Eén verwijzing voor twee gecombineerde interventies

Foto: Marloes Aalbers
In twee wijken in Arnhem-Oost kunnen huisartsen, POH’s en wijkverpleegkundigen verwijzen naar Welzijn en Leefstijl op Recept, waarin sociaal werkers van Rijnstad en Stichting Welzijn Ouderen en leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem samenwerken. “Om nog meer integraal te werken aan welzijn en gezondheid”, aldus Marloes Aalbers, gezondheidsmakelaar bij GGD Gelderland-Midden.
Welzijn op Recept bestaat al langer in de gemeente Arnhem en wordt in de hele stad aangeboden. Leefstijlcoaches zijn evenmin nieuw. Maar sinds een half jaar zijn in de wijken Presikhaaf en Malburgen de twee interventies gecombineerd, of anders gezegd: Welzijn op Recept is daar verbreed met leefstijl. Inwoners in die Arnhem-Oost-wijken kunnen nu worden doorverwezen naar Welzijn en Leefstijl op Recept. “Beide wijken hebben qua bevolking veel diversiteit en een groot aanbod aan activiteiten”, aldus Marloes Aalbers. “Voor huisartsen en andere zorgverleners is het niet haalbaar om met alle afzonderlijke aanbieders en professionals in het voorliggend veld samen te werken. Daarom bundelen we de krachten en proberen we gezamenlijk de waarde van het sociaal domein onder de aandacht te brengen bij de eerstelijnszorg”.
Welzijn op Recept als basis
Als gezondheidsmakelaar probeert Aalbers professionals van de zorg en het sociaal domein te verbinden. In het kader van het streven van de gemeente Arnhem naar meer verbinding tussen de zorg en de wijk heeft ze nu Welzijn en Leefstijl op Recept opgezet. Ze is daarbij uitgegaan van Welzijn op Recept: “Je moet geen nieuwe dingen starten, als het niet nodig is. Er was met Welzijn op Recept al een verwijsstructuur tussen het welzijnswerk en de eerste lijn. Alle partijen zagen de meerwaarde van deze effectieve interventie. Dus hebben we die als basis genomen en verder uitgebouwd.
Inmiddels is er ook een overlegstructuur in de wijken, met eerstelijnszorg, wijkteam, welzijnswerk, leefstijlcoach, opbouwwerk en buurtsportcoach. Zo leren de domeinen elkaar kennen en ontdekken ze bijvoorbeeld wat bij Welzijn en Leefstijl op Recept en wat bij het wijkteam thuishoort.”
Raakvlakken
Door de combinatie met leefstijl is het voor verwijzers makkelijker om te verwijzen: “Vaak is het voor zorgverleners lastig om te achterhalen wat er achter de hulpvraag zit. We komen bijvoorbeeld vaak tegen dat mensen veel stress ervaren door financiële zorgen of door hun woonsituatie. De werkterreinen van welzijn en leefstijl liggen dicht bij elkaar. Leefstijlcoaches houden zich bezig met de manier waarop iemand leeft, en die wordt bepaald door veel factoren. Hoe ga je om met beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning? Maar leefstijl heeft ook te maken met hoe je in je vel zit, je sociale contacten en zingeving. Die laatste aspecten én bewegen zijn ook de aandachtsgebieden van de welzijnscoach.
Door de samenwerking ontdekken de welzijns- en leefstijlcoaches deze raakvlakken van hun werkterreinen en leren ze elkaars aanbod kennen. Daardoor weten de professionals in de wijk elkaar nog beter te vinden en worden mensen op een warme manier naar de juiste hulp of activiteit toegeleid.”
Hoe werkt Welzijn en Leefstijl op Recept?
Inwoners van Malburgen en Presikhaaf worden doorverwezen naar de brede interventie door praktijkondersteuners en huisartsen (via VIPLive) en wijkverpleegkundigen (via OZOverbindzorg), liefst met een korte toelichting op de hulpvraag. “Alle verwijzingen komen centraal binnen op een account waar ze allemaal bij kunnen.” ‘Ze’ dat zijn welzijnscoaches werkzaam bij de brede welzijnsorganisatie Rijnstad en Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem. Vervolgens bespreken ze met elkaar wie de hulpvraag oppakt, afhankelijk van of die meer betrekking heeft op leefstijl of op welzijn. De welzijnscoach of leefstijlcoach neemt dan contact op en maakt een afspraak, ofwel bij de inwoner thuis of in een wijkcentrum. Als gesprekstool wordt het Spinnenweb van Positieve Gezondheid gebruikt.
Het traject verloopt verder net zoals bij Welzijn op Recept. Tijdens de gesprekken wordt verkend waar het onderliggende probleem zit en wat de inwoner graag doet, waar hij/zij blij van wordt en wat hem/haar in beweging zet, letterlijk of figuurlijk.
“De activering is vooral gericht op collectief aanbod in de wijk, maar is soms ook individueel. De inwoners kunnen zelf naar de activiteit gaan, eventueel gaat de coach de eerste keer mee.”
Er vinden meerdere terugkoppelingen plaats: na de intake, eventueel tussentijds en aan het eind. Als het traject is afgesloten, wordt na 3 tot 6 maanden nagebeld om te horen hoe het op dat moment met de inwoner gaat. Indien nodig kan iemand opnieuw een verwijzing krijgen of een andere hulp- of zorgverlener worden ingeschakeld.
Hoe verder?
“We kijken hoe we Welzijn en Leefstijl op Recept voor alle Arnhemse wijken kunnen organiseren en blijven ondertussen evalueren en leren met de betrokken partijen. Het is een heel logische combinatie en het werkt mooi aanvullend op elkaar. Onze Huisartsen, de regionale huisartsenorganisatie, denkt heel actief mee. Wijkteams, apotheken en fysiotherapeuten hebben ook aangegeven graag te willen verwijzen, maar dan moeten de uitvoeringsorganisaties wel voldoende capaciteit aan welzijnscoaches en leefstijlcoaches hebben.”
Voor meer informatie over de uitdagingen van samenwerken, download het ebook “Welzijn op Recept, de uitdaging van samenwerking tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin