POH-GGZ tussenschakel bij Welzijn op Recept
Praktijkondersteuners spelen een belangrijke rol binnen Welzijn op Recept. Zij kunnen zelf doorverwijzen naar de welzijnscoach, maar vervullen als verlengstuk van de huisarts zelf ook tot op zekere hoogte die rol, zeker met een holistische aanpak zoals Jacqueline Karnebeek en Ursula Maarsingh, POH-GGZ bij Medisch Centrum Hofspoor respectievelijk Medisch Centrum Dorp in Houten, die hanteren.
De beide gezondheidscentra werken met Welzijn op Recept sinds 2014, nadat Sanne Huiden, consulent welzijn bij van Houten & Co hen warm heeft gemaakt voor deze interventie. Huisartsen, POH’s-GGZ, -somatiek en de psychologen in de praktijk verwijzen door. Toch nemen de praktijkondersteuners een speciale positie in: de patiënten/cliënten die zij doorverwijzen, zijn bij hen gekomen via de huisarts. Zij zijn enerzijds het verlengstuk van de huisartsen en net als zij vertrouwenspersoon, maar fungeren als zodanig eigenlijk ook zelf als een soort psychologische welzijnscoach. Ursula: “Als patiënten met vage klachten bij de huisarts komen, zegt die soms: ‘denk eens met me mee. Wat kan jij bieden? Kun je achterhalen wat de patiënt zelf wil?’”
KOP en kast
Zij voert dan een of meerdere gesprekken met die persoon, waarbij de hele mens centraal staat, verschillende levensgebieden komen aan de orde. Jacqueline noemt dat het KOP-systeem: “Klachten = Omstandigheden x Persoonlijke stijl. We bespreken alle levensgebieden. Ik breng mensen richting welzijnswerk als ik merk dat iemand naast de dagelijkse verplichtingen als werk en huishouding weinig anders om handen heeft, en daardoor veel tijd heeft om na te denken over zijn problemen of klachten. Bepaalde momenten stilstaan bij je problemen, is prima. Dat kan het begin van een oplossing of verandering zijn.
Is iemand te veel, te langdurig, doorlopend daarmee bezig en kan hij ‘de knop niet omzetten’, dan zijn ontspannende activiteiten nodig en verwijzen we door naar Welzijn op Recept, zeker als iemand moeite heeft zelf iets te verzinnen of op te pakken.”
“Hoe ga je om met de omstandigheden, met wat je overkomt? Ontspanning kan ook in kleine dingen zitten. Ik gebruik daarvoor het beeld van een kast met 20 laadjes, gevuld met kleine hobby’tjes. Lukt het iemand zelf die kast te vullen of niet? Zo niet, dan adviseer ik contact op te nemen met welzijnswerk, MOTTO Houten, de KrachtFabriek of de Luisterlijn.”
Tools
Ursula herkent deze werkwijze: “Iemand kan om allerlei redenen bij ons ingepland worden, behalve voor lichamelijke klachten. Wij hebben onze eigen ‘kast’ met tools die we kunnen gebruiken. Als onze kast niet toereikend is, dan schalen we op naar een psycholoog of een GGZ-instelling. Bij de intake kijk ik samen met de cliënt: wat zorgt ervoor dat je uit balans bent? Daarbij sluiten we aan bij eigen kracht, waar kunnen we die inzetten om een persoonlijke manier van reageren op omstandigheden te versterken?” Jacqueline vult aan: “Dat is ACT: Wat is de stip op de horizon waar je steeds op kunt koersen? Hoe draag je je rugzak?”
Zelfredzaamheid
Beide POH’s verwijzen ook naar activiteiten, maar gaan in tegenstelling tot de welzijnscoach zelf niet mee. Zelfredzaamheid is belangrijk. Door de gesprekken ervaren patiënten dat ze zelf al veel in zich hebben. De POH’s hoeven de activiteiten alleen te benoemen, de cliënten gaan dan zelf.
“We zijn generalisten”, aldus Jacqueline, “laagdrempelig, we vallen onder de basisverzekering, hebben geen wachttijd en een goed zicht op het brede netwerk van samenwerkingspartners.”
De POH’s-GGZ willen ook mensen aan het denken zetten. Jacqueline: “De cliënt kan veel zelf, thuis, zeker nu met alle beperkingen vanwege corona. Wie graag tekent, kan naar een tekencursus, maar dat gaat nu niet. Ik zeg dan: er liggen vast wel kleurpotloden in de kast, probeer het eens. Of fotograferen: natuurlijk is het leuker met een fotoclub, maar je kunt ook elke dag wandelen en gewoon onderweg foto’s maken.”
Wil je meer lezen over praktijkverhalen download dan ons nieuwe boek “Pareltjes van Welzijn op Recept”
Meer weten of de meerwaarde van WoR voor patienten? klik hier
Meer informatie over het werk van de welzijnscoach en de voorwaarden waaraan de activiteiten moeten voldoen, lees dan ook het handboek Welzijn op Recept. Bestellen van het handboek Welzijn op Recept kan hier
Benieuwd naar meer kennis en ervaring uit de dagelijkse praktijk van WoR volg ons dan op Linkedin