Leersessies leiden tot grotere bewustwording en meer verwijzingen
foto: Janet Rams
Welzijn op Recept speelt een belangrijke rol in het leven van Janet Rams: als POH-Somatiek in huisartsenpraktijk Vogelenzang in Sint Oedenrode verwijst ze regelmatig patiënten door naar de welzijnscoach. Sinds een maand focust ze ook op andere praktijken, nu ze als projectleider wijkgericht werken Meijerijstad betrokken is bij de vorig jaar gestarte pilot die Welzijn op Recept een boost moet geven.
Rams is al bijna 25 jaar werkzaam bij Vogelenzang. Binnen het kader van het landelijke programma ‘De juiste zorg op de juiste plek’ werkt de praktijk sinds ongeveer een jaar met Welzijn op Recept: “Iedereen in de praktijk kan verwijzen. We hebben vier huisartsen, twee POH’s-Somatiek en een POH-GGZ. De patiënten die ik doorverwijs zijn ouderen, mensen die na het wegvallen van de partner kampen met zingevingsvragen, mensen die eenzaam zijn of door beperkingen niet meer deelnemen aan activiteiten.” Soms is ‘de oplossing’ heel simpel en vindt iemand weer plezier in het leven bij bijvoorbeeld de kaartclub. “Maar de patiënt moet het wel zelf willen. Ik heb eens iemand verwezen die heel erg gebaat zou zijn bij Welzijn op Recept, maar uiteindelijk toch de boot afhield, met als gevolg een overbelaste mantelzorger.”
Korte lijnen
De contacten met welzijn bestaan al veel langer en zijn goed. “Sint Oedenrode is een klein dorp. Voordeel daarvan is dat de lijnen kort zijn. Maar dat iedereen elkaar kent, kan ook een nadeel zijn.
De welzijnscoaches zitten in een verzorgingshuis. Zij koppelen meteen terug dat de verwijzing is ontvangen en opgepakt en sturen uiteindelijk ook een eindrapport. Die wederzijdse communicatie heb je echt nodig. Sinds januari dit jaar gebeurt dat via VIPLive.
Soms overleg ik eerst met de huisarts en maak eventueel vervolgens met diens toestemming de verwijzing naar de welzijnscoach.”
Leersessies en trainingen
Behalve POH-Somatiek is Rams sinds kort ook Projectleider wijkgericht werken bij HUMO, voorheen Zorggroep Synchroon, de samenwerkingsorganisatie van huisartsen in Uden, Meierijstad en Oss. Als zodanig is ze betrokken bij een april 2023 gestarte pilot. Doel daarvan is Welzijn op Recept vol onder de aandacht te brengen van de samenwerkende partijen én van de inwoners, met als aandachtspunten het opzetten van een leergemeenschap en optimalisatie van de methodiek. Om het behapbaar en overzichtelijk te houden werd besloten aan de slag te gaan in twee huisartsenprakrijken in Veghel en een in Schijndel.
Sindsdien is men voortvarend te werk gegaan. De leergemeenschap is opgezet: eens per twee, drie maanden komen medewerkers uit zowel de drie praktijken als van de welzijnsorganisatie bij elkaar voor een leersessie rond vragen als ‘Wat is nodig om Welzijn op Recept te laten werken en hoe krijgen we mensen verwezen?’ “We zijn meer inventariserend begonnen: Wat is er en wat kan er? Zo hebben we patiëntenprofielen opgesteld, doelgroepen waarbij verwijzers extra alert kunnen zijn. Welzijn op Recept zat nog niet echt in hun systeem. Een POH heeft de agenda van een huisarts bekeken en haalde er zo vijf ‘kandidaten’ uit voor Welzijn op Recept. Ook weten verwijzers niet altijd wat welzijn allemaal kan. Daarom is er een rondleiding geweest bij de welzijnsorganisatie, om huisartsen en POH’s kennis te laten maken met verschillende activiteiten. Ook wordt een folder voorbereid over Welzijn op Recept, die meegegeven kan worden wanneer patiënten worden doorverwezen.
We organiseren ook trainingen in het werken met het Leefstijlroer, vergelijkbaar met het Spinnenweb van Positieve Gezondheid, maar het gaat minder diep. Het helpt zorgmedewerkers het andere gesprek te voeren. De pilotpraktijken hebben de training al gevolgd en zijn positief: ‘het zet de patiënt echt aan het denken.’
Een keer per maand heeft Rams overleg met HUMO en ROS Robuust: “In Veghel is welzijn verbonden met maatschappelijk werk. We kijken nu of er één loket kan komen, waar de hulpvraag verder doorgezet wordt.”
Pilot positief
De projectleider is positief: de acties van de pilot werpen vruchten af. “De bewustwording om te verwijzen naar de interventie groeit. Er zit een stijging in het aantal verwijzingen. Of het inderdaad een per week is, weet ik niet. Dat is heel moeilijk te sturen, meestal gaat het met pieken en dalen, de ene week heb je er vier, de andere week niemand. Na de grote vakantie, als iedereen weer naar binnen gaat, is er altijd een piek.”
Het omdenken, geen pilletje, verwijzing naar specialist of fysio, maar naar de welzijnscoach is vanuit de huisartsen en POH’s gelukt, maar nog niet bij de patiënten. Rams ziet daarvoor verschillende mogelijkheden: landelijke reclamespots op tv, een filmpje op het beeldscherm in de wachtkamer of verhalen delen via mond-op-mondreclame.
De ervaringen van de pilotpraktijken worden verzameld en gedeeld met de andere HUMO-praktijken: “Zij fungeren als ambassadeurs die een positieve vibe kunnen geven. Eind dit jaar is naar verwachting Welzijn op Recept uitgerold binnen Meierijstad en stopt de pilot. De ondersteuning van HUMO blijft, maar op praktijkniveau.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin