Nieuwsbrief augustus ’18
“Met Welzijn op Recept heb ik mijn patiënt nog iets anders te bieden dan behandeling of medicijnen.”
– Huisarts Leergemeenschap
“Door Welzijn op Recept wordt mijn consult leuker en minder zwaar.”
– Huisarts Leergemeenschap
Meerwaarde van Welzijn op Recept voor huisartsen
Voor patiënten met lichte psychosociale problematiek of SOLK, die u vaak wel 10 tot 20 keer per jaar terugziet op het spreekuur, is Welzijn op Recept een goed alternatief. Vaak kunt u deze patiënten vanuit de medische zorg weinig oplossingen bieden, omdat hun klachten vaak worden veroorzaakt door eenzaamheid of het ontbreken van een dagbesteding. Welzijn op Recept geeft huisartsen meer tijd en ruimte om hun werk te kunnen uitoefenen.
Tijdens de landelijke kennisdag op 20 september 2018 gaan wij dieper in op o.a. de volgende vragen:
- Wat is er bekend over Welzijn op Recept?
- Wat zijn best practices?
- Hoe weet ik als huisarts dat het oplevert wat het oplevert?
- Wat heb ik als huisarts nodig om Welzijn op Recept te starten?
Klik hier voor het programma van 20 september
Huisarts Erik Asbreuk over wat Welzijn op Recept je als huisarts te bieden heeft
Huisarts Greetje Velema over wat Welzijn op Recept je als huisarts te bieden heeft
Michael Dixon bezoekt landelijke kennisdag
Ook in Engeland heeft men al vele jaren ervaring met Welzijn op Recept, hier social prescribing genoemd. Michael Dixon, huisarts, voorzitter van het Engelse netwerk van social prescribing en medical advisor van HRH the Prince of Wales, Prins Charles houdt een inleiding over de effecten van Social Prescribing in Engeland. Tevens geeft Michael Dixon een workshop (deep dive) over de overeenkomsten en verschillen tussen Social Prescribing UK en Welzijn op Recept NL.
Voorzitter LHV, Ella Kalsbeek over Welzijn op Recept
Tijdens haar plenaire lezing gaat Ella dieper in op de huisarts en het sociaal domein. Ella; “Welzijn op Recept kan een goede werkwijze zijn om het medische en sociale domein met elkaar te verbinden en een bijdrage leveren aan zorg op de juiste plek.”
De huisarts, wijkverpleegkundige en paramedici zijn al langer partners in de afstemming rondom de chronisch zieken en ouderen in de wijk. De verbinding met welzijn en jeugdzorg echter is relatief nieuw. Hoe realiseer je de verbinding tussen huisartsen en het sociale domein en wat is daarvoor nodig?
Accreditatie toegezegd
Voor de landelijke kennisdag Welzijn op Recept op 20 september is accreditatie, van 5/6 PE-punten, toegekend voor huisarts en POH. Klik hier voor meer informatie.
Welzijn op Recept op Facebook & LinkedIn
Het landelijk kennisnetwerk is naast de landelijke kennisdag druk bezig met het doorontwikkelen van Welzijn op Recept 2.0. Dit gebeurt in samenwerking met zes koploper-gemeentes: Amsterdam, Den Haag, Lelystad, Schiedam, Houten en Nieuwegein. Daarnaast zijn wij ook benieuwd naar de meningen, ervaringen of succesverhalen van alle andere projecten Welzijn op Recept in Nederland. Daarvoor zijn wij opzoek naar huisartsen, welzijnscoaches of belanghebbende vanuit gemeentes. Kom in contact met elkaar om deze ervaringen te delen of laat u inspireren door de berichten van het Landelijke kennisnetwerk.