit: “Welzijn op Recept is een stukje ondersteuning dat je iedereen zou gunnen, ook ter voorkoming van ergere problemen. In het kader van de GALA-regeling komt er extra geld beschikbaar. In samenspraak met de gemeente kijken we hoe en waar we dat gaan inzetten. Als je Welzijn op Recept laat groeien, betekent dat niet alleen dat er meer tijd nodig is, maar ook een goede sociale basis, die we ook in de breedte moeten versterken. We zullen moeten investeren in laagdrempelige voorzieningen in de wijk.”
Tot slot nog een tip: “Welzijn op Recept moet je gewoon doen! Geen lang voortraject. Als je ervaren sociaal werkers hebt, kunnen ze de interventie zeker aan. Wij hadden het hier binnen drie maanden op de rit. Als er één huisarts enthousiast is, kun je daar beginnen.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin