Out of the box denken
foto: de man met de hond(jes)
Welzijncoaches zijn behalve betrokken luisteraars ook heel creatief in het bedenken van oplossingen voor de hulpvragen van naar hen doorverwezen inwoners. Soms vraagt het vinden van een passende activiteit meer dan creativiteit. Dan is echt out of the box denken vereist. Het onderstaande verhaal, met recht een Succesverhaal, is daarvan een mooi voorbeeld.
Ruim drie jaar geleden kwam er een man van ongeveer 70 jaar bij de welzijnscoach. Hij was doorverwezen door de huisarts. De man had een beroerte gehad en had veel last van restverschijnselen: een arm kon hij niet gebruiken en spreken lukte eigenlijk niet. Wel kon hij wat woorden opschrijven en zo communiceren. Hij was daardoor in een isolement terechtgekomen.
De welzijnscoach kreeg uiteindelijk helder dat hij lopen erg leuk vond, zeker samen met een hond. Een eigen hond was met zijn beperkingen geen optie, hij zou echter wel de hond van iemand anders kunnen uitlaten. Maar van wie? De welzijnscoach kwam na lang nadenken bij een goede kennis terecht die een hond heeft en bovendien in de buurt van de man woont. Ze legde de kennis de situatie voor en die zei: ‘Prima. Laten we het maar proberen.’ Zo kwamen ze tot een try-out, voor drie keer per week.
De kennis werkt in een bedrijf en de hond gaat mee. Het betekent dat de man de hond daar moet ophalen en dus bijna ‘gedwongen’ is om een praatje te maken, wat voor hem moeilijk is.
Uiteindelijk bleek het geen probleem. De man is opgenomen, iedereen in het bedrijf kent hem. De medewerkers groeten hem en maken, rustig en behoedzaam, een praatje. Het lopen met de hond vergrootte zijn wereld, letterlijk en figuurlijk.
Inmiddels doet hij dit al drie jaar. Mensen spreken hem aan als de man met de hond. Zo is hij gegroeid in zijn contacten, iets wat hij vroeger vermeed. Hij durft meer, het praten en bewegen zijn verbeterd, gaan hem veel gemakkelijker af. Zijn sociale wereld is enorm vergroot. En dat alles door out of the box te denken en door ‘gewoon’ een kennis in te schakelen.
Een happy end, zou je denken. Maar daarmee eindigt dit verhaal nog niet. Recentelijk had de welzijnscoach namelijk opnieuw een gesprek met de man. Zij had een hulpvraag binnengekregen van een mevrouw die aan het tobben was met haar gezondheid. Zij maakte zich zorgen over haar hond. Kon ze die nog wel verzorgen? Zou ze haar trouwe metgezel weg moeten doen, die zoveel gezelligheid bracht in haar leven? Vandaar haar hulpvraag: ‘als ik niet lekker ben en me niet goed voel, kan iemand dan de hond uitlaten? Hoe kan ik dat regelen?’
Daar hoefde de welzijnscoach niet lang over na te denken. Ze dacht meteen terug aan de man van destijds en opnieuw nam ze een out of the box besluit. Zijn Welzijn op Recept-traject was al lang afgelopen en officieel afgesloten, maar hij was zeker nog ‘in beeld’ bij de welzijnscoach, zijn verhaal had indruk gemaakt.
Dus nam ze contact met hem op en legde hem de hulpvraag van de vrouw voor. En hij zei ‘ja’. Als het niet goed gaat, stuurt zij een appje en laat hij voor haar de hond uit.
Voor meer succesverhalen download het boekje “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van Welzijn op Recept, volg ons dan op Linkedin