Investeren in wat mensen fijn vinden en waar ze goed in zijn
Op 15 juli klonk het officiële startschot voor Welzijn op Recept Goeree-Overflakkee met de ondertekening van de Intentieverklaring Welzijn op Recept. Ondertekenaars Marie Antoinette Westra namens de eerstelijns zorg, Anne Verhey namens welzijnsorganisatie Stichting ZIJN, projectleider Welzijn op Recept Marcel Hoogerheide van Samergo, en wethouder Berend Jan Bruggeman namens de gemeente Goeree-Overflakkee zijn ervan overtuigd dat deze interventie, die zorg en welzijn combineert, de bewoners van het eiland vitaal, gelukkig en gezond kan houden.
“Een mooi, bijzonder, maar ook gek moment”, zo typeerde Marie Antoinette Westra, regiomanager van Zorggroep Haringvliet, de ondertekening. De overstromingen in Zuid-Limburg, Duitsland en België en de dood van Peter R. de Vries wierpen een sombere schaduw over dit feestelijke moment, dat vanwege het hoge aantal coronabesmettingen niet live kon plaatsvinden, maar tijdens een digitale bijeenkomst. Toch deden de omstandigheden geen afbreuk aan het enthousiasme van het projectteam en de ‘aanwezige’ samenwerkingspartners. Er klonken alleen maar positieve verhalen. Begrijpelijk, want Welzijn op Recept was eigenlijk al november 2020 als pilot begonnen. De samenwerkingspartners wilden eerst van start gaan en zich ‘bewijzen’. Dat is gelukt: er zijn sindsdien 32 welzijnsrecepten uitgeschreven.
Voordelen voor patiënten en huisartsen
Vóór de feitelijke ondertekening gingen Westra en Jacqueline Tanis, welzijnsadviseur bij Stichting ZIJN in op de vraag ‘Waarom doen we dit?’ “Er komen steeds meer mensen bij de huisarts met psychosociale klachten waarvoor een pil niet helpt”, aldus Tanis. Maar als we investeren in wat mensen fijn vinden om te doen, gaan ze zich beter en uiteindelijk ook gezonder voelen.” Vitaal, in welzijn en gezondheid, zo zien ook huisartsen hun patiënten graag. Daarbij kan Welzijn op Recept helpen, ook preventief, vertelt Westra. “En door samenwerking kunnen we de zorg op Goeree-Overflakkee ook op termijn bereikbaar en beschikbaar te houden.”
Theo Boom, huisarts in Ooltgensplaat, herkent dit en is blij dat hij patiënten met klachten vanuit het sociaal domein nu naar een welzijnsadviseur kan verwijzen die precies weet naar welke activiteiten ze hen kan begeleiden: “Vroeger stuurden we deze patiënten wel eens door naar de gemeente, Kwadrant of Stichting ZIJN, maar zonder echt te weten wat er vervolgens gebeurde. De samenwerking met Stichting ZIJN binnen Welzijn op Recept is veel actiever; we krijgen nu ook goede terugkoppeling. En het is mooi dat een oplossing wordt gezocht in dingen die mensen wél kunnen.”
Volgens Boom heeft Welzijn op Recept nog een extra voordeel: “Het ontzorgt de huisarts. De verwezen en begeleide patiënten gaan weer meedoen in de maatschappij, ze zitten weer op het goede spoor en komen niet meer zo vaak bij ons.”
Hoe het begon …
Deze ervaringen tonen dat Welzijn op Recept werkt zoals het ooit bedacht is, zoals gastspreker Jan Joost Meijs van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept vertelde. Hij was destijds directeur van gezondheidscentrum de Roerdomp in Nieuwegein: “Een derde van alle spreekuurconsulten was niet ziek, maar had wel degelijk klachten. Ik las het boek ‘Mentaal Vermogen, investeren in geluk’ van Jan Walburg en zag daarin een mogelijke oplossing. Samen met onze welzijnsdirecteur heb ik hem bezocht en we hebben met hem besproken: hoe zou het zijn om als huisarts welzijn op recept voor te schrijven?
Toen we dat aan andere huisartsen en de welzijnsorganisatie voorstelden, reageerden die in eerste instantie met ongeloof: dat zijn twee totaal verschillende werelden. Het had tijd nodig om tot een werkend prototype te komen.”
Inmiddels gebruiken al 110 gemeenten Welzijn op Recept om, zoals Meijs zegt, weer kleur in het leven van patiënten te brengen. Niet met een pilletje, maar met welzijn. Hij voegde het eiland als Gemeente 111 toe op de landelijke Welzijn op Recept-kaart.
De handen ineen slaan
Tenslotte ondertekenden Westra, wethouder Bruggeman, Verhey en Hoogerheide ingehouden blij ieder thuis de Intentieverklaring Welzijn op Recept Goeree-Overflakkee. Het enthousiasme spatte ervan af: “Ik ben trots dat we de handen ineen slaan”, aldus de wethouder. “We hebben elkaar nodig. Welzijn op Recept is het vliegwiel om elkaar beter te leren kennen, met vertrouwen in elkaars expertise.” Volgens Bruggeman is het ook een nuttige interventie bij de aanpak van eenzaamheid.
Voor directeur-bestuurder Verhey is een droom uitgekomen: “De ondertekening toont aan dat Welzijn op Recept werkt. Fijn dat deze methodiek er is, een gezamenlijke taal die ons bij elkaar brengt.”
Meer lezen over de uitdagingen van het domein- en sector overstijgend samenwerken binnen Welzijn op Recept, bestel het boekje “Welzijn op Recept, de uitdagingen van samenwerken tussen zorg en welzijn”
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin