Meer kleur in je leven met Welzijn op Recept
Sandra Deuling en Carlos Tilburg, werkzaam bij welzijnsorganisatie Versa Welzijn, zijn druk bezig om als welzijnscoaches Welzijn op Recept op te starten in Muiden en Muiderberg. Geen gemakkelijke opgave, maar ze zijn vol vertrouwen dat het gaat lukken, dankzij de welzijnscoach-training, veel geduld, het oplossingen zoeken met het team en een enorm enthousiasme: “We gaan gewoon beginnen.”
Als Landelijk kennisnetwerk volgen we in meerdere gemeenten de ontwikkelingen van Welzijn op Recept. Het is heel bijzonder dat we in Muiden en Muiderberg de gelegenheid krijgen ‘in te stappen’ op een pril moment, in de opbouwfase nog voor de startbijeenkomsten.
De intentie om in deze twee kernen, sinds 2016 onderdeel van de grote gemeente Gooise Meren, te gaan werken met Welzijn op Recept werd bezegeld met een subsidie van ZonMW, bijna een jaar geleden.
De gemeente zou de trekkersrol vervullen en kreeg daarom het grootste deel van de subsidie. Carlos Tilburg, Sandra Deuling en Caroline Kempkes zouden de welzijnscoaches worden. Zij behoorden en behoren nog steeds tot het team Muiden en Muiderberg van welzijnsorganisatie Versa Welzijn, ieder met verschillende specialisaties. Tilburg bijvoorbeeld is naast welzijnscoach ook wijkcoach en maatschappelijk werker met specialisaties welzijn, wonen en mantelzorg, Deuling ook mantelzorgondersteuner, coördinator van Automaatje en van de vrijwillige thuishulp. De contacten en netwerken die zij vanuit die taken al hebben, komen hen ook als welzijnscoaches goed van pas.
Proces vlotgetrokken
Het proces verliep goed, vorig jaar werden al gesprekken gevoerd met de wijkverpleegkundigen, POH’s en fysiotherapeuten in Muiden en Muiderberg. Zij waren positief. Wijkverpleegkundigen en welzijnswerkers werkten al veel samen. Maar dit voorjaar kreeg de gemeentelijke projectleider een andere functie binnen de gemeente: “Het proces stagneert dan opeens”, aldus Deuling. “We vroegen ons af: Hoe kunnen we het vlot trekken? Misschien moeten we het zelf vorm geven en zorgen dat we verder komen.” Tilburg: “Maar we wisten eigenlijk niet hoe. We wilden meer duidelijkheid. Welke stappen moeten we nog zetten?”
Precies op het goede moment zagen ze op het Versa-Intranet de aankondiging van een training voor welzijnscoaches uit heel Nederland door het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept. Tilburg: “We hebben ons daar snel voor aangemeld, hadden net de laatste plekjes.” De cursus bestond uit drie dagdelen: de eerste online en twee keer live in Utrecht. Als huiswerk moesten ze het Handboek Welzijn op Recept bestuderen.
Training werkt
“De training heeft ons veel meer zelfvertrouwen gegeven.”, vertelt Deuling. “De training werkt”, beaamt haar collega, ”maar je moet ook met het team oplossingen zoeken als het niet loopt, zoals je zou willen en veel geduld hebben.” Dat bleek bij de huisartsen. Die hebben ze geïnformeerd door pitchen. Dat hadden ze geleerd in de training: voor de laatste bijeenkomst moesten de deelnemers een pitch voorbereiden.
Het gaat om twee huisartsenpraktijken: een in Muiden, de enige praktijk daar en één in Muiderberg, elk met twee huisartsen. Het tweetal heeft ze bezocht en is met hen in gesprek gegaan. Deuling: “We zijn begonnen met een vraag: ‘Kent u dat? Patiënten bij wie de oplossing van hun klachten in welzijn zit?’ Hun antwoord: ‘De wachtkamer zit er vol mee.’ Je gaat op de stoel van de huisarts zitten, bekijkt het vanuit hen. De vervolgvraag was ‘Hoe kunnen we kleur geven in iemands leven?’”
Welzijn op Recept brengt meer kleur in het leven, zo verwoorden de Muidens welzijnscoaches het. Volgens Tilburg spreekt die terminologie tot de verbeelding. Deuling: “Die is activerend, positief, geen moeten, maar wat kun je als inwoner zelf doen? Hoe creatief wil je zijn om samen met de welzijnscoach je leven weer kleur te geven? We willen hiermee ook duidelijk maken dat het niet om twee groepen patiënten gaat: we hebben allemaal wel eens periodes dat het niet goed gaat.”
Gewoon gaan beginnen
De huisartsen warm maken voor Welzijn op Recept is hard werken. De welzijnscoaches zijn overtuigd dat de interventie werkt, maar nu moeten zij anderen daar nog van overtuigen. “Het helpt dat we al concrete activiteiten konden melden die wij nu doen, waarbij welzijn huisartsen ondersteunt.”, aldus Tilburg. “We zijn ook bezig met zingevingsgroepen over verlies en rouw, ook echt iets voor Welzijn op Recept.”
Momenteel is de actie gericht op het samenstellen van flyers en informatiemateriaal over de interventie en het systeem van verwijzen en terugkoppelen. Probleem is dat de welzijnsorganisatie geen Zorgdomein gebruikt, wat voor de huisartsen juist een gemakkelijk systeem is. Tilburg: ”Maar we doen stap voor stap. In september vinden de startbijeenkomsten plaats. Op 8 september in Muiden, via Teams en op 26 september in Muiderberg live. We gaan gewoon beginnen. Het zou toch geweldig zijn als we onze inwoners deze interventie zouden kunnen bieden.”
Ook deelnemen aan de basistraining Welzijn op Recept voor sociaal werkers/welzijnscoaches kijk voor de eerstvolgende training hier
Voor meer succesverhalen download of bestel ook het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin