Houtense welzijnscoach helpt jongeren vanuit meerdere netwerken
foto: Daphne van Dijk
Regelmatig verschijnen in de media alarmerende berichten over jongeren met psychosociale problemen. Toch ziet Daphne van Dijk, jongerenwerker en welzijnscoach bij van Houten&Co in Houten, niet perse meer doorverwijzingen. In dit artikel legt ze uit wat daarvan de redenen kunnen zijn en wat ze doet om deze jongeren wel te bereiken en te kunnen ondersteunen.
“Er zijn altijd kwetsbare jongeren geweest, dat is niet alleen iets van de laatste jaren”, maakt Van Dijk meteen duidelijk. En al die verhalen dan over jongeren die niet goed in hun vel zitten, die eenzaam en depressief zijn? Allereerst is het volgens haar belangrijk een onderscheid te maken tussen jongeren tussen 10 en 18 jaar, de tieners, en de 18-plussers tot ongeveer 30 jaar, twintigers die van Dijk liever jongvolwassenen noemt. De welzijnscoach ziet de eerste groep minder dan de laatste en kan die ook lastiger bereiken. “Jongvolwassenen kunnen al kritisch naar zichzelf kijken en gaan zelf op zoek naar ondersteuning als het niet goed met ze gaat. Tieners voélen zich misschien wel eenzaam, maar gaan daarmee niet zo snel naar de huisarts. Ze herkennen vaak zelf het probleem niet zo. Vaak zoeken ouders wel hulp omdat ze zich zorgen maken, maar de tiener wil zelf niet. De stap is nog te groot. Soms komt die na een aantal jaren wel. Ook speelt mee dat tieners zich in die levensfase afzetten tegen hun ouders.”
Welzijn op Recept
Bij de jongeren die door huisartsen en POH’s, vooral de POH-Jeugd naar van Dijk worden doorverwezen, gaat het vooral om problemen op het gebied van sociale contacten, meedoen in de maatschappij en het uitvallen van school of werk. “Samen kijken we ‘Wat vind je leuk? Wat zou je willen?. Ik verwijs ze graag naar Join Us en activiteiten bij jongerenwerk. De jongerenwerker ziet toe op het groepsproces en kan jongeren ondersteunen bij het leggen van contacten.” Maar ze begeleidt jongeren ook naar sportverenigingen en activiteiten voor jongeren op het gebied van theater of scouting.
Meerdere netwerken
Jongeren komen ook langs andere wegen, zoals school, het sociaal team, de POH-Jeugd en jongerenwerkers. Daarom adviseert van Dijk haar collega-welzijnscoaches Jeugd/Jongeren: “Ga in meerdere netwerken zitten dan alleen de huisartsen. Wacht niet alleen op verwijzingen, maar doe preventief mee in netwerken, neem deel aan casuïstiekbesprekingen, kijk wat je kunt betekenen voor andere hulpverleners.”
Zo sluit ze aan bij de besprekingen van casussen, aangedragen vanuit het Sociaal Team, die regelmatig worden gehouden. “Ook welzijn Houten doet daaraan mee, ik zit erbij voor de jongeren, als reminder dat casussen vaak ook een welzijnsvraag bevatten. Zo was er een jongetje dat buitengesloten werd op school. Zijn ouders maakten zich zorgen. Hij kwam bij ons, wij kunnen activiteiten bieden. Daar gaat hij nu wekelijks naartoe en bouwt voorzichtig nieuwe sociale contacten op.
Tegen de praktijkondersteuners-Jeugd (tot 18 jaar) van de vijf Medische Centra in Houten heeft ze gezegd: “Nodig me maar uit als je een gesprek hebt met een jongere. Dan kan ik meteen kijken wat ik als welzijnscoach kan betekenen.”
Project op Koers
Ook vanuit een andere brede samenwerking kan van Dijk jongeren helpen: Project op Koers, dat sinds 2,5 jaar ook een jongeren-versie heeft. Verschillende organisaties werken daarbij samen, zoals het Sociaal Team, voor vragen over wonen of opvoeding en gezin, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) voor financiële ondersteuning en scholing en de welzijnscoaches. “Inwoners kunnen zichzelf aanmelden, maar ook door de eerstelijns zorgverleners daar naartoe verwezen worden. Wekelijks één middag in het gemeentehuis kunnen inwoners overleggen met de leden van de projectgroep samen met de medewerkers van organisaties die betrokken zijn bij hun problemen. Voor een jongere is dat best spannend, maar het voordeel is dat je maar één keer je verhaal hoeft te doen, voor drie of vier organisaties in plaats van steeds weer doorverwezen te worden naar een andere hulpverlener en telkens opnieuw je verhaal te moeten vertellen.” Door samen te kijken wat iemand nodig heeft om de problemen op te lossen en welke stappen in welke volgorde daarvoor nodig zijn, kan een probleemsituatie sneller doorbroken worden.
Veelzijdige pilot
“Soms zie je bij meerderen dezelfde signalen. Dan kun je zelf een activiteit bedenken. Binnenkort gaan we voor 18- tot 25-jarigen die om verschillende redenen thuis zitten, een pilot opstarten. Het is een programma van een paar maanden waarin ontmoeting en activering centraal staan. Zo is er een ochtend vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in een moestuin helpen tuinieren, maar ook koken met producten uit die moestuin, een cursus mindfulness, een assertiviteitstraining en een sportclinic. Maar we gaan ook in gesprek over Wat wil je in de toekomst? En dan eventueel doorverwijzen naar een organisatie die kan helpen bij scholing of begeleiding naar werk.” Jongeren kunnen hieraan deelnemen, verwezen via Welzijn op Recept of jongerenwerk of zichzelf aanmelden.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin