Lilian Lambrechts, veelzijdig promotor van Welzijn op Recept
Lilian Lambrechts was als coördinator dorpsgericht werken bij de gemeente Drimmelen de initiator en gangmaker van Welzijn op Recept in die Noord-Brabantse gemeente. Ze is inmiddels gepensioneerd, maar in haar programma Gezond en Wel bij Omroep Drimmelen en als voorzitter van de Patiëntenadviesraad van Zorggroep Oosterhout en omstreken (Zorroo) promoot ze de interventie nog steeds vol vuur.
“Als coördinator dorpsgericht werken was ik de schakel tussen mensen die wonen en werken in Drimmelen en de gemeente”, aldus Lambrechts. Ze had een heel breed netwerk, de lijnen waren kort.
“In het kader van de transities vonden in verschillende dorpen binnen de gemeente Drimmelen regelmatig overleggen Dorpsgericht werken plaats over hoe we zo goed mogelijk kunnen zorgen voor gezonde, zelfredzame inwoners die zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.” Bij het overleg zaten mensen vanuit verschillende disciplines en organisaties: naast de gemeente ook praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen, mensen vanuit het welzijnswerk en organisaties als de KBO en bewonersgroepen Zonnebloem.
“Daar vertelden de verschillende disciplines wat zij deden en werden verbondjes en samenwerkingen gesmeed, vaak gevolgd door individuele overleggen.”
Eerste samenwerking
In 2018 kwamen twee huisartsen bij haar met de vraag: ‘We willen iets doen met de gezondheid in de wijk. Hoe kunnen we daarbij meer gaan samenwerken?’ “Daar ben ik op ingesprongen en heb partijen bij elkaar proberen te brengen. Met Zorroo, de gemeente, de welzijnspartners en de GGD hebben we een grote bijeenkomst georganiseerd in Onze Kerk in Hooge Zwaluwe.”
Het was een bijeenkomst rond etenstijd: “We zijn begonnen met een soepje. Daarna hebben de verschillende partijen een presentatie gehouden. De GGD heeft cijfers gepresenteerd. Wat speelt er allemaal en wat moeten we aanpakken? De gemeente is ingegaan op het sociaal domein. Wat zit daarin en wat kunnen zij voor inwoners betekenen? Wat kunnen huisartsen en POH’s hiermee voor hun patiënten? Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van een activiteitencoach, buurtsportcoach, mantelzorgondersteuning. De huisartsen hebben verteld waar zij tegenaan lopen in de samenwerking met de gemeente en waarnaar zij op zoek waren.”
Na het hoofdgerecht hebben de deelnemers in twee ronden verschillende casussen vanuit huisartsen, welzijn en gemeente besproken. “We hebben bewust gemengde tafels gemaakt, waarbij, indien nodig, ook bijvoorbeeld een buurtsportcoach aanschoof. Dat was heel succesvol: de deelnemers ontdekten dat samenwerking noodzakelijk is, ze leerden elkaar kennen en wisten elkaar daarna te vinden. Ook is er vervolgens een Smoelenboek gemaakt en is in het dorp waar nog geen overleg bestond, ook overleg opgestart.”
Welzijn op Recept
Geleidelijk kreeg de samenwerking steeds concreter vorm, werd nagedacht over Welzijn op Recept en welke welzijnsorganisatie het zou gaan doen. “Ik had het idee om die eerste bijeenkomst te herhalen, maar dan over Welzijn op Recept. De huisartsen van Zorroo zagen dat ook zitten.” Zo werd de tweede bijeenkomst de echte kick-off, met een presentatie over Welzijn op Recept door Jan Joost Meijs, de initiatiefnemer van de interventie en voorzitter van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept. Ook hebben de samenwerkingspartner besproken hoe ze dit concept goed vorm konden geven. “Het was heel inspirerend. Ik heb van Meijs geleerd dat je Welzijn op Recept moet blijven uitdragen naar de inwoners en steeds opnieuw onder de aandacht moet brengen.”
Welzijn op Recept blijven promoten
Die les heeft ze serieus genomen. Iedereen die aanwezig was op de kick-off kreeg een muismat met daarop het traject van Welzijn op Recept. “Een goede reminder. Huisartsen blijven zo alert op patiënten die wellicht geschikt zijn voor doorverwijzing naar de interventie.”
Door haar pensionering kan ze Welzijn op Recept niet meer beroepsmatig promoten, maar ze doet dat nog wel als vrijwilliger bij Omroep Drimmelen. “In mijn programma Gezond en Wel ga ik maandelijks in gesprek over verschillende thema’s binnen zorg en welzijn. In het kader van Welzijn op Recept heb ik met huisarts Karin van Haaren en welzijnscoach Carola van Gils gesproken. Begin november sprak ik een deelnemer en de coördinator van het VrijwilligersInformatiePunt. De welzijnscoach had verteld dat doorverwezen inwoners meer op zoek zijn naar vrijwilligerswerk dan naar activiteiten. Dat intrigeerde mij, hoe komt dat? Kennelijk is met hen nog nooit een gesprek gevoerd ‘waar word je blij van?’. Het is een positieve draai dat dat nu wel gebeurt. Zij hebben echt de tussenkomst van een welzijnscoach nodig.”
Lambrechts brengt als voorzitter van de patiëntenadviesraad deze interviews ook bij Zorroo onder de aandacht. Zij verspreiden de filmpjes weer via hun kanalen. “Zorroo staat zeer open voor wat wij vanuit patiëntenperspectief inbrengen, voor onze zorgen over zaken als digitalisering, kwetsbare doelgroepen en personeelskrapte. Daarover gaan we serieus in gesprek.”
Tot slot nog een tip: “Bekendheid is een voorwaarde voor de welzijnscoaches. Wat doe je als de aanbesteding afloopt? Als het met die welzijnscoaches goed loopt, houd het dan zo. Met nieuwe welzijnscoaches moet je weer helemaal opnieuw beginnen.”
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin